Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Euro Bölgesi'nde imalat sektöründe istihdam azaldı

 
Euro Bölgesi'nde imalat sektöründe istihdam azaldı
 

Euro Bölgesi'nde imalat sektöründe yedi aydır ilk kez bazı çalışanların işten çıkarılması bölgenin ekonomik toparlanamasının kırılganlığına dikkat çekti.

Markit tarafından 3000 satın alma yöneticisi ile yapılan ankette imalat aktivitesindeki büyümenin istikrar kazanmasının yanı sıra Yunanistan ile Fransa'nın imalat aktivitesinde azalma, İtalya ve İspanya'da ise yavaşla olduğu kaydedildi.

Markit, zayıf büyümenin Avrupa Birliği ile Rusya arasında Ukrayna'nın geleceğine dair tansiyonların artmasının etkisinin değerlendirilmesi nedeniyle benimsenen temkinli tutumu yansıtıyor olabileceği görüşünde.

Markit baş ekonomisti Chris Williamson konu hakkında, "Rusya ile yaşanan tansiyon, şirketlerin ve hane halkının harcamaları ile yatırımlarının daha da azaltılması tehlikesini yaratıyor," diye konuştu.

Euro Bölgesi'nin dışında ise imalat sektörünün performansı oldukça karışık bir tablo çiziyor. Aktivitedeki artış Macaristan ile Çek Cumhuriyeti'nde hızlanırken Polonya'da 13 aydır ilk kez azaldı. Aktivite İngiltere'de de yavaşladı. Markit'in aylık PMI verisi 51.8 geldi.

Öncü verilerin hizmet sektöründe büyümenin Temmuz ayında hızlandığını göstermesi ekonominin hayal kırıklığı yaratan ikinci çeyreğin ardından bir miktar momentum kazandığına işaret etti.

Yine de imalat sektöründe işsizliğin artması rekor düşük seviyelerin yakınlarında seyreden işsizliğin düşürülmesinde Euro Bölgesi'nin yaşadığı sorunların büyüklüğüne dikkat çekiyor.

Eurostat verilerinin Euro Bölgesi'nde işsizlik verilerinin Haziran ayında yüzde 11,5 ile Eylül 2012'den bu yana görülen en düşük seviyeye gerilediğini açıklaması cesaret vermişti.

Haziran ayında 152 bin yeni istihdam yaratılmıştı ki bu rakam da Şubat 2007'den bu yana kaydedilen en yüksek artış olma özelliğini taşıyor. Ancak imalat anketi söz konusu yeni istihdam yaratma hızının Temmuz ayında sürdürülemediğini gösterdi.

İşsizliğin azalması, enflasyonu yüzde 2'nin hemen altına yükseltmek için çabalayan Avrupa Merkez Bankası'na destek sağlayabilir.

Çalışanların sayısının artması tüketici harcamalarını da yükselterek şirketlerin fiyatlarını yükseltmelerine yardımcı olabilir. İmalat anketi, satış fiyatlarının Temmuz ayında önemli bir değişim kaydetmediğini gösterdi.

wsj.com.tr, 01.08.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.