Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > ‘Öcalan artık resmî müzakereci’ iddiası

 ‘Öcalan artık resmî müzakereci’ iddiası
Kobani eylemlerinin ardından başlayan Abdullah Öcalan’a yeni statü verilmesine yönelik tartışmanın ayrıntıları netleşti.
 

Buna göre, eylemin ardından Öcalan ile yapılan pazarlıklarda PKK liderine “müzakereci” statüsü verilmesi kararlaştırıldı. Taraf gazetesinin haberine göre Kobani eylemlerinin durdurulmasında Öcalan’ın gece yarısı HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’a gönderdiği mesajlar etkili oldu. Bu mesajların hazırlık aşamasında ise çözüm süreci de masaya yatırıldı. Öcalan, kendisiyle ilgili olarak bir statü oluşturulmasını istedi. Değerlendirmeler sonucunda, Öcalan için resmî kayıtlarda yer alması açısından “müzakereci” ismi uygun bulundu. Bundan böyle Kürt hareketinin devlet ile yaptığı resmî ve gayri resmi pazarlıklarda Öcalan muhatap alınacak. Bu durum Kandil ve HDP ile diğer Kürt sivil toplum örgütlerine de bir mesajla bildirilecek.

Öcalan’ın yeni statüsü Kobani eylemlerinin ardından gündeme geldi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, “Süreci en iyi okuyan Öcalan’dır.” açıklamasıyla yeni statünün ilk işaretlerini verdi. Daha sonra hükümete yakın gazeteciler, Öcalan’ın statüsünün tartışılması gerektiğine yönelik yazılar kaleme almaya başladı. Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi “Öcalan’ın konumu tartışılmalı” derken Yenit Akit yazarı Ersoy Dede, daha açık ve net ifadeler kullandı: “Öcalan’ın serbest bırakılması da dahil olmak üzere her konunun tartışılması lazım gelen bir dönemin içindeyiz.”

Buldan: Öcalan’ın özgürlüğünü istiyoruz

Al Jazeera’ya konuşan HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan da, Öcalan’ın koşullarının değişmesinden kasıtlarının cezaevi değişikliği olmadığını belirtti. Buldan, “Biz başka bir cezaevine naklini değil, Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü tartışmak istiyoruz.” dedi.

Altan Tan: Öcalan ile Kandil arasında sıkıştık kaldık

Kandil’in yeni yol haritası konusunda nasıl bir tepki vereceği merak edilirken İngiltere’nin önemli dergilerinden haftalık Economist, konuya ilişkin haber analizinde “Bazıları hükümetin stratejisinin Kürtler arasında bölünme tohumları saçmak olduğuna inanıyor.” tespitini yaptı. HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın görüşlerine başvuran Dergi, Tan’ın yol haritasının yeni bir şey içermediğini, PKK’nın silahsızlandırılmasının istendiğini ancak bunun mevcut şartlarda mümkün olmadığını söylediğini aktardı. Tan’ın HDP’nin durumunu ise “Öcalan ve PKK arasında sıkıştık kaldık.” sözleriyle özetlediğini bildirdi.

Başbakan Davutoğlu yalanladı: Öcalan’ın statüsü değişmedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm sürecini kararlı bir şekilde sürdüreceklerini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı bilgilendirme toplantısında konuşan Davutoğlu'na, çözüm sürecine ilişkin AKP Sözcüsü Beşir Atalay'ın ifade ettiği ‘hareketliliğin' ne olacağı soruldu. Davutoğlu, “Çözüm süreci bizim kimseden izin almadan, kendi irademizle başlattığımız bir süreçtir. Kimsenin de tutumuna bakmadan kendi irademizle yürüteceğimiz bir süreç. Nasıl başlatırken kimseden izin almadık, durdurma ya da yürütme konusunda da kimsenin tutumuna bunu bağlı kılmayız. Kamu düzeni sağlanacak. Çözüm süreci kararlılıkla devam ettirilecek.” dedi. Öcalan'a resmî müzakereci statüsü verileceği yönündeki iddia ve haberleri ise yalanladı: “Herhangi bir şekilde statü değişikliği gibi bahsettiğiniz tarzda haberlerin aslı yoktur. Resmî müzakereci vs. gibi. Böyle bir şey söz konusu değil.”

Zaman, 18.10.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.