Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Fitch'ten borç uyarısı

 Fitch'ten borç uyarısı
Fitch'ten yapılan açıklamada, bankaların borçlanmasındaki hızlı artışın şoklara karşı kırılganlığı artırdığı belirtildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten, Türk bankalarına yönelik değerlendirme geldi.

Fitch'ten yapılan açıklamada, bankaların borçlanmasındaki hızlı artışın şoklara karşı kırılganlığı artırdığı belirtildi.

Fitch, "Bankaların borçlanması Türkiye'nin dış borcunu artırıyor.

Bankaların kısa vadeli döviz borcunda artış refinansman riskini artırıyor" ifadesini kulandı.

Kuruluş, 2008'den bu yana Türkiye'de dış borç artışının yüzde 71'inin bankalardan kaynaklandığına dikkat çekti.

Fitch, 2008 ile 2014'ün ilk yarısı arasında bankaların dış borçlanmasının yaklaşık üç kat artışla 164 milyar dolar olduğu belirtildi.

ntvmsnbc.com, 03.02.2014

Fitch'ten 'şok' uyarı
Fitch Ratings, gelişmekte olan ekonomilerin ülke reytinglerinin, Fed'in beklenenden daha hızlı bir faiz artırımı yapması halinde şoklara maruz kalabileceği değerlendirmesinde bulundu. Kredi değerlendirme kuruluşu Fitch, "Türkiye'de dış borçlardaki son artışın büyük bir bölümüne, bankaların borçlanmaları öncü oldu" dedi

LONDRA - Fitch'in resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, "Gelişmekte olan ekonomilerin zayıf ülke reytingleri, ABD 'nin baz senaryomuzdan daha yüksek ve hızlı bir faiz artışı yapması durumunda, yüksek oranda negatif faiz şoklarına maruz kalabilir" ifadesi kullanıldı. Fitch Ratings, Türkiye 'de dış borçlardaki son artışın büyük bir bölümüne, bankaların borçlanmalarının öncü olduğunu, özellikle kısa vadeli yabancı yükümlülüklerindeki hızlı yükselişin bankları uzun süreli ve ani piyasa duruşlarını içeren aşırı strese karşı daha kırılgan hale getireceğini bildirdi.

Açıklamada, Fed'in para politikasındaki normalleşmenin beraberinde bazı riskler oluşturduğu belirtilirken, "Parasal politika eylemleri ve zamanlaması, ekonomik büyümeye, istihdam piyasasına ve enflasyona bağlı ve bunlar şu an belirsiz" denildi.

Fitch, olası bir "şok senaryo"ya göre piyasa oynaklığının artabileceğini, risk primlerinin yükselebileceğini, 2016 yılında ABD'deki GSYH'nın yüzde 0'a gerileyebileceğini, işsizlik oranının yeniden artabileceğini belirterek, bu senaryonun gerçekleşmesi halinde birçok gelişmekte olan ekonominin de faizlerini artırmak zorunda kalabileceğini kaydetti.
Geçen mayıs ayında Fed'in parasal genişlemeyi azaltma kararı almasının ülke notlarında bir azaltmaya gidilmesine neden olmadığını ifade eden Fitch, "Buna rağmen şok senaryosu son derece ciddi bir senaryo. Bunun gerçekleşmesi negatif reytinglerinin oluşmasına neden olabilir" değerlendirmesini yaptı.
Olası bir şok senaryosunun gerçekleşmesi halinde bunun olumsuz etkilerine en çok maruz kalacakların "daha zayıf gelişmekte olan ekonomiler" olduğunun altını çizen Fitch açıklamasında şunları kaydetti:

"Olası şoklara daha fazla dış finansmana ihtiyaç duyanlar, düşük döviz rezervine sahip olanlar, yüksek kaldıraç oranına, hassas borç yapısı olanlar, zayıf politik çerçevesi olan ve politik kırılganlıkları olan ülkeler daha fazla maruz kalacaktır. Bu karakteristiklere uyan ülkeler ise, Moğolistan, Türkiye, Ukrayna, El Salvador, Macaristan, Lübnan ve Jamaika."
Açıklamada, Fitch'in baz senaryosunda, Fed'in sözlü yönlendirmesi doğrultusunda gelecek 12 ay boyunca kademeli olarak para politikasını sıkılaştırmasının beklendiği kaydedildi.
Fitch açıklamasında, "Fed'in varlık alım programında parasal genişlemenin azaltılmasını, Kasım 2014'te tamamlamasını, 2015'in ortası gibi faiz oranlarını artırmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

Fitch EMEA Bölgesi Ülke Reytingler Direktörü Ed Parker ise değerlendirmesinde şunları kaydetti:
"Finansal piyasalar Fed'in sözlü yönlendirmelerine rağmen henüz faiz artışına tam olarak hazır olmayabilir. Mevcut düşük volatilite, yüksek varlık fiyatları piyasanın henüz belirsizlikleri fiyatlamadığını gösteriyor. Bu yüzden bizim 'şok senaryomuza' göre, (beklenmedik bir faiz kararının) tüm dünyada yayılma etkisi göstermesi ciddi seviyede olabilir."

Radikal, 03.09.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.