Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Babacan: "Yatırım yapılabilir" notu olmadan da Türkiye'ye yatırımcılar geliyordu

 Babacan: "Yatırım yapılabilir" notu olmadan da Türkiye'ye yatırımcılar geliyordu
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bugün katıldığı İstanbul Finans Zirvesi'nde bir konuşma yaparak ekonomiye yönelik gelişmelere dair açıklamalarda bulunurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kredi derecelendirme kuruluşları ile ilgili sözlerini de yorumladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının 2008-09 krizinden bu yana bir güvenilirlik kaybına uğradığını söyleyen Babacan, bu kuruluşların o dönemde iyi not verdiği bazı ülkelerin birer birer krize yenik düştüğünü hatırlattı.

Zirvedeki konuşmasının ardından BloombergHT'nin sorularını yanıtlayan Babacan, "Yatırımcılar da eskisi kadar bu kuruluşların verdikleri nota itibar etmiyor" dedi ve "Ancak bazı konularda yatırımcılar kendi iç işleyişleri gereği kredi notunu göz önüne alarak karar veriyorlar. Bunu da dikkate almak lazım" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Katar ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye ekonomisinin önünde bir risk olmadığını ve derecelendirme kuruluşlarının siyasi açıklamalar yaptığını belirtmişti. "S&P ile ilişkilerimizi kestik" diyen Erdoğan, "Gerekirse Başbakan'a söylerim Fitch ve Moody's ile de ilişkileri keseriz" ifadelerini kullandı.

Babacan da kredi derecelendirme kuruluşları hakkında bugün "Bizim için önemli olan bu kuruluşların Türkiye'yi daha yakından ve objektif bir şekilde izlemeleri ve siyasetin ve ekonominin nabzını burada yerinden tutabilmeleri" dedi.

Türkiye'nin yatırım yapılabilir notunun daha yeni bir gelişme olduğunu da belirten Babacan, "O olmadan önce de yatırımcılar geliyordu. O yatırımcılar 'Türkiye'nin notu yok o yüzden ben gelmem' demiyordu ama kuşkusuz Türkiye'nin notunun artırılması kazanç sağlar. Bunu da dikkate almak lazım" ifadelerini kullandı.

"BDDK gerektiği adımı gözünü kırpmadan atar"

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Babacan son dönemlerde gündemde olan bankacılık konularına da değindi.

Babacan, "2008-09 krizi öncesinde sermaye yeterlilik rasyosunu kanuni olarak yüzde 8 diye belirlemiştik, fiilen yüzde 12 olarak uyguladık" diyerek, atılan bu adımların sonucu olarak sektörde oluşturulan sermaye yeterlilik rasyosunun "dünya standartlarında çok kuvvetli bir bünyeyi" işaret ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yine dün uçakta gazetecilere verdiği ifadelerde BDDK'yı Bank Asya konusunda göreve çağırarak hareket etmemesi durumunda "sorumlu olacağını" söylemişti. Erdoğan "BDDK kararını vermeli yoksa sorumlu olur. Taşıma suyla değirmen dönmez" ifadelerini kullanmıştı.

Babacan ise "Hangi adımın atılıp atılmayacağı BDDK'nın bağımsızca vereceği bir karardır" dedi.

"Banka bazında takip ve denetleme görevi BDDK'nın. Merkez Bankası'nın da görevleri var ama burada temel oyuncu BDDK'dır. Bankacılık kanunundaki maddeler çok açıktır, banka banka ne gerekiyorsa yapacaktır" diyen Babacan, Türkiye'nin bütün dünya tarafından tescil edilmiş sağlam bir bankacılık sektörü olduğunu sözlerine ekledi.

"Büyüme yüzde 3-4 aralığında gelir"

Ekonomik büyüme konusunda da yorumlarda bulunan Babacan, "İlk çeyrek herkesin tahminin iyi çıkmıştı, ikinci çeyrek ise daha düşük. İlk yarıya baktığımızda iç karartıcı bir tablo değil. Yılın tamamıyla ilgili beklentilerimiz olumlu. Dolayısıyla yüzde 3-4 aralığı oldukça emniyetli bir aralık olarak görünmekte. Tabii son tahminimizi resmen duyurmuş olacağız" dedi.

Babacan ekonominin neden yüzde 4 veya üzerinde büyümediği konusunda ise öncelikle ihracatta yaşanan beklentilerden düşük performansı gösterdi. Babacan, "Irak 2. büyük pazarımızdı fakat güvenlikle ilgili sıkıntılar ihracatın aksamasına neden oldu" derken, Avrupa'da yaşanan ekonomik yavaşlamanın da Türkiye'deki büyümeye olumsuz yönde etki ettiğini belirtti.

Cari açığa da dikkat çeken Babacan, "Cari açığı olan bir ülke olarak Türkiye için en önemli konular arasında dengeli büyüme geliyor" dedi. Babcan ayrıca Fed'in atacağı adımlar konusunda bir karamsarlık olmaması gerektiğini de belirtti.

wsj.com.tr, 16.09.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.