Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > IŞİD ile mücadelede 3 adım

 IŞİD ile mücadelede 3 adım
Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD dönüşünde IŞİD ile mücadele için atılacak adımları 3 başlıkta sıraladı: Uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi, güvenli bölgenin Suriye tarafında tesis edilmesi ve eğit-donat anlayışıyla sürecin kimlerle nasıl yürütüleceğinin belirlenmesi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BM Genel Kurulu için gittiği New York'tan dönüşünde İstanbul'da gazetecilere açıklama yaptı. Erdoğan'a, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon konuşması ve Yardımcısı Joe Biden ile görüşmesi soruldu. Erdoğan, Türkiye'nin rolüne ilişkin konuşulanları şöyle ifade etti:
"Bölgede kritik bir dönemi yaşıyoruz. Yaklaşık 1250 km sınırımız olan Suriye ve Irak'ta mevcut terör eylemleri, girişimleri için 'Bizi ilgilendirmez', 'Bize ne' deme lüksümüz yok. Şu anda yaklaşık 1 buçuk milyon sığınmacı ülkemizde. Bunların gelmiş olduğu bir ortamda biz hâlâ bize ne diyebilir miyiz? Bunun şöyle veya böyle kesilmesi lazım. Başta Suriye rejimi olmak üzere bu zalim rejimden kaçanların sığındıkları bir başka zalim olmamalı. Orada mazlum-mağdur olanların savunucusu durumundaki örgütler de var. Başta Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gibi örgütler olmak üzere mücadele veriyorlar. Dünyada aklı selim maalesef dört yıldır bu konuda hâkim olamadı. Biz hep seslendirdik ama yalnız kaldık. Şimdi durumun ne felaket olduğu özellikle tabii IŞİD terör örgütünün Irak’a geçişi ve buranın üçte birini işgal etmesi, Ezidilerin dağlara kaçması, Sünnilerin büyük ölçekte Musul’u boşaltmış olmaları görünen gerçekler."


"Seyirci kalmayacağız"
"Bir de acımasız devam eden, İslâm ile uzaktan yakından alakası olmayan bir uygulamayı kabullenmek mümkün değil. Bizim dinimiz İslâm barışın, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin dini. Savunmasız insanların öldürülmesine dinimiz kesinlikle müsaade etmez. Acımasızca devam eden bu eylemler bizi derinden yaraladı ve tüm dünyada İslâm’a mal ediliyor, gölge düşürüyor. Bizler Müslüman olarak elimizden ne geliyorsa yapmamız lazım. Hıristiyan dünyası böyle bir adım atıyorsa biz buna seyirci kalmayacağız. Olayın bir tarafı olmaya namzetiz. 49 rehinemiz vardı. Sağ salim getirmek istedik. İçeriden ve dışarıdan söylenenler oldu, neden adım atmıyorsunuz gibi. Biz sustuk, lafın değil eylemin tarafı olmak zorundaydık. MİT’in uluslararası istihbarattaki üstün başarısıyla Dışişleri, TSK hep birlikte siyasi iradenin aklı selimiyle bu noktaya geldik. Bundan sonra atacağımız adımlar aynı felaketleri bir daha yaşamamak ama bir taraftan da sınırlarımızı güvence altına almak."

Önce hükümetle istişare
Erdoğan atılacak adımlar için 3 başlık sıraladı:
Uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi ve güvence altına alınması.
Güvenli bölgenin Suriye tarafında tesis edilmesi ve bu bölgede artık yapılanmanın nasıl olacağı konusunun da inşallah güvenlik üst kurulu toplantısıyla zaten çalışmalar yürütülüyor. Bunları ele alıp adım atmak.
Eğit-donat anlayışıyla bu süreci kimlerle nasıl yürüteceğiz, bunları görüşmek.
Erdoğan bu konuları hem Obama hem de Biden ile ele aldıklarını söyledi. Detay vermedi, "Önce hükümetimizle istişare yapıp atılacak adımları kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

