Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Moody’s: Dış kırılganlıklar Türkiye’nin notu üzerinde baskı yaratıyor

Moody's'ten açıklama
Moody's, Türkiye'nin dış kırılganlıklarının kredi notunun banka ve şirket kredi profilleri üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten Türkiye ile ilgili açıklama geldi.

Moody's, Türkiye'nin dış kırılganlıklarının kredi notu ve banka, şirket profilleri üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti.

Moody’s’in raporunda, “Türkiye’nin dış sermaye akışında dalgalanmalara maruz kalmasında son dönemde artan jeopolitik riskler, devam edem ülke içi siyasi belirsizlikler, ABD Merkez Bankası’nın gelecek yıla kadar yükseltmeyi planladığı kısa vadeli faiz artışı beklentisinden dolayı azalan likiditenin etkisi oldu. Moody’s’e göre, bu sıkıntılar Türkiye’nin kredi notu, bankalarının ve şirketlerinin kredi görünümlerine baskı yapıyor” denildi.

'MALİYET ARTACAK'
Kredi kurumu aynı zamanda yabancı sermaye akışlarının maliyetlerinin ülkenin dış finansman ihtiyaçlarının 2014-2015 GSYH’sinin yüzde 25’ine denk geldiği bir zamanda artmasını beklediğini de ifade etti.

'ZAYIF BÜYÜME GÖRÜNÜMÜ BASKI YAPIYOR'
Moody's'in açıklamasında, "2010-2013 dönemindekinden daha zayıf bir büyüme görünümü Türkiye'nin kredi notu üzerinde tehdit yaratıyor" ifadesine yer verildi.

'KAMU FİNANSMANI DESTEKLİYOR AMA...'
Açıklamanın devamında, "Kamu finansmanı kredi notunun güçlü bir yanı olsa da not, ekonomik büyümedeki yavaşlama ve kırılgan yatırımcı güveninden olumsuz etkilenebilir" denildi.

ntvmsnbc.com, 04.11.2014

Moody’s: Dış kırılganlıklar Türkiye’nin notu üzerinde baskı yaratıyor

Moody’s yayınladığı raporda, dış kırılganlıkların Türkiye’nin kredi notu (Baa3, negatif), banka ve şirketlerinin kredi profili üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğini duyurdu.

“Türkiye’de ekonomik büyüme son dört yıldır dışardan finanse edilen iç talep ile sağlanıyor.” denilen Moody’s’in yeni raporunda söz konusu bu durumun etkileri incelendi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun çıkardığı sonuç ise Türkiye’nin yabancı sermaye girişlerinden kaynaklanın volatilite nedeniyle maruz kaldığı risklerin son dönemde jeopolitik risklerin artışı, iç politikalardaki belirsizliklerin sürmesi ve muhtemelen Fed’in kısa vadeli faizleri artırmasının eden olacağı likidite azalması nedeniyle artış kaydetmekte olduğu. Moody’s’e göre bu zorluklar Türkiye’nin kredi notu, banka ve finans harici şirketlerin kredi profilleri üzerinde baskı yaratıyor.

Moody’s tarafından açıklanan rapora göre Türkiye’nin kredi profili büyüme ortamının 2010-13 dönemine kıyasla çok daha zayıf olması nedeniyle de risk altında. Kredi derecelendirme kuruluşu ayrıca ülkenin dış finansman ihtiyacının 2014-15’te GSYH’nin yüzde 25’ine ulaştığı dönemde yabancı sermaye girişinde artış olmasını güvence altına alma maliyetinin de artmasını bekliyor. Hükümet finansmanı kredi açısından güçlü bir özellik olsa da Moody’s ekonomik büyümedeki yavaşlama ile yatırımcı güveninin kırılgan olmasının da hükümet finansmanını olumsuz etkileyeceğine inanıyor.

Yine Moody’s’e göre Türk bankacılık sisteminin fonlama yapısı Türk varlıklarına yönelik dış iştahta görülen volatiliteden kaynaklı risklerle de karşı karşıya. Moody’s bu durumun bankaların büyüme fırsatları ve karlılığı üzerinde baskı yaratacağını da kaydetti. Bu kırılganlığın bankaların son yıllarda artan kaldıracı, bilanço büyümesinin yerel sermaye artışını geçmesi ve yükselen yeniden finansman risk nedeniyle de büyüdüğünü belirten Moody’s bununla birlikte güçlü sermaye tamponlarının riskleri yumuşattığını da ifade etti.

Özellikle Türk şirketlerinin düşük ekonomik büyümeden sert darbe alacağı uyarısında bulunan Moody’s ihracat odaklı şirketlerin ise değer kaybeden Türk lirasından fayda göreceğini kaydetti. Kredi derecelendirme şirketi Türkiye’ye sermaye girişlerinde azalmanın şirketlerin fonlamaya erişimlerini düşüreceğine inanırken enflasyon baskısının ve jeopolitik risklerin tüketici ve yatırımcı duyarlılığına zarar vereceğini de belirtti.

wsj.com.tr, 04.11.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.