Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Memleketin havasından başka satacak bir şey kalmayacak

 Memleketin havasından başka satacak bir şey kalmayacak
Elektrik üreten santraller, otoyol ve köprüler, Haydarpaşa dahil bazı limanlar, 25 şeker fabrikası, Güllük Marina, Türksat Kablo-TV, BOTAŞ hatları, TEİAŞ hisselerinin yüzde 49’u, TPAO ve Eti Maden fabrikalarını satacak olan hükümete Türk-İş Başkanı Ergün Atalay böyle tepki gösterdi: “Bundan sonra memleketin havasından başka satılacak bir şey kalmıyor. Özelleştirme satma-savma, rant aktarma temelinde gerçekleşiyor.”
 

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı Orta Vadeli Program’daki para getiren her kuruluşun yer aldığı özelleştirme listesini eleştirdi. Atalay, “Daha önce yapılan satışlar ve satılması planlananlar incelendiğinde görüleceği gibi, bundan sonra memleketin havasından başka satılacak bir şey kalmamakta.” dedi. Türk-İş Başkanı’na göre AKP hükümetinin özelleştirme uygulamaları kâr eden kuruluşları “satma-savma, rant aktarma ve böylece gelir elde etme” temelinde gerçekleşiyor.

Türkiye’de uygulanan iktisadî politikaların yanlışlığını kamu işletmelerinde arayan yaklaşımların yanlışlığının ortaya çıktığına işaret eden Ergün Atalay, yazılı değerlendirmesinde, buna rağmen özelleştirme uygulamalarının ısrarla sürdürülmek istendiğini belirtti.

Atalay, “Kamu işletmeleri, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlar nedeniyle ülkemizde kurulmuş ve geliştirilmişlerdir. Yaşanan küresel iktisadi gelişmeler, Türkiye’de de yansımasını bulmuş, uygulamaya konulan ekonomi politikaları içinde KİT’lerin özelleştirilmesi ve/veya tasfiyesi öncelikli hedef olmuştur. Özelleştirme uygulamaları, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) dayatmasıyla ülke gündemine girmiştir. Ancak günümüzde bu politikaların yanlışlığı ortaya çıkmıştır. Dünyada yaşanan ekonomik kriz sonrası birçok ülkede özelleştirme politikaları terk edilmiş, yeniden kamulaştırma yapılmaktadır.” açıklaması yaptı.

Kamu işletmelerinin, bir mirasyedi yaklaşımıyla satıldığını dile getiren Atalay, şöyle devam etti: “Maliye Bakanı şimdiye kadar yaklaşık 70 milyar dolar özelleştirme uygulaması yapıldığını belirtmekte. Daha önce yapılan satışlar ve satılması planlananlar incelendiğinde görüleceği gibi, bundan sonra memleketin havasından başka satılacak bir şey kalmamakta. Kamu işletmeleri, yalnızca kâr-zarar durumuna bakılarak değerlendirilemez. Çünkü tek kuruluş amaçları kâr etmek değildir. Kamu işletmeleri öncelikle amaçlarına hangi ölçüde hizmet ettikleriyle değerlendirilmeli. Ortaya çıkan sonucun da çok açık bir biçimde gösterdiği gibi, özelleştirme sonrası rekabetin sağlanması bir tarafa bazı sektörlerde tekelci bir yapı ortaya çıkmıştır.”

Özelleştirme uygulamalarının “satma-savma, rant aktarma ve böylece gelir elde etme” temelinde gerçekleştiğini kaydeden Atalay, yaşanan özelleştirme biçimini şöyle anlattı: “Şimdiye kadarki uygulamaların çalışanlara ve ülkeye dönük getirdiği olumsuzluklar, talana ve rant paylaşımına yol açan usulsüzlükler, istihdam kayıpları, sendikasızlaştırma olmuştur. Şimdiye kadar yapılan özelleştirmelerin ülkeye ve çalışanlara bir faydası olmamıştır. Oluşturulmak istenen ‘ücretli kölelik’ düzeni.”

Hükümet neleri satacak?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekim ayı başında OVP ile birlikte özelleştirme ile satılacaklar listesini şöyle açıklamıştı: “Kısa zaman içinde elektrik üretim santralleri, otoyol ve köprüler, bazı limanlar ve Erzurum Kış Olimpiyatları Tesisleri’ni özelleştireceğiz. 25 şeker ve 5 makine olmak üzere şeker fabrikalarını ve Halk Sigorta ile Halk Emeklilik’i de özelleştirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca gayrimenkuller, arsalar ve Güllük Marina gibi önemli özelleştirme projeleri de yerel ve uluslararası yatırımcıların ilgisine sunulacak. Bunların yanı sıra Türksat’a ait Kablo-TV operasyonları, BOTAŞ’ın iletim hatlarının, TEİAŞ’a ait kamu hisselerinin yüzde 49 hissesinin ve TPAO’nun halka arzı, İstanbul’un önemli projelerinden Haydarpaşa Projesi, ölçü ve ayarlar hizmetinin özelleştirilmesi, Eti Maden’e ait sülfirik ve borik asit fabrikalarının özelleştirilmesi uygulamaları olacak. Ayrıca genel olarak özelleştirme programına almak üzere birçok sektörden yeni şirketler üzerinde de çalışıyoruz.” Özelleştirme gelirlerine ilişkin olarak Mehmet Şimşek, 2014 yılı için 6,8 milyar lira, 2015 için 8,7 milyar lira, 2016 içinde 6,8 milyar lira civarında özelleştirme geliri öngördüklerini söyledi. Şimşek, gelecek birkaç yıl için ortalama 4-5 milyar dolarlık özelleştirme gelirini garanti altına aldıklarını da açıklamıştı.

Zaman, 11.10.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.