Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Enerji talebi 2040'a kadar yüzde 37 artacak

Enerji talebi 2040'a kadar yüzde 37 artacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan "2014 Dünya Enerji Görünümü" raporuna göre, enerji talebindeki artış, 2025'ten sonra yüzde 2'den yüzde 1'e düşecek ve talep artışı yüzde 37 olacak.

Küresel enerji arz ve talebini etkileyebilecek unsurları değerlendiren ve enerji geleceğine dair tahminler içeren rapora göre, Avrupa, Japonya, Kore ve Kuzey Amerika'da enerji tüketimi azalırken, Asya'nın geri kalanında, Afrika'da, Ortadoğu'da ve Latin Amerika'da artacak.

Rapora göre, küresel enerji talebini karşılayabilmek için petrol ve gaz arama ve çıkarma faaliyetleri için 2030'a kadar her yıl 900 milyar dolar yatırım gerekiyor.

Ulaşım ve petrokimya sektöründe petrol kullanımının artmasından dolayı petrol talebi yüzde 15,5 artışla, günlük 90 milyon varilden 2040'ta 104 milyon varile yükselecek.

Amerika'da kaya gazının artmasıyla petrol tüketimi azalacak ve Çin, 2030'ların başında petrol tüketen ülkeler arasında ilk sırada yer alacak.

Asya'daki ülkeler 2040'a kadar dünyada üretilen her üç varil petrolden ikisini ithal edecek.

Çin ve Ortadoğu'nun da katkılarıyla 2040'a kadar doğalgaz talebi, fosil yakıtlar içerisinde en hızlı artışı gösterecek.

Dünyada doğalgaz üretimi artarken, ankonvansiyonel gaz küresel arz artışının yüzde 60'ını oluşturacak.

Kömür talebindeki artışa rağmen, küresel karbon emisyonu hedeflerinden dolayı kömürün kullanımının sınırlandırıldığı belirtilen raporda, küresel kömür talebinin 2040'a kadar yüzde 15 artacağı öngörülüyor.

2020'ye kadar Hindistan ABD'yi geride bırakarak en çok kömür kullanan ikinci ülke, Çin'i geçerek de en çok kömür ithal eden ülke olacak.

Düşük fiyatlar ve devlet teşviklerinin artmasıyla 2040'a kadarki küresel elektrik üretimi içerisinde yenilenebilir kaynakların payının yaklaşık yüzde 50 olacağı öngörülen raporda, elektrik talebini karşılamak için 7 bin 200 gigavatlık kapasite artışı gerekiyor.

Isınmak için kullanılan yenilenebilr kaynakların payı 2040'a kadar iki katına çıkarken, biyoenerji kullanımı günlük 4,6 milyon varille artışla üç kat çoğalacak.

Yenilenebilir kaynaklar içerisinde en çok artış payına rüzgar sahip olurken, hidroelektrik ikinci sırada, güneş enerjisi de üçüncü sırada yer alacak.

Nükleer enerji kapasitesinin 2040'a kadar yüzde 60 artacağı belirtilen rapora göre, küresel nükleer kapasitesi 392 gigavattan 620 gigavata yükselecek.

Bu kapasite artışının yüzde 45'ini Çin, yüzde 30'unu Hindistan, Kore ve Rusya oluşturacak.

cnnturk.com, 12.11.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.