Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Erdoğan: Türkiye bölgede krize çekingen kalamaz

Erdoğan: Türkiye bölgede krize çekingen kalamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yasama yılının ilk gününde Meclis’te konuştu. Özal’ın Körfez Savaşı döneminde Meclis’ten savaş yetkisi istemesini ha-tırlatan Erdoğan, IŞİD’in yanısıra Suriye lideri Esad’la da savaşmak istediğinin işaretini verdi. Erdoğan, “Şam yönetimi derhal uzaklaştırılmalı” dedi

Meclis’te yeni yasama yılı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Türkiye’ye yabancı ülke topraklarına girme ve “özel güvenlikli bölge” kurma hakkı veren tezkere hakkında konuşurken eski Cumhurbaşkanlarından Turgut Özal’ın 1. Körfez Savaşı’ndaki tavrını örnek gösteren Erdoğan, “Bölgemizde yeni ve büyük krizler yaşanırken, bizin kayıtsız kalmamız çekingen kalmamız düşünülemez. Meclis gündemine gelmesi beklenen tezkerelerin bu anlayış doğrultusunda değerlendirileceğine inanıyorum” dedi.


Erdoğan, özetle şunları söyledi:


ÖZAL’I HATIRLATTI


Meclis’teki bütün partiler bir araya gelmeli yeni bir anayasayı yazabilmelidir. Yeni anayasa daha fazla geciktirilmemelidir. Büyük çalkantıların yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Türkiye’nin komşumuz olan hiçbir ülkenin iç işlerine müdahale etme arzusu ya da topraklarında gözü yoktur. Bölgenin huzur ve güveni doğrudan doğruya Türkiye’nin huzur ve güvenini ilgilendirmektedir. Bölgedeki gelişmeler hakkında herkes susabilir ama Türkiye’nin böyle bir seçeneği yoktur. Büyük devlet sınırlarını dünyaya kapatan değil sınırlarını ötesine gönlünü açabilen krizlerde inisiyatif alan bir devlettir. Türkiye seyirci bir devlet olamaz. Vatandaşlarımız IŞİD’in elindeyken oradaki vatandaşlarımızın hayatını tehlikeye atacak açıklamaların yapılması doğru olmamıştır. Ne topraklarımızda ne bölgemizde hiçbir terör örgütüne sempati ile bakmamız söz konusu olamaz. Teröre karşı verilecek mücadelede işbirliğine açığız. Ancak bilinmelidir ki Türkiye geçici çözüm arayışlarında kendisini kullandıracak bir ülke değildir. Türkiye’nin önerileri dikkate alınmalıdır. BM Güvenilk Konseyi’nin reforme edilmesi ertelenemez bir ihtiyaçtır. Her durumda Türkiye tezleri savunmaya devam edecektir. Şam yönetimini derhal uzaklaştırılması Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, herkesi kucaklayan bir yönetiminin tahsis edilmesi önceliğimiz olacaktır. Merhum Özal bu kürsüden konuşma yaptığında Körfez’de önemli gelişmeler yaşanıyordu.  O gün 'Özal karasız tutum sergilememiz söz konusu olamaz' dedi. Merhum Özal’ın uyarı ve arzularını ne kadar önemli olduğunu tüm Türkiye anladı. TBMM gündemine gelmesi beklenen tezkerelerin de bu anlayış kapsamında değerlendirileceğine inanıyorum.  100 yılın ardından bölgemiz yeniden şekillenirken Türkiye seyirci kalacak değildir.


“Irak’a girmekten başka çere yok”


Funda Özkan’ın 11 Kasım 2005’te Radikal Kitap için kaleme aldığı bir yazıda merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Körfez tezkeresiyle ilgili konuşmaları yer aldı. Cüneyt Ülsever’in, “Topal Devrimci Cinayeti” kitabından yapılan alıntının yer aldığı yazıda şu ifadeler var: “Turgut Özal’ın formülünü hatırlayalım: ‘Şimdi dinle. Irak’a girmekten başka çare yok. Kuveyt’i kurtarıp, Saddam’ın yıkılmasını beklemek yanlış ve eksik olur. Irak’a hava harekâtı yapmaktan daha akıllı iş, bizim Güneydoğu’dan Kuzey Irak’a girmektir. Ben Talabani ve Barzani’yi ayarlarım. Federasyon karşılığı tam destek alınır. Bir kere federasyon kuruldu mu, ileride iş bağımsızlığa da gider. Şimdi şu konu çok önemli. Kürtler ile federasyon sözü karşılığı bir anlaşma yapılır. Ancak ‘Musul ve Kerkük sadece bu federasyona bırakılmaz’ denir, ‘Petrol tüm Irak’a aittir’ denir. Bunun için de bu iki şehri korumak amacıyla ‘çok uluslu’ güç kurulur ve idare onlara verilir. Biz bu uluslararası gücün en önemli ayağı oluruz.”


NATO’dan Türkiye açıklaması


IŞİD’le mücadale kapsamında hazırlanan tezkereyle Türkiye askerine verilen sınırötesine müdahale etme yetkisi tartışılırken, NATO’dan açıklama geldi. NATO’nun yeni Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Türkiye’ye saldırı olması halinde NATO 5. maddeyi kullanır, ortak yanıt verir” açıklamasında bulundu. Stoltenberg, haftaya Türkiye’yi ziyaret edecek. Öte yandan İngiltere Başbakanı David Cameron da bugün günübirlik ziyaret için Türkiye’ye gelecek. 

Taraf, 02.10.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.