Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 'Kamulaştırmaya' DEİK'ten ilk tepki

 'Kamulaştırmaya' DEİK'ten ilk tepki

DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Rona Yırcalı, torba yasayla kurulun tüzel kişiliğinde yapılan değişikliği değerlendirdi.

DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Rona Yırcalı, Finans Cafe'de Melda Yücel Kocaalp'in sorularını yanıtladı. Yırcalı, yeni torba yasayla DEİK'in Ekonomi Bakanlığı'na bağlanıp kamulaştırılmasının kendisi için de sürpriz olduğunu söyledi. Yırcalı, "Bizim için de sürpriz oldu. Benim kanaatime göre bu işle ilgilenen herkes için sürpriz oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin yasalarında doğrudan DEİK'i ilgilendiren iptaller oldu bu konunla. Böylece DEİK'im kanunsal varlığı ortadan kalktı. Şimdi burada doğrudan Ekonomi Bakanlığı'na bağlandığını söylemek doğru değil. Daha önce de Ekonomi Bakanlığı ile yakından çalışıyordu. Daha önce de bir koordinasyon vardı" dedi.

DAHA İYİ ÇALIŞILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Yırcalı, yeni dönemde kamu ve iş dünyasının daha yakın çalışacağını, bunun da daha iyi sonuçlar doğuracağını söyledi. Yırcalı şöyle devam etti: "Doğrudan kamuya bağlı olduğunu söylemek zor. 2015 sonuna kadar bizim DEİK'in oldukça önemli olan iş konseyleri devam edecek. Seçimlerden sonra da yeni bir yönetim kurulu oluşturulacak. 2015'e kadar bu değişiklikleri ön gören bir kurul oluşturuldu."

FIRSAT VERİLMELİ

Yırcalı, "Bakanlığın bu düzenlemeyi iyi niyetle yapmış olduğunu düşünüyoruz, kamunun ve özel sektörün bir arada olup, birbirini denetleyeceği bir ortam olacağını düşünüyoruz. Bundan sonra faaliyetlerin daha etkin olmasını sağlamak bizlerin sorumluluğunda. Bu yeni oluşuma bir fırsat verilmesi gerektiğini düşünüyorum" diye devam etti.

GELİRLER GÜÇLENİYOR

Yeni düzenlemeyle birlikte DEİK'e zorunlu gelir gelmesini de değerlendiren Yırcalı, "DEİK'e gelir aktaran kuruluşlara çok büyük ağırlık olacağını düşünmüyorum" dedi. Torba yasayla birlikte TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, TİM ve Müteahhitler Odası her yıl gelirlerinin yüzde birini DEİK'e aktaracak.

DEİK ÇALIŞANLARINA NE OLACAK?

DEİK'in çalışanlarının geleceğine dair açıklamalar yapan Yırcalı, "Arkadaşlarımız şu anda ücretli izindeler galiba. Ne kadar sağlık haberler bunlar bilmiyorum. Herhalde kimse arkadaşlarımızın haklarının kaybolmasını istemez. Kimsenin mağdur olacağını düşünmüyorum" dedi. DEİK'te 35 kişi görev yapıyordu. TEK KANAL Yırcalı, Mustafa Koç'un "Dış ekonomik ilişkilerde temasların tek kanaldan yönetilmesi gerekiyordu" yönündeki açıklamalarına da değindi ve "Zaman zaman birbirimizden ayrı benzer açıklamalar yapıyorduk. Yurtdışından birisi geldiği zaman ya da bir yurtdışı gezisi yapıldığında Ekonomi Bakanlığı karar veriyordu. İşalla bu düzenlemeyle tek kanal dediğimiz süreç daha güçlü bir şekilde devreye girecek" dedi.

cnbce.com, 23.09.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.