Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > CHP'den 'torba'ya itiraz

CHP'den 'torba'ya itiraz
CHP, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan 'torba yasa'da bulunan bazı maddelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP, ‘torba yasa’nın bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Başvuruyu yapan Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Yüksek Mahkeme önünde açıklamalarda bulundu.

Buna göre CHP; kamu çalışanlarının aynı göreve tekrar dönüşünün zorlaştırılması, özelleştirme ve internet düzenlemesi maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gitti.

Hamzaçebi, bugünkü başvurunun 4 maddeyle sınırlı olduğunu vurgulayarak, "Özgürlüklere müdahale olarak gördüğümüz için bu maddeleri acil olarak Anayasa Mahkemesi’ne getirmeyi uygun bulduk. Diğer maddeleri de 60 günlük süre içerisinde Yüksek Mahkeme’ye taşıyacağız" dedi.

Hamzaçebi’nin, başvuruya konu olan maddelere ilişkin yaptığı değerlendirmeler şöyle:

"Böyle bir şey Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez olmaktadır, bu sıkı yönetim zamanında dahi görülmedi.

Bir kamu görevlisi; örneğin bir emniyet müdürü, sürülürse, görevden alınırsa ya da düz polis memurluğuna atanırsa, bu davanın sonuçlanması yaklaşık iki yıl sürecek. Mahkeme bu sürede yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek. İki yıl sonunda iptal kararı çıkarsa bunun uygulanması da iki yıl alacak ki, sonunda eski görevine değil başka göreve de atanabilecek.

Mahkeme kararlarını uygulamayan personel hakkında ceza kavuşturması ve soruşturması yapılamayacak. Yani kanun tanımayan personel koruma altına alınmakta. Yeni Türkiye’de pervasızlık hakim kılınmakta ve koruma altına alınmaktadır.

Özelleştirme uygulamalarıyla ilgili olarak da, özelleştirmenin üzerinden 5 yıl geçtiyse yargının vermiş olduğu kararlar uygulanmayacak. 2005’te mahkeme karar vermiş, ortada karar var ama uygulanmıyor ve şimdi bu djurum, yasal düzenleme altına alınıyor. Anayasaya göre mahkeme kararları herkesi bağlar. Bunların uygulanması yasayla dahi engellenemez.

Ayrıca internet düzenlemeleriyle ilgili maddeler. İnternet özgürlüğüne müdahale olarak nitelendirdiğimiz bu maddeler hakkında, Anayasaya aykırı bularak iptal talebinde bulunduk. Gezi sonrası 'beni meydanlarda devirecekler' korkusuyla düzenleme yapıldı ve bir yol açıldı. Şimdi bu yoldan devam edilmekte. ‘Hangi sitelere girdi, ziyaret etti’ bilgisi, önceki yasayla, erişim sağlayıcılar tarafından tutuluyordu ve mahkeme kararıyla alınabiliyordu. Şimdi TİB mahkeme kararı olmaksızın bu bilgileri alacak. Yani her şey hükümetin bilgisi içinde olacak."

ntvmsnbc.com, 15.09.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.