Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > ABD üçüncü çeyrekte %3,5 büyüdü

ABD üçüncü çeyrekte %3,5 büyüdü

ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte istikrarlı bir şekilde büyüdü. Böylece denizaşırı ekonomilerdeki endişelere rağmen ABD’li tüketici ve şirketler ekonomiyi desteklemiş oldu.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın perşembe günü açıkladığı veriye göre mevsimsel etkilerden arındırılmış GSYH üçüncü çeyrekte yüzde 3,5 büyüdü. The Wall Street Journal anketine katılan ekonomistler bu çeyrek için yüzde 3,1’lik bir büyüme bekliyordu.

Stoklardaki düşüşe rağmen veride ekonominin genelinde kazançların hakim olduğu görüldü. İthalat gerilerken ticaret büyümeyi destekledi. Son üç yıldır büyüme üzerinde bir yük olan hükümet harcamaları bu çeyrekte yukarı çıktı. Tüketici harcamaları ve iş dünyası yatırımları sabit kalırken konut sektöründe sıkıntılar devam ediyor.

ABD ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2,1 daralırken ikinci çeyrekte ise yüzde 4,6 büyümüştü.

Açıklanan veriler enflasyondan arındırılmıl GSYH’nin bir yıl önceye kıyasla yüzde 2,3 arttığını gösterdi. Ekonomik büyüme tarihi standartlara göre oldukça ılımlı olsa da yine de Çin haricindeki gelişmiş ülkeleri kıskandıracak düzeyde.

Şimdi sorulması gereken soru doları güçlendiren, ABD ihracatçılarına zarar veren küresel büyüme yavaşlığı sırasında ABD ekonomisinin nasıl bir yol izleyeceği. Veriler, ,thalatın düşmesi ihracatın ise artması nedeniyle ticaretin üçüncü çeyrekte ekonomiye destek verdiğini ve GSYH büyümesine 1,32 puan katkı sağladığını gösterdi.

Resmi olarak altıncı yılına giren ekonomik büyüme, ücretlerde önemli bir yükseliş olmaması nedeniyle birçok ABD’li için tatmin edici değil.

İkinci çeyrekte yüzde 2,5 artan hane halkı harcamalarının ise yüzde 1,8 arttığı görüldü. Ekonomik aktivitenin çoğunluğunu oluşturan kişisel tüketimde başı dayanıklı mal satışları çekti.

ABD’de üçüncü çeyrekte ihracat yüzde 7,8 artarken ithalat ise yüzde 1,7 düştü.

Bazı ekonomistler doların güçlenmesi ve Avrupa’da talebin zayıf olması nedeniyle gelecek yıla ilişkin büyüme tahminlerini aşağı çekebileceklerini belirtmişti. 18 üyeli Euro Bölgesi beş yıl içinde üçüncü kez resesyona girme tehlikesi ile karşı karşıya. Öte yandan Çin’in yavaşladığına dair endişeler artarken Japonya ise durgunluktan çıkmak için mücadele veriyor.

wsj.com.tr, 30.10.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.