Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > YASED’den 5 ayaklı yatırım programı

 YASED’den 5 ayaklı yatırım programı
ULUSLARARASI Yatırımcılar Derneği (YASED) Türkiye’nin yatırım ortamının iyileştirilmesine katkıda bulunmak için beş ayaklı bir çalışma programını devreye alıyor.

YASED Başkanı Serpil Timuray ve yönetim kurulu üyeleri dün bir basın toplantısı düzenleyerek hem bu programların amaçlarını hem de 2014’ün 7 aylık dönemindeki yabancı sermaye yatırımlarıyla ilgili bilgi verdi. Timuray, 2013’te Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişlerin bir önceki yıldaki seviyesini koruyarak, 12.9 milyar dolar olduğuna dikkat çekti. Timuray, “2014’ün ilk 7 ayında UDY girişi 7 milyar 917 milyon dolar. Türkiye’nin küresel UDY payı yüzde 0.9 oldu. Gelişmekte olan ekonomiler içindeki payı ise yüzde 1.7 gerçekleşti. Türkiye 2013’te 12.9 milyar dolarla dünya sıralamasında 22., gelişmekte olan ülkeler arasında ise 11. sırada yer aldı” diye konuştu.

STOK 4 KAT ARTTI
UDY stoğunun 2013’te 146 milyar dolara ulaştığını belirten Timuray bu rakamın 2004’te sadece 39 milyar dolar olduğunu da söyledi. Timuray, “Bu verilere göre son 10 yılda uluslararası yatırım stoğumuz 4 kata yakın arttı. Türkiye, son on yıldır, sadece gelişmekte olan ülkeler arasında değil; tüm dünyada dikkat çekici bir görünüme kavuşmuştur” dedi. Timuray ve yönetim kurulu üyelerinin verdiği bilgiye göre YASED Türkiye’nin en iyi yatırım ortamı sağlayan ülkelerden biri olması için önümüzdeki dönem 5 ayaklı bir çalışma programını devreye alacak. 5 ayaklı çalışma programı ise şöyle:
1. Bölgesel Merkez: Uluslararası şirketlerin faaliyetlerinde, Türkiye’nin ‘Bölgesel Merkez’ olarak konumlandırılmasına öncülük edilmesi.
2 Uluslararası Yatırımların Katkısı: Türkiye’de yatırım yapan uluslararası şirketlerin önemi ve katkısına dair kamuoyu algısının güçlendirilmesi.
3. Yatırım Ortamı Düzenlemeleri: Uluslararası standartlarda, sürdürülebilir ve rekabetçi yasal ve yönetsel düzenlemelerin tesisi.
4. ArGe Merkezi: Uluslararası şirketlerin ArGe Merkezi yatırımlarında Türkiye’nin tercih edilmesini sağlayacak stratejik önerilerin oluşturulması.
5. Küresel Nitelikte İşgücü: Türk yönetici havuzunu büyütmek için öneri üretilmesi.

Hürriyet, 23.09.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.