Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bank Asya'dan BDDK ve SPK görevlilerine suç duyurusu

 Bank Asya'dan BDDK ve SPK görevlilerine suç duyurusu
Gülen Cemaati’ne yakınlığı ile bilenen Bank Asya, hakkında yapılan ‘karalama’ haberleri ile ilgili harekete geçmeyen kamu görevlileri ile karalamayı yürütenler hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı
 

Katılım bankası Bank Asya, son dönemde kendileri hakkında “karalama kampanyası” yürütenler ve yapılan haberlerle ilgili görevlerini yerine getirmeyen BDDK ve SPK görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti. Bank Asya’dan yapılan açıklamada, “Linç kampanyasına sessiz kalan kurumlar ve karalama kampanyasını sürdürenler hakkında suç duyurusunda bulunulacağı” belirtilerek, şöyle dendi:
“Yaklaşık dokuz aydır Bankamız ile ilgili olarak mevzuata alenen aykırı ve suç teşkil edecek şekilde; sosyal iletişim platformlarında, yazılı ve görsel medyada gerçeğe açıkça aykırı beyanlar, haberler ve paylaşımların yanında, banka ve müşteri sırrını ifşa suçu dahi işlenerek, karalama kampanyası yapılmaktadır. Dünyada benzeri görülmeyecek şekilde, Bankacılık Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu’nun emredici hükümleri hiçe sayılarak Bankamıza; Bankamız ortaklarına, müşterilerine ve yatırımcılarına ait ticari sırlar ve bankacılık sırları bazı basın ve yayın organlarında ve sosyal paylaşım platformlarında açıkça haber ve paylaşım malzemesi haline getirilmiştir. Bu haber ve paylaşımların neredeyse tamamının gerçeğe, finansal piyasaların mevcut verilerine ve temel bankacılık esaslarına dahi aykırı olduğu tüm kamuoyu tarafından görülmesine rağmen, fütursuzca devam ettiği ibretle izlenmektedir.”


SİSTEMİK BİR SORUN


Konu ile ilgili olarak, düzenleyici otoritelerin yetkilerini kullanmaları için ilgili kurumların yetkililerine yazılı ve sözlü başvurularda bulunulduğu da vurgulanan açıklamada, “Ayrıca, sermaye ve finans piyasaları hakkında haber ve yorum yapan birçok duayen ekonomist ve bankacı tarafından da, bu yapılan karalama kampanyasının Türk Bankacılık Sistemine ve uluslararası itibarına da ciddi şekilde zarar verdiği; meselenin Bankamız aleyhine bir girişim olmaktan çıkarak sistemik bir sorun haline geldiği ve ilgili otoritelerin görevlerini yerine getirmek zorunda olduğu birçok defa ifade edilmiştir. Bankacılık Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili maddelerinde, kamu otoritelerine tasarruf sahiplerinin haklarını ve bankaların düzenli ve emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye sokabilecek ve ekonomide önemli zararlar doğurabilecek her türlü işlem ve uygulamaları önlemek üzere gerekli karar ve tedbirleri almak ve uygulamak konusunda açıkça görev verildiği; ayrıca güvenilir, istikrarlı ve adil bir piyasanın kurulması ve muhafazası için düzenleyici ve önleyici tedbirlerin alınması konusunda açıkça vazife ve yetki verildiği görülmektedir” dendi.


287 SUÇ DUYURUSU


Konuyla ilgili olarak 287 suç duyurusu ve 95 tekzip girişimi yapıldığı da ifade edilen açıklamada, şöyle dendi: “Müşterilerimize ait listelerin, Bankamız ile otoriteler arasında yapılan yazışmaların, ortaklarımız ve Bankamız ile ilgili ticari sırların alenen suç teşkil edecek şekilde haber yapılması ve hatta bu haberlerin bir kısmında açıkça ilgili kamu otoritelerin yetkililerinin kaynak gösterilmesi karşısında, halihazırda kamu otoritelerince hiçbir idari veya adli girişimde bulunulmadığı üzülerek müşahede edilmektedir. Bankamızca bu hususta kanunun kendilerine yüklemiş olduğu gözetim görevini açıkça ihmal ve göz ardı ederek suç işleyen veya suça iştirak eden kamu görevlileri aleyhine Bankamızın, hissedarlarımızın, yatırımcılarımızın, mudilerimizin ve iş ortaklarımızın daha fazla zarar görmemesini teminen ivedilikle Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulacaktır. Bu aşamadan sonra da aleyhimize gerçekleştirilmiş bulunan ve gerçekleştirilecek tüm yasaya aykırı işlem, eylem ve ihmaller ile ilgili olarak; Bankamız gerek iç hukuk mevzuatından ve gerekse uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan tüm yasal haklarını, ilgili adli ve idari merciler nezdinde arayacak ve konunun yakın takipçisi olacaktır”


Vergi ve prim toplama yetkileri kaldırılmıştı


Bank Asya, 17 Aralık sonrası devletin hedefi haline geldi. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ağustos ayında art arda yaptıkları açıklamalarda Bank Asya’nın vergi ve prim toplama yetkilerinin kaldırıldığı duyurulmuştu. Aynı tarihlerde Borsa İstanbul da Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada, Banka Asya paylarının, Hisse Senetleri (Pay) Piyasası Yönetmeliği’nin 25/a maddesi uyarınca kapatıldığını duyurdu ancak payların ne zaman işleme açılacağı konusunda ise bir bilgi vermemişti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu da, Bank Asya’nın, Bankacılık Kanunun “kısıtlayıcı önlemler” içeren 70. maddesi kapsamına alınmasına karar verdi. Buna göre Kurul, Bank Asya’dan yönetimi ve hissedar yapısını değiştirmesini isteyebilecek.

Taraf, 06.09.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.