Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Erdoğan: Halep, Kobani'den daha önemli

Erdoğan: Halep, Kobani'den daha önemli
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Halep ile ilgili hassasiyetinin Kobani'deki hassasiyetten daha fazla olduğunu söyledi.

Türkmenistan'a hareketinden önce Ankara-Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Halep'in bir ekonomi ve medeniyet merkezi olduğunu söyledi.

Erdoğan, Halep'teki önemli bütün eserlerin bombalanarak yıkıldığını vurgulayarak, "Burada DAEŞ (IŞİD) terör örgütünün yanında rejimin de bu tür girişimleri var" dedi.

Cumhurbaşkanı geçen hafta Fransa'da yaptığı açıklamada, "Bir defa İslam anlam itibariyle anlamı barış olan 'silm' kelimesinden türemiştir. Anlamı barış olan din asla teröre müsaade etmez. Dikkat edin IŞİD'i de kullanmıyorum, DAİŞ'ı (Al Devlet-Al-Islamiya Fil Irak Wel Şam) kullanıyorum. Çünkü bunlar terör örgütüdür" diye konuşmuştu.

Bugünkü basın toplantısında Erdoğan'a, Türkiye'nin Suriye'den yeni bir göç dalgasına hazırlıklı olup olmadığı da soruldu.

Erdoğan bu soruya, "Şu anda 36'ncı paralel üstünde belli hazırlıkları sürdürüyoruz" yanıtını verdi.

Suriye'nin kuzeyindeki Kobani kentini tamamen ele geçirmek isteyen IŞİD militanları ile Kürt YPG (Halk Savunma Birlikleri) güçleri arasındaki çatışmalar yaklaşık iki aydır sürüyor. YPG, PKK çizgisindeki PYD'nin (Demokratik Birlik Partisi) silahlı kanadı.

Kuzey Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin gönderdiği peşmerge gücü geçen hafta Kobani'ye gitmişti. IŞİD militanlarına karşı savaşacak peşmergeler, Ankara'nın izniyle Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmişlerdi.

Suriye ordusu ise muhaliflerin ülkenin en büyük kenti Halep'in merkeziyle bağlantı noktasında yer alan Handerat kasabasına saldırmıştı.

"Barbarca ve alçakça"

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan düzenlediği basın toplantısında, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya müdahalesini de sert bir dille eleştirdi.

Erdoğan müdahaleyi, "barbarca ve alçakça" bir girişim olarak nitelendirdi, bunun affedilir bir yanı olmadığını söyledi.

"1967'den bu yana Mescid-i Aksa'da böyle bir olay olmamıştı" diyen Erdoğan, Mescid-i Aksa'nın kapılarının tekrar Müslümanlara açılmasını temenni ettiğini belirti.

"Sessiz kalmamız da mümkün değil" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun tüm uluslararası boyutta gerekli olan adımları neyse bu adımları atmak durumundayız. Aksi takdirde bu tahrikler sadece Filistin ya da Kudüs'te kalmaz, yeniden intifada hareketleri başlayabileceği gibi dünyanın değişik yerlerinde farklı sıkıntıları yaşayabiliriz."

İsrail askerleri Kudüs'teki kutsal mekanlardan Harem-üş-Şerif'te yer alan Mescid-i Aksa'ya girmeye çalışan aşırı sağcı Yahudilere tepki gösteren Filistinlilere müdahale etmiş ve Mescid-i Aksa'yı bir süre kapatmıştı.

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in kararının "savaş ilanı" anlamına geldiğini söylemişti.

BBCTurkish.com, 06.11.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.