"ABD'nin silahları IŞİD'in eline geçti"
Erdoğan, bölgedeki örgütlerin eline geçen silahlarla ilgili de değerlendirmeler yaptı. Ayrıca 2 Ekim'de Meclis'te görüşülecek olan TSK'yı yetkilendirme tezkeresinin geçeceğini umduğunu da söyledi.
"4 yıl önce bu örgütlerin tamamına yakını yoktu. Bu örgütlerin doğduğu yer Irak'ta El Kaide. IŞİD yeni El Kaide'den koptu, Suriye’de palazlanmaya başladı. IŞİD Suriye’de güç kazandıktan sonra… Terör örgütleri bataklığı sever. Bataklık nedir; ya iç savaşlar ya terör esintilerinin olduğu ortamlar. Suriye’de Amerika silahı olmaz, daha çok Rus silahı olur. Ama Irak'ta Maliki ordusu kaçtığında orada da ne yazık ki ABD’nin Maliki ordusuna verdiği silahlar kaçınca IŞİD’in eline geçti. İçlerinde ağır-hafif silahlar var. Kabul ediyor kendileri de. Değerlendirmesini hep birlikte yaptık. Sonra irili ufaklı terör örgütleri türemeye başladı. Cidde’de 40 ülke bir araya geldi. Biz de katıldık. Ama biz içinde bulunsak da 'katılmayız' dedik çünkü o günün şartları onu gerektiriyordu. 49 vatandaşımız rehineydi. Şimdi pozisyon değişti, bundan sonra daha farklı olacak. Ayın ikisinde tezkere parlamentoda görüşülecek. Temenni ederim ki geçtikten sonra atılan adımlar atılacak. Bu tabii silahlı kuvvetleri yetkilendirme tezkeresi. Bir diğer adım da güvenlik noktasındaki az önce söylediğim üç adımı güçlendirmek, süratle atacağız. 40 ülkenin katıldığı toplantıya destek arttı. 104 ülke destekliyor. Bu sayı daha da artabilir, umudum var. En karşı olanların dahi özellikle terör örgütlerine karşı mücadele bulunma sözü verdiklerini BM’de gördük."
Erdoğan'a, Irak Merkezi Hükümeti'nin Avrupa ülkeleriyle ilgili bazı istihbarat bilgileri paylaşması hatırlatıldı. "Türkiye için de var mı?" sorusuna Erdoğan, "Bunlar MİT ile paylaşılıyor. MİT bölgede bütün ülkelerle sağlıklı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Elde edilen son başarı da bunun en güzel örneği" diye cevap verdi.

aljazeera.com.tr, 26.09.2014

Erdoğan: IŞİD'e karşı süreç artık farklı olacak

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı gerekli adımların atılacağını ve 2 Ekim'de Meclis gündemine gelecek olan tezkere ile adımların netleşeceğini söyledi.


İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Bizler insani yardım boyutunda katılabiliriz ama başka adım atamayız dedik. Neden, 49 vatandaşımız rehineydi. Ama şimdi şartlar değişti" diye konuştu.
Atılacak adımların iki ana başlık altında toplanacağını belirten Erdoğan, bu adımları "Uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi ve bu bölgenin güvence altına alınması ile güvenli bir bölgenin Suriye tarafında tesis edilmesi" olarak sıraladı.
IŞİD'e karşı nasıl bir strateji izleneceğinin Güvenlik Üst Kurulu'nda gündeme geleceğini belirten Erdoğan, "Bu süreci kimlerle nasıl yöneteceğiz bunları görüşmek başlıklarımız arasında" diye ekledi.
Erdoğan, "Tezkere parlamentodan geçtikten sonra atılması gereken adımlar atılacak" dedi.

Tezkere görüşmesi 2 Ekim'de
2 Ekim'de tezkere gündemiyle toplanacak olan Meclis'te Irak ve Suriye görüşülecek.
Ancak görüşmenin açık oturumla mı, yoksa kapalı oturumla mı yapılacağı henüz net değil.
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlarken "Pazartesi günü AK Parti grup başkanvekilleri olarak bir toplantı yapacağız, daha sonra diğer siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle bir araya geleceğiz. Onlarla da istişare yaparak Pazartesi günü bu konuları netleştireceğiz" dedi.

BBCTurkish.com, 26.09.2014
 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.