Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > HESA Ekonomik Araştırmalar Direktörü Taş: 'Makul şüphe' yatırım ortamını zehirler, yabancıyı hızla kaçırır

 HESA Ekonomik Araştırmalar Direktörü Taş: 'Makul şüphe' yatırım ortamını zehirler, yabancıyı hızla kaçırır
TBMM’ye sunulan ve ‘makul şüpheyle kişilerin ve şirketlerin bütün mal varlığına el konulabilmesini’ öngören düzenlemeye Hukuk Etik ve Siyaset Araştırmaları’ndan (HESA) sert tepki geldi. Kurumun direktörü Doç. Dr. Ramazan Taş’ın hazırladığı raporda, “Bırakınız yeni yatırımı, yabancı sermaye hızla kaçmaya başlar.” denildi.
 

AKP milletvekillerinin gece yarısı Meclis’e sunduğu düzenlemede, ‘Anayasal suç işlediği makul şüphesiyle kişilerin ve şirketlerin bütün mal varlığına el konulmasının öngörülmesi’, iş dünyasını da endişelendiriyor. Hukuk Etik ve Siyaset Araştırmaları’nın (HESA), Orta Vadeli Program ve bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili hazırladığı raporda, düzenleme ‘korkunç’ olarak nitelendirildi. HESA Ekonomik Araştırmalar Direktörü Doç. Dr. Ramazan Taş, raporda yer alan ‘Yatırım Performansı’ başlıklı bölümde Meclis’e sunulan yargı paketinin yerli ve yabancı yatırımcıya nasıl etki edeceğine de değindi. Düzenlemenin geçmesi halinde Türkiye’de yatırım ortamının zehirleneceğine işaret eden Taş, “Bırakınız yeni yatırım yapmayı, yabancı sermaye hızla kaçmaya başlar. Dolayısıyla bu madde çok tehlikelidir.” ifadelerini kullandı.

HESA Ekonomik Araştırmalar Direktörü Doç. Dr. Ramazan Taş’ın açıkladığı raporda Türkiye’nin yatırım performansı ‘üzücü’ olarak nitelendirildi. Rapora göre ekonominin yüzde 4 büyüdüğü 2013 yılında özel yatırımlar binde 7 büyüdü. Özel yatırımların 2014’teki durumuyla ilgili beklenti ise yüzde 2,1 küçülme yönünde. Bunun Türkiye’ye yabancı sermayenin girmediği anlamına geldiğini belirten Ramazan Taş, “Dolayısıyla ekonomik büyümenin bir diğer motoru olan yatırımda da çok ciddi alarm var. Yatırım yapılmayan, sermaye birikimi olmayan ve büyümeyen bir ekonomi, çakılmıştır. Dolayısıyla büyüme hızımızın neden 2,1’e düştüğünün cevabı budur.” ifadelerini kullandı. 2015’e ilişkin hedeflerin gerçekleşebilmesi için özel yatırımların teşvik paketleriyle canlandırılması gerektiğini belirten Ramazan Taş, 2014’te özel yatırımların yüzde 2,1 azalmasıyla ilgili olarak ise şunları kaydetti: “Sebep, yatırım ortamının bozulması. Neden? Bir ceza unsuru olarak, bir silah olarak vergiler kullanılıyor 2014 Türkiye’sinde. İş dünyası fişleniyor. Devlet eliyle banka batırılmaya çalışılıyor. Böyle bir ortamda özel sektörün yatırım yapması mümkün müdür? Mümkün değildir. Yatırımı düşünen bile yatırımını erteleyecektir.”

HESA Ekonomik Araştırmalar Direktörü, bu konuya ilave olarak Meclis’e sunulan yargı paketinin yerli ve yabancı yatırımcıya nasıl etki edeceğine de değindi. Pakette geçen “Anayasal suç işlediği makul şüphesiyle kişilerin ve şirketlerin bütün mal varlığına el konulabilir.” şeklindeki ifadeyle ilgili olarak Taş şu uyarılarda bulundu: “Bu öyle korkunç bir şey ki eğer bu düzenleme geçerse Türkiye’de yatırım ortamı zehirlenir. Bırakınız yeni yatırım yapmayı, yabancı sermaye hızlı kaçmaya başlar. Dolayısıyla bu madde çok tehlikelidir. Güven ortamını, istikrar ortamını ve yatırım ortamını zehirleyen bir düzenlemedir. Ekonomiyi torpilleyen bir düzenlemedir. Dolayısıyla bu tasarının bu şekilde geçmemesi gerekiyor. Bu İkinci Dünya Savaşı’ndaki Varlık Vergisi’nden daha kötü etki yapacak bir düzenlemedir. Ekonomiyi 2001 krizindeki krizden daha büyük bir krize sokacak bir düzenlemedir.” Yatırımların daha fazla azalmaması, sermayenin kaçmaması ve ekonominin küçülmemesi için böyle bir maddenin geçmemesi gerektiğini belirten Taş, “Türkiye’nin ihtiyacı olan ekonomiyi torpilleyen paketler değil ekonomiyi canlandıracak paketlerdir.” diye devam etti.

Zaman, 19.10.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.