Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Arjantin'in iflası bizi nasıl etkileyecek?

Arjantin'in iflası bizi nasıl etkileyecek?

Arjantin’in iflası piyasalar için sürpriz olmazken, yatırımcılar gözünü tehlike çanlarının çaldığı diğer ülkelere çevirebilir. Türkiye’de ise bankalar ve gösterge faiz üzerinde baskı oluşabilir

Venezuela ve Arjantin’in toplam borcunun tüm gelişen piyasa borcunun üçte birine denk geldiğini söyleyen Cornerstone Varlık Yönetimi’nden Alan Skrainka, USA Today’a verdiği röportajda iflasın diğer gelişen ülkelerin tahvil fiyatını da olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Arjantin’deki gelişmelerin gelişmiş ülke borsalarında ciddi bir etki yaratması beklenmiyor. Ancak artarda gelen kötü haberler yatırımcıların eli tetikte beklemesine yol açabilir. 2010’da Avrupa borç krizi sırasında Dünyanın en büyük 15 ekonomisinden biri olan İspanya ve İtalya’nın iflası konuşulurken, Avrupa Birliği’nin dağılabileceği iddia edilmişti. Bunların hiçbiri gerçekleşmese de borsalarda satış dalgası yaşanmıştı.

ABD’de işlem gören JP Morgan Gelişen Ülkeler Tahvili Borsa Yatırım Fonu bu yıl yüzde 9’dan fazla yükseldi. BYF’nin yüzde 1’nin oluşturan Arjantin’in iflası ise fiyatın sadece yüzde 0,04 düşmesine neden oldu

Arjantin’in iflası, borcunu ödeme gücü olmamasından daha çok, borcunu ödemek istememesinden kaynaklanıyor. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, Arjantin'in iflası seçmesini teknik bir kurala bağlıyor. “Rufo kuralı olarak bilinen kurala göre şayet bir grup bono sahibine daha iyi koşullar sunarsa diğerlerine de aynı koşulları sunması gerekiyor. Arjantin hedge fonlara ödeme yapması durumunda bu maddenin çalışacağını ve 15 milyar dolar ek ödeme ortaya çıkacak.”

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise iflasın ve ABD faizlerindeki artışın Türk bankalarında satış baskısı yaratabileceğini belirtti.

“XBANK ve XGMYO (BIST GYO endeksi; %65.8’i Emlak GYO’dur) %2.0-2.5 aşağı hareket beklerken, ABD faizleri ve Arjantin’in borç ödemesini dün akşam yapamaması ve temerrüte düşmesi fiyatlamasının en çok 2 yıllık gösterge tahvile satış getirmesini bekliyoruz. 2 yıllık gösterge tahvil faizi %8.19 seviyesinde ve 2014 senesinin en iyi seviyesinden sadece 7 baz puan yukarıda.”

Milliyet, 31.07.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.