Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kişi başına adalet harcamaları Avrupa’nın çok gerisinde

Kişi başına adalet harcamaları Avrupa’nın çok gerisinde

Adalet Bakanlığı’nın büyük bölümü mahkemelere ve cezaevlerine harcanan bütçesi Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kaldı

Adalet Bakanlığı’nın 2010’daki 3 milyar 400 milyon lira olan bütçesi 2015 için 8 milyar 600 milyon lira olarak öngörülüyor. Bu rakamın 3.5 milyar lirası mahkemeler için, 3 milyar lirası ise cezaevi giderleri için harcanacak. Adalet Bakanlığı’nda en büyük harcama kalemi ise personel giderleri için kullanılıyor.


Avrupa Konseyi Etkin Yargı Komisyonu’nun 2012 verilerine göre, üye ülkelerin kişi başına mahkeme ve savcılık harcamaları 52.16 avro iken Türkiye’de bu harcama 15.9 avro. Avrupa’da adlî yardıma 7.7 avro, Türkiye’de ise 1.10 avro harcanıyor. Ancak hâkim başına düşen dosya sayısı ise harcanan parayla ters orantılı. Bir hâkime düşen dosya sayısı Avrupa ülkelerinde 200 iken Türkiye’de 780.


Al Jazeera’nin haberine göre; Kamu Harcamaları İzleme Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Nurhan Yentürk, adalet harcamalarındaki artışı yeterli bulmuyor. Yentürk’ün görüşleri şöyle: “Adalet harcamalarının GSYH’ya oranı 2016 yılına kadar yüzde 0.49’a düşürülmesi planlanıyor. Oysaki Türkiye’de çok ciddi artışların planlanması gerek, Türkiye AB ülkeleri ile kıyaslandığında pek çok alanda onların gerisinde. Harcamalarda ciddi artışlar olmalı. Avrupa’da ortalama net yıllık hâkim maaşı 25.000 euro civarında iken Türkiye’de 16.000 eurodur. Bu verilere dayanarak adalet harcamaları düşmesin diyoruz.”


Kamu Harcamaları İzleme Platformu Adalet Harcamaları İzleme Grubu Sözcüsü Hande Özhabeş de, uzun süren davalar nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’yi birçok kere mahkûm ettiğini bu yüzden personel giderlerinde artış yaşandığını savundu. Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Yardımcı Doçent Dr. Fatih Deyneli ise adalet harcamalarının eğitim, sağlık ve savunma alanlardaki gibi yatırım amaçlı olmadığını söylüyor. Adalet harcamalarının etkisinin dolaylı olduğunu belirten Deyneli, hizmet etkinliğinin önemli olduğunu belirtti. Demokrat Yargı Derneği eski Eş Başkanı Hâkim Uğur Yiğit, Adalet Bakanlığı’nın yatırım bakanlığı olmadığı için bütçesinin arttırılmasına gerek olmadığını savundu. Yiğit, “Adalet Bakanlığı tüm dünyada yatırım bakanlığı değil icra bakanlığı olarak değerlendirilir. Tesisi, adliyeyi kurarsın o işler” dedi.


Adliye binalarının kapalı alanı artıyor


Adalet Bakanlığı resmî verilerine göre son 10 yılda 177 adalet sarayının yapımı tamamlandı. 10 yıl önce adalet binalarının kapalı alanı 569 bin 59 metrekare iken 10 yıl içinde yapılan çalışmalarla kapalı alanlar 2 milyon 531 bin 456 metrekare oldu. Adalet Bakanlığı’nın devam eden projelerinin tamamlanmasıyla adalet binalarının toplam kapalı alanı 5 milyon 344 bin 538 metrekare olacak.

Taraf, 20.11.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.