Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Üç evden ikisinde artık sabit telefon yok

Üç evden ikisinde artık sabit telefon yok

Cep telefonlarının yaygınlaşması ve yüksek sabit ücret sebebiyle evlerde telefon kullanımı azalıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun yaptığı ankete göre, hanelerin yüzde 63’ünde sabit hat aboneliği bulunmuyor. Evinde telefon bulunduranların çoğunluğu 45 yaş üstü kişiler

Mobil telefonlar günlük hayata girmeden önce bir dönem her evde bulunan sabit hatlı telefonlarda düşüş gözleniyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Sektörel Rekabet Dairesi Başkanlığı tarafından 3 bin 201 hane üzerinde yapılan anket sonucuna dayalı ‘Sabit Mobil İkamesi Raporu’ yayınlandı. Türkiye genelinde ankete katılan hanelerin yüzde 63’ünün sabit hat aboneliği bulunmadığı tespit edildi. Sabit hattı iptal ettirme ya da kullanmama sebeplerinin başında ise yüksek ücret ve cep telefonu kullanımı olduğu ortaya çıktı. Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise evinde sabit hat bulunduran abonelerin büyük çoğunluğunun 45 yaş üzeri aboneler olması.

BTK, ülkemiz sabit ve mobil elektronik haberleşme hizmetlerine ilişkin kullanıcı profilini oluşturmak için bir rapor yayınladı. Türkiye genelinde 68 ilde ankete katılan 3 bin 201 hanenin yüzde 37’sinde sabit telefon hattı bulunuyor. Farklı sebeplerden dolayı aboneliğini iptal ettirenler yüzde 33,4 iken, hanelerin yüzde 29,6’sının ise sabit telefon aboneliği hiçbir zaman olmamış. Ankete göre sabit hat aboneliği ile sabit internet aboneliği arasında pozitif bir ilişki bulunuyor. Evinde sabit internet aboneliği bulunanların yüzde 64’ü aynı zamanda sabit telefon abonesi. Evinde sabit internet bulunmayanlarda bu oran yüzde 22’ye kadar geriliyor. Buna göre tüketicilerin sabit hat bulundurma sebeplerinin başında yüzde 33 ile internet hizmetinden faydalanmak geliyor. Türkiye’nin 3’te 2’si ise sabit telefon kullanmıyor. Hâlihazırda sabit telefon kullanmayan katılımcıların yüzde 51,7’si sabit ücretin yüksek olmasını sebep gösterirken, yüzde 55,5’i evinde cep telefonu kullandığından dolayı sabit telefon aboneliğine ihtiyaç duymadığını belirtmiş. Evinde sabit telefon bulunmasına rağmen bireylerin evdeyken arama yapacağı zaman mobil şebekeyi tercih ettikleri görülüyor. BTK verilerine göre hanede sabit hat aboneliği bulunmasına rağmen konuşmaların yüzde 55’i mobil telefonlar üzerinden yapılıyor. Raporda sabit hat bulunan abonelerin yaş aralığına da yer verilmiş. Burada ise evinde sabit hat bulunduran abonelerinin büyük çoğunluğun 45 yaş tüketicilerin olduğu görülüyor. Ankete katılan her 3 kişiden 1’inin evinde sabit hat bulunuyor. Bu grupta bulunan katılımcıların yüzde 53’ü sabit erişim ücretine yüzde 10 zam yapılması durumunda sabit hat aboneliğini iptal ettireceğini belirtiyor. Son on yılda tüketicilerin sabit telefon hatlarını istikrarlı bir şekilde iptal ettirdikleri görülüyor. En yüksek iptal ettirme oranı ise son bir yılda yüzde 29,6 olarak gerçekleşmiş.

Anket kapsamında kullanıcılara ‘sabit hat hayatımın vazgeçilmez bir parçasıdır’ şeklindeki önermeye katılıp katılmadıkları soruldu. ‘Katılıyorum’ diyenlerin toplamı yalnızca yüzde 17 iken, toplam yüzde 72’si katılmadıklarını ifade ediyor. Ankette, kullanıcılara ‘Sabit telefonum yanımda olsa da arama yapacağımda mutlaka mobil telefonumdan aramayı tercih ederim’ şeklindeki önermeye katılıp katılmadıkları soruldu. Katılımcıların yüzde 59’u söz konusu önermeye katıldıklarını ifade ederken, yüzde 27’si ise olumsuz görüş bildirdi.

Zam gelirse sabitten mobil hatta geçiş artar

BTK’nın raporunda, 2008 yılı sonunda 15,6 milyon civarında olan bireysel sabit abone sayısının son yıllarda hızlı bir şekilde azaldığı ifade ediliyor. Bu durum anket tarafından ortaya konulan bireysel abonelerin sabit hat iptallerinin giderek arttığı yönündeki bilgileri destekliyor. Sabit hat ücretlerinin artması durumunda ‘sabit erişim hattımı kapatırım’ diyenlere bir sonraki davranışlarının ne olacağı da soruluyor. Buna göre, sabit ses hizmetlerinin erişim ücretine yüzde 10 zam yapılması durumunda sabit hat aboneliğimi kapattırırım diyenlerin yüzde 70’i mobil hizmet kullanımını artıracağını söylüyor. VoIP ve benzeri ses hizmetlerinin kullanımını artıracağını ifade edenlerin oranı yüzde 7’de kalırken, yüzde 27’lik bir kesim ise böyle bir durumda sadece sabit hattını iptal ettirmekle yetineceğini ifade ediyor. Sabit erişim ücretine zam yapması halinde sabit hattını iptal ettireceklerini belirten tüketicilerin oranı yüzde 53,4 olduğu göz önüne alındığında, böyle bir durumda hâlihazırda sabit telefon hattı kullanan abonelerin yüzde 37,4’ünün tüm sabit ses trafiğinin mobil şebeke hizmetlerine doğru kayacağı anlaşılıyor

Zaman, 29.07.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.