Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Borsa'dan Bank Asya'ya çifte standart

 Borsa'dan Bank Asya'ya çifte standart
Borsa İstanbul, finansal yapısı güçlü olmasına rağmen Bank Asya’nın hisselerini 30 Eylül’den itibaren gözaltı pazarına alacağını açıkladı. BIST yönetimi bu karar için Bank Asya’ya herhangi bir uyarı yapmadı. Oysa önceki gün Beşiktaş ve Fenerbahçe’ye aynı konuda uyarıda bulunan BIST yönetimi, daha önce de Galatasaray ve Trabzonspor’a ‘sermaye yapısını düzeltmesi’ için süre vermişti.

El konulması için baskı ve karalama kampanyasına maruz kalan Bank Asya’ya bir çifte standart uygulaması da Borsa İstanbul’dan (BIST) geldi. 17 Eylül’de banka hisselerinin tavan yapması üzerine tahtayı iki kez işleme kapatan Borsa yönetimi, aynı yanlı tutumunu ilerleyen günlerde de sürdürdü. Ancak, bununla da yetinmeyerek önceki gün skandal bir karara imza attı. Geçerli bir hukuki gerekçe göstermeden Bank Asya hisselerini 30 Eylül’den itibaren gözaltı pazarına alacağını açıkladı. Sadece 14.00-17.30 saatleri arasında tek fiyat üzerinden işlem yapılabilen gözaltı pazarına alınmak, bir şirket için olumsuz bir durum.

Borsa İstanbul’un gözaltı pazarına almak için bazı kriterleri var. Genellikle teknik olarak iflas etmiş ya da tamamen üretimi durdurarak herhangi bir iş yapmayan şirketler önce uyarılıyor. Bir tarih ya da zaman limiti verilerek gözaltı pazarına alınıyor. Örneğin Borsa İstanbul yönetimi, dört büyük futbol kulübümüze bu doğrultuda uyarıda bulundu. Beşiktaş ve Fenerbahçe’ye, finansal yapılarını düzeltmeleri uyarısı yapıldı. Beşiktaş’a 2013’te de uyarı yapılmıştı. Ancak Siyah-Beyazlı kulübün finansal yapısını yeniden inceleyen Borsa yönetimi sermaye yapısında düzelme görülmediğini belirtti. Beşiktaş’a düzelme planını açıklaması için 31 Aralık’a kadar süre verildi. 31 Mayıs 2016’da finansal tablolarda iyileşme görülmemesi halinde yaptırımlar uygulanabilecek. Fenerbahçe’ye ise artan zararı için uyarı yapıldı. Daha önce de uyarı alan Sarı-Lacivertli kulübün geçen sürede sermaye yapısının düzeldiği tespit edildi. Ancak, işletme sermayesinin açığının ve dönem zararının arttığı belirlendi. Fenerbahçe’ye yaptırım için son tarih verilmedi. Borsa İstanbul yönetimi, daha önce de sermaye yapısını düzeltme uyarısını Galatasaray ve Trabzonspor’a da yapmıştı. Dört güzide futbol kulübümüzde olduğu gibi Borsa İstanbul yönetimi yatırımcıyı mağdur etme ihtimali bulunan şirketlere, durumunu düzeltmesi konusunda uyarıda bulunuyor. Durumunu düzeltmesi için süre veriyor.

Bütün bu uygulamalar ortadayken, özkaynakları sermayeye oranı oldukça yüksek olan, kârlılığı devam eden ve üstelik sermaye artışını kuvvetlendirmek için eyleme geçmiş Bank Asya’nın uyarıya bile gerek duyulmaksızın gözaltı pazarına alınması kararı tam bir çifte standarttır. Normal şartlarda Borsa İstanbul’da işlem gören böyle bir şirketin değil gözaltı pazarına alınması, mevcut şartlarda büyük takas uygulamasının da kaldırılması gerekmekteydi. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, Bank Asya ile ilgili kararın teknik gereklilikler ve mevzuatın çizdiği çerçeve kapsamında alındığını açıkladı. Ancak bu açıklama hem şirket hem de yatırımcı için tatmin edici değil. Borsa yönetiminin, kararın hukuki gerekçelerini açıklayarak piyasaları bilgilendirmesi şarttır.

Zaman, 28.09.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.