Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Madenci ailelerine yardım

 Madenci ailelerine yardım
Karaman'da madende mahsur kalan işçilerin ailelerine bir aylık maaşa yakın maddi yardım yapılacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve bakanlığının faaliyetlerine dair konularda değerlendirmelerde bulundu.

Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasının hemen ardından devletin bütün kurumlarının olay yerine gittiğini belirten İslam, "Tabii hiç istemediğimiz bir şey. Allah tekrarından sakınsın inşallah, korusun bizi" dedi.

Ermenek'teki facianın daha önce çok fazla tecrübe edilmeyen türde bir felaket olduğunu ifade eden İslam, şöyle devam etti:

"Bir maden ocağının su baskınına uğraması şeklinde bir felaket. Şimdi buradaki tedbirlerinizin çok farklı olması gerekiyor. Çok donanımlı su pompalarına ihtiyacınız var, suyu hemen tahliye etmeniz gerekiyor. İşçilerin su baskını anından itibaren kaçabileceği yollar ve nefes boşlukları var ama şu anda oraya kaçıp kaçmadıkları bilgisine sahip değiliz ve oraya kadar da gitme imkanımız yok. Su yolları kapatmış durumda. Suyun önce tahliye edilmesi gerekiyor.

Normal pompalar ile yapılan çalışmalar başlamıştı hemen ilk etapta ama facianın haber alınması anından itibaren çok gelişmiş, profesyonel, ahtapot denilen pompaların İstanbul'odan İzmir'den getirilmesi işlemine başlandı ancak tonlarca ağırlığında yaklaşık 9 tırdan oluşan ekipman olduğu için bu nakliyesi biraz uzun sürdü. Nakliyesinden sonra da getirip oraya monte etmeniz lazım bunu. Maden ocağının ağzı çok dik, standartlara uygun bir ocak ağzı fakat çok dik, fazla eğimli. Bu kadar ağırlıkta tonajı olan bir ekipmanı oradan aşağıya sarkıtmanız, kurmanız ve çalıştırmaya başlamanız da saatler alıyor. Onun için bu kadar uzun bir süre geçti, ahtapotların çalıştırılması için. Dün saat akşam 5-6civarında gelişmiş pompaların çalışması başlamıştı."

Çalışmalar sırasında madenden tahliye edilen suyun bulanık ve çamurlu olması nedeniyle zaman zaman arızalar yaşandığını aktaran İslam, "Tabii 45-46'ncısaatteyiz, uzun bir süre. Umutla hala daha bekliyoruz ama bu, kritik sürenin aşıldığı anlamına da madencilik dilinde bir nevi geliyor, bu kadar zaman geçmiş olması. Ben tüm milletime geçmiş olsun diyorum. Sabırla ve metanetle yakınlarının ocaktan çıkarılmasını bekleyen madenci kardeşlerimize, madenci ailelerine sabırlar diliyorum. Allah yardımcımız olsun" diye konuştu.

'16 İŞÇİMİZ EVLİ, HEPSİ ÇOCUKLU'
İslam, kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasının hemen ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak hemen sahaya intikal ettiklerini anlattı.

Yaklaşık 20 psikolojik destek uzmanının sahada olduğunu dile getiren İslam, bunların maden ocağında, hastanede, rehabilitasyon merkezinde ve ailelerin yanında çalışmaları yürüttüğünü bildirdi. İslam, şunları söyledi:

"Genellikle madende mahsur kalan işçilerimiz, ailenin tek gelir kaynağı olan, ailedeki tek çalışanlar. Bunu da göze alarak 'ilk etapta maddi bir sıkıntı yaşanmasın' diye olay olur olmaz ailelere, işçilerin aylık maaşına yaklaşan bir miktarda bir yardım ödemesi hemen yapıyoruz. Onu gerçekleştirmeye çalışıyoruz şu anda. Yarın 'elektrik parasını ödemekle, çocuklara süt almakla ilgili bir sorun yaşanmasın' diye. Bugünden itibaren de bire bir görüşmeler başlayacak ve ailelerin ihtiyaçları, muhtaçlık durumları, psikolojik durumları, nasıl rehabilite edilecekleri konusunda biraz daha derin çalışmalar yapacağız."

Madende mahsur kalan işçilerin 2'sinin bekar olduğu bilgisini veren İslam, "Geri kalan 16 işçimiz evli, hepsi çocuklu. Birçoğunun yanında anne baba, üst ebeveynler de var" dedi.

'AFAD, BİR ÇATI ÖRGÜT'
İslam, afet ve acil müdahale konusunda eskiye göre daha iyi durumda olunduğunu vurgulayarak, AFAD'ın yapılanmasının çok iyi olduğunu söyledi. AFAD'ın bir çatı örgüt gibi kurulduğunu anlatan İslam, şöyle konuştu:

"Eski aklımız şöyle işliyordu, 'Bu tür kurumları kuralım, altına küçük başka kurumlar kuralım. İşte bu acil müdahale merkezi, tek başına büyük bir yapı olsun. Bu tür işlerde hemen sahaya girsin, kendi imkanlarıyla müdahalede bulunsun.' Bu sefer bunu yapmadık, bu sefer AFAD şöyle örgütlendi: Sosyal, maddi ve teknik çözüm ortakları var. Çok güçlü çözüm ortakları var. AFAD, bir çatı örgüt. Derhal, acil müdahale edilmesi gereken yere gidiyor, durum tespiti yapıyor ve çözüm ortaklarını haberdar ederek sahaya sürüyor."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Kızılay'ın AFAD'ın çözüm ortaklarından olduğuna işaret eden İslam, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla işler son derece pratik yürüyor. Konunun uzmanlaşmış birimleri anında, ayrı ayrı birimlerden, ayrı ayrı kuruluşlardan kendi inisiyatifleriyle bölgeye geliyorlar, bir komuta altında birleşiyorlar ve herkes kendi uzmanlık alanındaki çalışmayı anında başlatabiliyor. Çok pratik, çok geniş ve çok güçlü. Bu yapılanma, Türkiye için yeni sayılır. Kötü hadiselerden iyi tecrübeler çıkarmak da bir devletin geleneğinin içinde olması gereken bir durum. Biz, bunu da yapıyoruz. Keşke hiç başımıza gelmese ama geldiği takdirde bir afet, aynı zamanda bütün bu sistem için laboratuvar görevi görüyor. Oradaki eksikliklerimizi görüyoruz, derhal düzeltiyoruz, Allah muhafaza bir daha tekerrür ederse düzeltilmiş halimizle tekrar müdahaleye hazır hale geliyoruz. Onun için şu anda anında müdahale edebilecek durumdayız. Bakanların orada olmaları da kendi sorumluluklarıyla alakalı sevk ve idareleri yerinde görmek, yerinde talimatlar vermek, zorun varsa onu anında giderebilmek üzere yapılmış işler ama orada daima bir koordinatör bakanımız bulunuyor, felaket bölgesinde ve hepimiz o bakana olarak çalışıyoruz."

ntvmsnbc.com, 30.10.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.