Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Boşanmak evlenmekten daha masraflı

 Boşanmak evlenmekten daha masraflı
Artık seyahatten döndüğünüze ve çocuklarınızı okula yollamaya başladığınıza göre uzun süredir rafa kaldırdığınız boşanma mevzusunu yeniden gündeme getirebilirsiniz.

Başlı başına büyük bir adım olan boşanma, yol açtığı duygusal ve finansal durumlar nedeniyle hafife alınmaması gereken bir konu. Ancak gelişen ekonomi, boşanma fikrini erteleyen çiftlerin finansal zorluklarla baş edebilmesini daha mümkün kılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri genelinde yapılan istatistiklerin hiçbiri konu hakkında doğru veriler barındırmıyor. Boşanan insanların sayısıyla ilgili güvenilir bir bilginin bulunmamasının yanı sıra Kaliforniya gibi bazı eyaletlerde bir yıl içinde boşanan insanların sayısı kayıt altına bile alınmıyor.

Ancak evliliklerin yüzde 40'ının boşanmayla sonuçlandığı tahmin ediliyor. Örneğin Sağlık İstatistikleri Ulusal Merkezi (National Center for Health Statistics; NCHS), 2011 yılında 2,1 milyon evlilik yapıldığını ve 877 bin boşanma gerçekleştiğini belirtmişti.

Boşanma nedeniniz ister uzun süreli bir anlaşmazlık, ister mutlu olmamanız olsun eğer boşanma kararı alıyorsanız mahkemeye başvurmadan önce düşünmeniz gereken bazı durumlar söz konusu.

1. Mal varlığınızı belgeleyin.

Finansal planlamacı Solon Vlasto, kendi ailenizin de finansal durumunu katarak olabildiğince fazla bilgi toplamanızı öneriyor ve ekliyor, "Boşanma sürecinde bu tip verileri belgelemek çok daha zor oluyor."

Bu alanda bir adım atmak adına ilk olarak sahip olduğunuz mal varlığınızın, borçlarınızın ve gelirlerinizin bir listesini yapabilirsiniz. Ayrıca yaklaşık üç yıl önceki vergi beyannamelerinizi, maaşlarınızı ve emeklilikle ilgili gerekli olan belgeleri de toplamanız faydalı olabilir. Tüm bu belgelerin birer kopyasını çıkarmayı da unutmamanız gerekiyor.

Eğer yapmıyorsanız, giderlerinizi daha yakından takip etmeye başlayın. Mümkün olduğunca fazla belge toplamanız boşanma sürecinde sizin için daha yararlı olacaktır. Vlasto, boşanma sürecinin bir noktasında yaşam maliyetinizi gözden geçirmenizin gerekli olacağını belirtiyor.

Boşanma konularında danışmanlık yapan Nicole Feuer de boşanma süreci başlamadan önce mücevher, tablo veya koleksiyon gibi sahip olduğunuz bütün malların kaydını tutmanızı öneriyor: "Bazı nesneler boşanma esnasında 'ortadan kaybolabilir', bu nedenle de sahip olduğunuz her şeyin fotoğrafını çekin."

Finansal planlama alanında görev yapan James Gambaccini ise eşinizin erişebileceği tüm elektronik cihazlarda kullandığınız, e-posta benzeri tüm kişisel hesaplarınızdan çıkış yapmanız gerektiğini söylüyor. Ayrıca boşanmak üzere olduğunuz eşinizin kişisel hesaplarınıza girmeye çalışmadığından da emin olmanızın faydalı olacağını belirtiyor.

Ancak boşanma konularında avukatlık yapan Lili Vasileff, sahip olduğunuz parayı saklamamanız gerektiğinin altını çiziyor ve ekliyor, "Bu aranızdaki samimiyetsizliği arttırabilir ve boşanma sürecinde ortaya çıkması sizi kötü yönde etkileyebilir."

Eğer finansal konularda sıkıntılar yaşayabileceğinizi düşünüyorsanız, boşanmak için mahkemeye başvurmadan önce mal varlığınızla ilgili konuşmak adına bir yetkiliye başvurmanızda fayda var.

