Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İşsizlik arttı, gelir azaldı, tasarruf düştü

İşsizlik arttı, gelir azaldı, tasarruf düştü
Türkiye’de tasarruf oranları, artan işsizlik ve düşen gelirlere bağlı olarak yılın üçüncü çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre üç puan birden düştü.

ING Bank’ın 2011 yılı Ekim ayından bu yana yürüttüğü Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, 2014’ün ilk iki çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 15’i aşan tasarruflar, üçüncü çeyrekte yüzde 12’li rakamlara indi.

 

ING Bank’tan yapılan açıklamada, kentsel nüfusta 2014’ün ilk iki çeyreğinde yüzde 15,3’e çıkan tasarruf sahipliği oranının, üçüncü çeyrekte yüzde 12,4’e kadar gerilediğine işaret edilerek, şöyle denildi: “Bu düşüşte, büyüme performansının yavaşlamaya başlaması, artan işsizlikle birlikte gelir kısıtı etkili olmakta. Merkez Bankası’nın gevşetici para politikasıyla oluşan ılımlı finansal koşulların üçüncü çeyrekte otomotiv, beyaz eşya gibi dayanıklı tüketim eşyalarının satışında bir ivmelenme oluşturmuş gözükse de; ekonomideki iyimser bakışın işsizlik ve büyümenin yavaşlaması ile bozulmakta ve bireylerin gelirleri tasarruf yapmalarında yetersiz kalmakta.”

Araştırma sonuçlarını yorumlayan ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, yavaşlayan ekonomik aktivitenin bireylerin gelirini etkilemesi tasarruf sahipliğinin düşüşünde belirleyici olduğunu söyledi. Araştırmanın sonuçlarına göre, bireyler en çok ‘geleceğe yatırım’ ve ‘çocukları’ için tasarruf etmek isterken, tasarruf edememenin temel nedeni gelir yetersizliği. Tasarruf yapmanın önündeki en önemli engel yüzde 62 ile gelir yetersizliği. Bir önceki iki çeyreğe göre kıyaslandığında gelir yetersizliğini öne sürenlerde 10 puanlık artış var.

Gelir yetersizliğinden sonraki en önemli neden yüzde 14 ile borçların/ödemelerin olması. Üçüncü sıradaysa kira ödemeleri yer alıyor. Tasarrufu olmayıp gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı, bir önceki çeyreğe göre 11 puanlık düşüşle yüzde 25,7’ye gerileyerek, araştırmanın yapılmaya başlandığı 2011 yılından bu yana en düşük düzeye indi. Gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı da yüzde 17,4’ten yüzde 15,3’e geriledi.

Zaman, 28.10.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.