Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Erdoğan derecelendirme kuruluşlarına resti çekti

Türkiye yine derecelendirme kuruluşlarına ateş püskürdü
İSTANBUL- Yetkililerin, son iki yılda Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çeken şirketleri yerden yere vurmasıyla, Türkiye'nin kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilişkisinin kısa ömürlü olduğu kanıtlandı.

İlk topu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan attı. Erdoğan, Fitch Ratings ve Moody's 'i, son raporlarında 820 milyar dolarlık ekonominin karşısındaki tehditlere karşı uyarmaları ve Merkez Bankası üzerindeki artan hükümet baskısı başta olmak üzere, siyasi risklere vurgu yapmalarından ötürü eleştirdi.

Katar'daki temaslarının ardından uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Türkiye'nin önünde herhangi ekonomik bir risk söz konusu değil, bunlar bu açıklamaları siyasi yapıyor" dedi ve sözlerini, "Eğer gerekirse Fitch ve Moody's ile ilişkimizi keseriz" ifadeleriyle sürdürdü.

Başbakan Ahmet Davutoğu da salı günü Erdoğan'ın söylemini devam ettirerek, "Bu kuruluşların Türkiye hakkında objektif kararlar almadığı ortada" dedi.

İstanbul Finans Zirvesi'nde konuşan Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da konuyla ilgili olarak, "Yatırımcılar da eskisi kadar bu kuruluşların verdikleri nota itibar etmiyor" açıklamasında bulundu. Babacan, uluslararası yatırımcıların, Türkiye'nin kredi notunun 20 yıldır ilk kez yatırım yapılabilir seviyeye çekilmesinden önce de Türk varlıklarını satın aldığını söyledi. Fitch Kasım 2012'de, Moody's de Mayıs 2013'te Türkiye'nin kredi notunu 'çöp' seviyesinden yükseltmişti.

Kredi kuruluşları daha önce de Türkiye'nin benzer eleştirileriyle karşı karşıya kaldı. Standard&Poor's, Türkiye'nin yatırım yapılamaz olan notunun görünümünü pozitiften durağana düşürmesinin ardından yapılan saldırıların en ağır kısmına katlanmak zorunda kaldı.

Erdoğan Mayıs 2012'de "Sizi bir kredi kurumu olarak tanımıyorum" diyerek, Türkiye'nn kendi kredi derecelendirme kuruluşu kurmasını önermişti. Türkiye Ocak 2013'te S&P'yi cezalandırarak, Moody's ve Fitch ile sözleşme imzaladı.

Londra'daki Standard Bank PLC'nin gelişmekte olan piyasalar araştırma müdürü Tim Ash, "Kredi derecelendirme kuruluşları, düşük nota sahip olan Türkiye'de hiçbir zaman güzellikle karşılanmadı" yorumunda bulundu.

"Temel endişe sebeplerinin lira ve Merkez Bankası'nın para politikası olduğunu" belirten Londra'daki Bank of America Merrill Lynch analistleri, "Yatırımcıların çoğu not indirimini, önümüzdeki 12 ayda karşılaşabilecek olası bir risk kaynağı olarak görüyor" dedi.

Türkiye'ye durağan görünümle BBB- notu veren Fitch, hükümetin son eleştirilerine ilişkin bir yorumda bulunmazken, Türkiye'yi Baa3 notu ve negatif görünümle değerlendiren Moody's yorum taleplerine yanıt vermedi.

Öte yandan bazı yetkililer, son gelişmelere daha sakin bir şekilde yaklaşmayı tercih etti.

İstanbul Finans Zirvesi'nde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Evimizi düzene koyacağız. Eksiklerimiz var. Mükemmel değiliz. Katetmemiz gereken mesafe var" dedi. Şimşek, Fitch ve Moody's'in değerlendirmelerine ilişkin soruyu ise, "Tek istediğimiz objektif değerlendirme. Elbette işlerini yapıyorlar; biz de kendi işimizi yapacağız" dedi.

wsj.com.tr, 16.09.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.