Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 'Denge' kabinesi kuruldu

 'Denge' kabinesi kuruldu
62. hükümet kurulurken, 2015 seçimine dek “sorunsuz” yönetim stratejisi izlendi. Ak saçlı-yeni yetme dengesinin gözetildiği kabinede, parti içi ayrışmanın önüne geçilmek istendi. Ekonomide “istikrar” ön planda tutuldu. Köşk’le ilişkiler ve çözüm süreci ise Yalçın Akdoğan’a bırakıldı. Bakanlıkla dokunulmazlığa kavuşmayı bekleyen bürokratlar ise hayal kırıklığına uğradı
 

Türkiye Cumhuriyeti’nin 62. Hükümeti, dün AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kuruldu. 25 kişilik kabinede, iktidar partisinde bir süredir yaşanan “ak saçlı-yeni yetme” kavgası belirleyici oldu. Kabine oluşturulurken 2015’teki Genel seçimlere kadar iki grup arasındaki dengeyi koruyacak tercihler yapıldı. Önümüzdeki dönemin en önemli başlıkları olan çözüm süreci, ekonomi ve dış politika konularında “risk” almama tercihi de dikkat çekti. Bu alanlarda “deneyim, uzmanlık ve istikrar” düşüncesi ağır bastı.
Erdoğan ile Davutoğlu’nun belirlediği yeni kabine, başkent kulislerinde “denge kabinesi” olarak nitelendirildi. Kabineye dört yeni bakan dahil olurken üç isim bakanlık koltuğundan oldu. Erdoğan’ın danışmanı Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, bakanlık koltuğuna oturan yeni isimler olurken, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı kabine dışı kaldı. Bir önceki kabinede AB Bakanı olan Mevlüt Çavuşoğlu ise Dışişleri Bakanlığı’na kaydırıldı.

GÜL’LE YAKINLIK KOLTUKTAN ETTİ

Çözüm sürecine ilişkin faaliyetlerin başında olan ve Erdoğan ile cemaat arasındaki kavgada oldukça etkin konumda görünen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın koltuğunu kaybetmesi ise “sürpriz” olarak nitelendirildi. Kulislerde Atalay’ın koltuğunu kaybetmesinin nedeni olarak Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adaylığının netleşmesinden sonra partisinin MKYK toplantısında yaptığı istişarede takındığı tavır gösterildi. O toplantıda Erdoğan’a “Sizden sonra partinin başına Abdullah Gül geçmeli” diyerek safını belli eden Atalay’ı Erdoğan da, Davutoğlu da affetmedi. Atalay’ın cemaate yönelik keskin çıkışları dahi koltuğunu korumasına yetmedi.

ARINÇ- AKDOĞAN AYNI KABİNEDE
Karşılıklı açıklamalarıyla partide “ak saçlı-yeni yetme” kavgasının tarafları Bülent Arınç ile Yalçın Akdoğan’ın aynı kabine Başbakan Yardımcıları olarak yeni dönemde birlikte görev yapacak. Hükümet sözcülüğü görevinin Arınç’tan Akdoğan’a kaydırılabileceği konuşuluyor. Bugüne kadar çözüm sürecinin gizli mimarı olarak nitelendirilen Akdoğan, artık perde arkasından sahneye çıkarak bu alandaki çalışmaları bizzat yürütecek. Erdoğan’ın yeni hükümette “gözü-kulağı” olarak nitelendirilen Akdoğan, Çankaya Köşkü ile Hükümet arasındaki ilişkilerde en önemli isim olacak.

YAZICI BEKLENİYORDU

AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik’in kabine dışı kalmasına şaşırdığını ifade ettiği Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın bakanlık koltuğunu kaybetmesi bekleniyordu. Kulislerde bir süredir kabine dışı kalmasına kesin gözüyle bakılan isimler arasında sayılan Yazıcı’nın cemaatle kavgada etkisiz kaldığı, bakanlığında istenilen operasyonlara izin vermediği yönündeki iddialar bir süredir gündemdeydi.

İKİNCİ SÜRPRİZ FARUK ÇELİK
Kabinenin Atalay’dan sonraki ikinci sürprizi olarak Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in koltuğunu koruması gösteriliyor. Faruk Çelik’in özellikle Soma faciasından sonra hemen bölgeye gitmemesi ve sağlığıyla ilgili sorunları kamuoyuna geç duyurması nedeniyle Erdoğan’ın tepkisini çektiği belirtilmiş, cemaatle kavgada Çelik’in de sessiz kaldığı dillendirilmişti. Bunlara karşın üç dönemlik Çelik de koltuğunu korudu.

AB’ye iki isimle mesaj
Dış politikanın dümenine ise Avrupa Birliği’nin “sıcak” karşılayacağı düşünülen iki isim getirildi. Davutoğlu’nun boşalttığı Dışişleri Bakanlığı’na eski AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu getirildi. Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte kabinede AB Bakanı olarak görev yapacak olan emekli büyükelçi Volkan Bozkır da AB nezdinde daha önce önemli görevlerde bulunmuş, “dengeli ve ılımlı” bir isim olarak biliniyor. Bozkır milletvekili olmadan önce AB Bakanlığı Müsteşarı olarak da görev yapmıştı.

İşler'i yurt dışı seçmen yaktı
TİKA, Dış Türkler ve Akraba Toplulukları’nın bağlı bulunduğu Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Emrullah İşler’in kabine dışı kalmasının en önemli nedeni olarak 10 Ağustos’taki Köşk seçimleri öncesinde yurt dışı seçmenin oy kullanması konusunda yaşanılan başarısızlık gösterildi. İşler’in süreci iyi yönetemediği ifade edildi. İşler’in bağlı olduğu kurumlardan sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine Numan Kurtulmuş’un getirilmesi bekleniyor.

Ekonomi yönetimi aynen devam
Yeni kabinede ekonomi yönetiminin en önemli koltuklarında değişiklik olmadı. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeni dönemde de görevini sürdürmeye devam edecek. Babacan, 12 yıllık AKP hükümetlerinin değişmeyen tek ismi olarak “en kıdemli bakan” unvanına sahip oldu. Ekonomi yönetiminin bir diğer önemli ayağı ise Maliye Bakanlığı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni kabinesinde Mehmet Şimşek de Maliye Bakanlığı görevine devam edecek. Şimşek’in kabine dışı kalmamasında Babacan’ın ısrarı dikkate alındı. 25 Aralık 2013’te kabineye giren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de koltuğunu korudu. En kritik iki bakanlıkta değişiklik olmadı.Ancak kabinede ekonomi yönetimine giren yeni bir isim oldu. Ak Parti’nin Grup Başkanvekilliği görevini yürüten Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, kabinede Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın koltuğunu

Taraf, 30.08.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.