Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Hükümet programı önceki yılın kopyası çıktı

 Hükümet programı önceki yılın kopyası çıktı
Bakanlar Kurulu kararı olarak geçen hafta Resmî Gazete’de yayımlanan 2015 Hükümet Programı’nın, kopyala yapıştır olduğu ortaya çıktı. Programda yer alan pek çok madde, bir önceki yılda yer alanların tekrarından ibaret. 2014 programında bulunan pek çok hedef yerine getirilemezken, aynı maddeler bu yılki programda tekrar yer aldı.
 

Hükümetin 2015 programının, bir önceki yılki hükümet programının kopyası olduğu ortaya çıktı. Hükümet programında ‘Politika ve tedbirler’ başlığı altındaki pek çok madde, bir önceki yılda programda yer alanlarla kelime kelime, harf harf bire bir aynı. Yüzlerce bürokrat tarafından sözde titizlikle, aylarca çalışılarak hazırlanan hükümet programının aslında bir kopyala yapıştır eseri olduğu görülüyor. Program hazırlanırken bir önceki yılda yer alan maddeler kopyalanarak bu yılki programa yapıştırıldı. Hedef, yapılacak işler ve bu işlerin gerçekleştirileceği son tarih bile bire bir aynen yazıldı.

1 Kasım 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanan hükümet programı, hükümetin hedeflerini ve bu hedefleri gerçekleştirmek için atacağı adımları içeriyor. Hangi hedefin hangi tarihe kadar gerçekleşeceği de hüküm altına alınıyor. Ancak bu maddelerin çok önemli bir bölümü bir önceki yılki programdakilerin kopyala yapıştır yöntemi ile tekrarından ibaret. Bu yılki hükümet programında hedefler 463 maddede toplanırken, geçen seneki programda 434 hedef yer almıştı.

TUTMAYAN HEDEFLER YENİDEN PROGRAMDA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gün 2018 hedeflerini açıklarken, “Eylem planları ve sektörel dönüşüm programları bir temenni değildir. Bizim söz verip de yapmadığımız, temenni düzeyinde bıraktığımız hiçbir taahhüdümüz olmamıştır.” ifadelerini kullandı. Ancak hükümet programları hedeflerin gerçekleşmediğini gösteriyor. Örneğin 2014 Hükümet Programı’nda “Kadınların işgücüne ve istihdama katılımları artırılacaktır.” başlığıyla bir madde yer aldı. Bu amacı gerçekleştirmek için yapılacak işlemler kısmında ise “İşgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması amacıyla kadınlar için esnek çalışma biçimleri yaygınlaştırılacaktır. Kadınlara iş kurma alanında verilen meslekî bilgi, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri geliştirilecektir…” şeklinde sıralandı. Bu tedbirlerin uygulamaya konulacağı son tarih olarak ise ‘aralık sonu’ olarak yer aldı. 2015 Programı’nda aynı madde, kelime kelime tekrar yer aldı. Bu hedefin gerçekleşme süresi de yine ‘aralık sonu’.

Çoğu bölümde iki hükümet programının madde sıralaması bile aynı. 2014 Programı’nda eğitimle ilgili olarak ‘Politika ve tedbirler’ başlığıyla 32 madde yer almıştı. 2015 Programı’na bakıldığında eğitimle ilgili olarak bu kez 33 maddenin yer aldığı görülüyor. Bu maddelerin içeriğine bakıldığında ise çok büyük bölümü, bir önceki yıldan kopyalanarak yapıştırılanlardan oluştu. Aynı durumu sağlıkla ilgili başlıklarda görmek mümkün. 2014 programında sağlıkla ilgili olarak “Akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla bilinçlendirme, müfredat geliştirme faaliyetleri yürütülecek, izleme-değerlendirme sistemi kurulacaktır.” ifadesi yer alıyor. ‘İzleme değerlendirme sisteminin’ kurulması için de ilgili kurumlara aralık ayı sonuna kadar süre tanınıyor. Ancak aradan geçen bir yılda herhangi bir gelişme sağlanmazken; aynı madde, aynı başlık ve içerikle 2015 programında tekrar yer aldı.

Hükümetin 2014 programında ‘Aile ve kadın’ başlığında yer alan hedefte, “Evlilik öncesi eğitim, aile danışmanlığı ve aile eğitimi hizmet standartları oluşturulacaktır.” deniyor. Bu amaca ulaşabilmek için ilgili kurumların aralık ayı sonuna kadar yapacakları sıralanıyor. Aynı madde, bir yıl aradan sonra 2015 Hükümet Programı’nda kelimesi kelimesine aynı şekilde konulmuş.

Kopyala yapıştır program

İşgücü piyasasına yönelik tedbirler

2014 Hükümet Programı:Tedbir 1. İşgücü piyasasında talep edilen temel beceriler ile gençlerin sahip olduğu yetkinlikler belirlenerek ülkemizdeki beceri açığı tespit edilecektir.

ÇSGB (S), Kalkınma Bakanlığı, MEB, TÜİK, YÖK, İŞKUR, MYK, Kalkınma Ajansları, İşçi ve İşveren Sendikaları Konfederasyonları, Meslek Kuruluşları, STK’lar

Aralık sonu

İş gücü piyasasındaki beceri düzeyinin tespitine yönelik Uluslararası Yetişkin Becerilerinin Ölçülmesi Programı (PIAAC) ve benzeri çalışmalar yapılarak iş gücünün beceri düzeyi belirlenecektir. Ayrıca işverenlerin iş gücü piyasasından talep ettikleri beceriler tespit edilerek bir önceki araştırmalarla kıyaslanarak beceri açığı ortaya konulacaktır.

2015 Hükümet Programı:Temel ve Mesleki Becerileri Geliştirme Programı

Tedbir 125. İş gücü piyasasında talep edilen temel beceriler ile gençlerin sahip olduğu yetkinlikler belirlenerek ülkemizdeki beceri açığı tespit edilecektir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (S), Kalkınma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TÜİK, YÖK, İŞKUR, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Kalkınma Ajansları, İşçi ve İşveren Sendikaları Konfederasyonları, Meslek Kuruluşları, İlgili STK’lar

Aralık sonu

İşgücü piyasasındaki beceri düzeyinin tespitine yönelik Uluslararası Yetişkin Becerilerinin Ölçülmesi Programı (PIAAC) ve benzeri çalışmalar yapılarak işgücünün beceri düzeyi belirlenecektir. Ayrıca işverenlerin işgücü piyasasından talep ettikleri beceriler tespit edilerek bir önceki araştırmalarla kıyaslanarak beceri açığı ortaya konulacaktır.

Zaman, 08.11.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.