Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > ‘10 banka gözetime alındı’ iddiası piyasaları sarstı

 ‘10 banka gözetime alındı’ iddiası piyasaları sarstı
Ekonomi yönetiminin 10 banka için ‘yakın izleme’ kararı aldığına yönelik iddialar, piyasaları tedirgin etti. BDDK ile Babacan ve ekibinin ekonomiyi kaosa sürükleyecek iddiaya sessiz kalmasının da etkisiyle dolar 2,20 liraya tırmandı. Borsa İstanbul yüzde 2,6 gerilerken banka hisselerindeki kayıp yüzde 5’e yaklaştı.
 

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türk ekonomisi ve bankalarına dönük risk uyarıları, sosyal medya fenomeni Fuat Avni’nin attığı tweet’lerle yeni bir boyut kazandı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve bazı bürokratların önceki gün geç vakitlere kadar süren kritik bir toplantı yaptığını duyuran @fuatavnifuat, sır gibi saklanan toplantıda alınan kararların, ekonomiyi kaosa sürükleyeceğini ileri sürdü. Finans yönetiminin, el koymak için çabaladığı Bank Asya’dan kötü durumda olan 10 bankaya 70. madde kapsamında ‘yakın izleme’ kararı aldığını öne sürdü. Bu iddialar karşısında sessiz kalınması, piyasalardaki tedirginliği artırdı. Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören banka hisselerinin değeri yüzde 5’e yakın düştü. BIST yüzde 2,58 kayıpla kapatırken bankacılık hisseleri yüzde 3,85 geriledi. Dolar ise en son Temmuz 2013’te gördüğü 2,20 lira seviyesine tırmandı.

Son dönemin internet fenomeni Fuat Avni, ‘@fuatavnifuat’ isimli Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bank Asya’ya el koyalım’ diye Bank Asya’dan kötü durumda olan 10 bankaya ‘yakın izleme’ kararı alınmış. Babacan, ekonomiye ihanet etmiş. İzlemeye alınan ve hakkında alarm verilen bankalar arasında bir kamu bankası, uluslararası bir banka ve önemli bir holdingin bankası da var. Yakın izlemeyi Bankacılık Kanunu’nun 68 ila 71. maddelerine dayandırmışlar. Babacan ve BDDK üst düzey yöneticileri resmen ateşle oynamış, oynuyor. Artık olası bütün krizlerin başaktörleri olacaklar.” ifadelerine yer verdi. Babacan’dan bir açıklama gelmemesi, piyasalardaki endişeleri artırdı. Bu sebeple dün borsada işlem gören 14 bankanın hissesi değer kaybetti. Borsadaki bankacılık hisseleri ise yüzde 3,85 düştü. İş Bankası (İŞC) hissesi yüzde 4,63, Vakıfbank hissesi yüzde 4,47, Akbank hissesi yüzde 4,14, Halkbank hissesi yüzde 3,64 değer kaybederek dikkat çekti. BIST-100 endeksinde yer alan hisselerin işlem hacmi 3,82 milyar lira ile 2,93 milyar lira olan 200 günlük ve 2,81 milyar lira olan 14 günlük hareketli ortalamanın üzerine çıktı. Gün içinde kademeli olarak gerileyen BIST-100 endeksi, kapanışa doğru 80 bin teknik destek seviyesinin altını gördü. Dolar tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanırken, TL dünden bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 1,65 ile en çok değer kaybeden para birimleri arasında yer aldı. Bankacılar TL’de görülen sert değer kaybının ardında yüksek cari açık ve enflasyon riskleri gibi unsurların olduğunu, teknik seviyelerin kırılmasının yükselişi daha da hızlandırdığını belirtti. Bu açıklama sonrası işlem gören bankacılık hisseleri yüzde 3,85 değer kaybetti. En son Temmuz 2013’te gördüğü seviyelere yaklaşan dolar ise TL karşısında 2,20 seviyesini test etti.

Zaman, 10.09.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.