Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Sanayi üretimi 7 ayın zirvesinde

 Sanayi üretimi 7 ayın zirvesinde
Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde Ağustos ayında çalışma günü sayısının geçen yılın aynı ayına göre iki gün daha fazla olmasının etkisiyle beklentilerin oldukça üzerinde, son 21 ayın en yükseği olan yüzde 12.55 artış kaydedildi.
 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 1.4 azalırken, takvim etkisinden arındırılmış endeks bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.2 artış gösterdi.

Reuters anketinde toplam sanayi üretiminde Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre medyan bazında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmamış artışın yüzde 8.45 olması bekleniyordu.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda artışın yüzde 6 olması, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endekste ise aylık bazda yüzde 2.95 düşüş bekleniyordu.

Finansbank Ekonomisti Gökçe Çelik, takvim etkilerinin yine manşet rakamda belirleyici olduğunu söyleyerek, "Ancak Temmuz ayından farklı olarak bu sefer ters yönde etki görüyoruz. Geçen yıl Ağustos'ta olan Ramazan Bayramı tatilinin bu yıl Temmuz ayına kayması nedeniyle Ağustos ayında çalışma günü sayısı geçen yıl aynı aya göre iki gün daha fazla. Bu da arındırılmamış veride Temmuz'da ciddi bir düşüşe neden olmuştu" dedi.

Bu nedenlerin verinin ekonomik aktiviteye yönelik net bir sinyal vermesini engellediğini söyleyen Çelik, "PMI, kapasite kullanım ve reel sektör güven endeksi gibi diğer öncü göstergeler üçüncü çeyrekte ekonomik aktivitede toparlanma yerine durağan bir görünüm sergiliyor. Bu çerçevede büyümenin üçüncü çeyrekte yavaş kaldığını düşünerek yüzde 3 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz" dedi.

Önceki gün açıklanan ve hükümetin makroekonomik öngörülerini içeren son Orta Vadeli Program'da (OVP), 2014 ve 2015 için büyüme rakamları sırasıyla yüzde 4'ten yüzde 3.3'e ve yüzde 5'ten yüzde 4'e revize edildi.

TÜİK verilerinde alt kalemlere bakıldığında Ağustos ayında bütün sektörlerde artış görülüyor.

Arındırılmamış endekse göre aramalı imalatı Ağustos'ta yüzde 10.57, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 14.24, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 12.04, enerji yüzde 10.76, sermaye malı imalatı yüzde 20.53 arttı.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, "Öncü veriler, küresel ekonomik aktivitedeki yavaşlama işaretlerine rağmen ihracatın ılımlı seyrini koruduğunu, iç talebin ise kademeli olarak toparlandığını gösteriyor. Son çeyrekte ekonominin küresel koşullar ışığında yavaşlayacağını tahmin ederken 2014 yılı için yüzde 3.1'lik büyüme tahminimizi koruyoruz" dedi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi alt sektörlerinde Ağustos'ta bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.5 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2 azaldı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0.3 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek düşüş yüzde 4.7 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi alt sektörlerinde ise Ağustos'ta bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 11.3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4.3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 7.7 arttı.

cnnturk.com, 11.10.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.