2. Para biriktirin ve boşanmak için bütçe ayırın.

Lili Vasileff, boşanma sürecinde gözden kaçan detaylardan birinin boşanmak için bütçe ayırmak olduğunu belirtiyor ve ekliyor, "Boşanmanın maliyetini düşünüp masrafları nasıl karşılayacağınızı planlamanız gerekiyor."

Bu noktada boşanma masraflarını karşılamak adına yanlış hesaplardan ödeme yapmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Vasileff, bireysel emeklilik hesabı gibi hesaplardan ödeme yapmanın vergi benzeri sonuçlara yol açabileceğini söylüyor.

Günlük harcamaları karşılamak, yalnız yaşamak ve boşanma masraflarını karşılayabilmek adına likit fonlara ihtiyacınız olabilir. Vasileff, boşanma sonrasında en az üç ay harcayabileceğiniz ve avukatınıza ayırabileceğiniz bir miktara sahip olmanız gerektiğini belirtiyor: "Bu parayı uzun vadeli yatırımlar yerine farklı vadesiz hesaplar gibi yollarla saklayın."

Boşanmanın ardından kendi harcamalarınızı karşılamak için de bir bütçe yaratmanız gerekiyor. Finansal danışman Molly Goetz, çoğu insanın harcadığı miktarı küçümsediğini söylüyor.

Goetz, boşanmanın ardından mal varlığınızın yarıya inebileceğini ancak bunun harcamalarınıza engel olmayacağını belirtiyor ve ekliyor, "Boşanmanın ardından nasıl bir hayat yaşamak istediğinizi düşünün ve bunu başarmak için atmanız gereken adımları belirleyin."

3. Kendinize ait bir kredi kartı çıkarın.

Boşanmaya karar vermenin ardından eşinizle olan ortak hesaplarınızı kapatarak kendinize ait bir kredi kartı çıkarın.

Finansal planlamacı Anthony Ogorek, size ait olan bu kredi kartının ekstrelerini de takip etmeniz gerektiğini belirtiyor ve ekliyor, "Boşanma sürecinde eşinizin daha fazla harcama yaptığı durumda bu hamle fazlasıyla önemli olabilir." Ayrıca adınıza açılan kredi kartlarının listesine bakar eşinizin sizden habersiz bir hesap açıp açmadığını da takip etmeniz mümkün.

4. Zamanlamaya dikkat edin.

Gambaccini, fazla kazancınızın olmadığı bir zamanda boşanmak adına mahkemeye başvurmanızın daha mantıklı bir adım olduğunu belirtiyor. Mahkeme sizin kazancınızı uzun vadeli olarak takip ediyor olsa da boşanmadan önce kazancınızın azalması nafaka alma ihtimalinizi arttırabilir.

5. Birlikte satın aldığınız evi tekrar gözden geçirin.

Vlasto, birlikte aldığınız evi satmamama kararının yanlış olabileceğine dikkat çekiyor. Genellikle boşanan çiftlerin, özellikle de çocuk sahibiyseler, evlerini satmamak konusunda ısrarcı olduğunu ancak bunun masraflı bir yol olabileceğini belirtiyor.

Söz konusu böyle bir durum olduğunda, evde kimin kalacağından sigortalara kadar pek çok konu gündeme geliyor.

Vlasto, "Tüm masraflar düşünülmeli," diyor.

Boşandıktan sonra birlikte aldığınız evin masraflarını ne kadar karşılayabileceğinizi dikkatli düşünmeniz öneriliyor. Özellikle de eski eşinizin hayatını kaybetmesi, sakat kalması, işini kaybetmesi veya nafakanızı ödeyememesi gibi durumlarda hazırlıklı olmanız gerekiyor.

6. Diğer seçenekleri değerlendirmeyi unutmayın.

Vlasto, boşanma sürecindeki seçenekleri iyi değerlendirmeniz gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: "Dava açmak her zaman tek çözüm değil. Hem pahalı, hem de olaylar sizin kontrolünüz dahilinde gerçekleşiyor."

Boşanma sürecinde bulunduğunuz duruma göre tavassut, hakem kararı veya anlaşmalı boşanma gibi diğer seçenekleri gözden geçirebilirsiniz.

wsj.com.tr, 08.09.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.