Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Atlama kulesi fay üzerine inşa edilmiş

Atlama kulesi fay üzerine inşa edilmiş
Avrupa Yerbilimciler ve Mühendisler Birliği (EAGE) Genel Sekreteri Jeoloji Mühendisi Emre Tokmak, Erzurum'da heyelan nedeniyle yıkılan atlama kulelerinin yerinin jeoteknik özellikler açısından uygun olmadığını söyledi

Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için 94 milyon liraya merkez Palandöken İlçesi'ndeki Kiremitliktepe'de yaptırılan Kayakla Atlama Kulelerinin pistlerinin yıkılmasıyla ilgili olarak EAGE Genel Sekreteri Jeoloji Mühendisi Emre Tokmak açıklama yaptı.

Kuleler ve Çat yoluna inen pistlerin, serbest kil-silt, kum ve çakıl tabakalarından oluşan, mekanik dayanımı çok düşük zemin üzerinde inşa edildiğini söyleyen Emre Tokmak, buranın jeoteknik özellikleri bakımından inşaata uygun alanlar olmadığını anlattı.

Emre Tokmak, atlama rampa ve pistlerinin oturtulduğu kuzey yamaçta, yıllar önce başlamış aktif ve potansiyel heyelanların mevcut olduğunu, bunların uzay görüntülerinde açıkça izlendiğini belirtti.

'DEPREMDE ÖĞRENCİ YURTLARI DA ETKİLENİR'

Bölgede deprem olması durumunda kulelerin karşısında bulunan Atatürk Üniversitesi'nin öğrenci yurtlarının da etkileneceğini anlatan Emre Tokmak şunları kaydetti:

"Kuzey yamaç tabanında Telsizler Fay Kuşağı yer almaktadır. Bu kuşak yaklaşık 150 metre genişliktedir. Deprem anında Atatürk Üniversitesi öğrenci yurtlarını da etkileyecektir. Tepelerin tabanında, pistlerin sonunda yapılmış olan tesisler ise tam olarak fayların üzerindedir. Deprem durumunda parçalanacak ve çökecektir. Bu olay sırasında deprem olmadığı halde, sadece yanlış zemin- yanlış temel projesi nedeniyle, zaten var olan potansiyel heyelanların yeniden aktifleşmesi sonucu gerçekleşmiştir.

SU DEPOLANMASI HEYLANI HIZLANDIRDI

Yukarıda üst seviyelerde yapılmış havuzlarda su depolanması da çok büyük bir hata olmuştur. Sızdırma sonucu heyelanı adeta öne almış, hızlandırmıştır. Eğer bütün negatif bilimsel gerçeklere rağmen pistlerin buraya yapılması zorunluluğu vardıysa, Tabya Tepe kuzey yamaçları malzemenin serbest kum-çakıl oluşu, yamaç eğimi ve altta aktif fayların mevcudiyeti göz önüne alınarak, çok özel yamaç dengeleme sistemi uygulandıktan sonra, pistler derin kazık ve benzeri sistemlerle inşa edilmeliydi.

PALANDÖKEN’DE AYNI TEHLİKE

Benzer riskler Palandöken Kış Turizmi Projesi'nin diğer noktalarında günümüzde devam etmektedir. Erzurum Vilayet Makamı ve Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile bu konuda ortak bir çalıştay yapmaya hazırız."

İNŞAAT ŞİRKETİ, İKTİDARA YAKIN

Söz konusu tesis, AKP iktidarına yakınlığı ile bilenen Sağırlar şirketi tarafından yapılmıştı. Sağırlar, ayrıca, son 12 yılda 40’tan fazla devlet ihalesi almış, milyarlarca liralık TOKİ konutları ile hastaneler, stadyumlar yapmıştı.

Taraf, 20.07.2014

Bu vizyonun temeli çürük

Başbakan’ın dünyaya örnek gösterdiği kayakla atlama pistinden skandal çıktı. Bilirkişi ‘Eksik malzeme nedeniyle çöktü’ raporu verdi

Erzurum’daki Kayakla Atlama Kuleleri pistinde meydana gelen göçük nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, bilirkişi heyeti inceleme yaptı. İlk belirlemelere göre, çöken pistlerin zemin etüdü yapılmadan inşa edildiği, pistleri ayakta tutan beton zeminin içindeki çelik kazıkların 25 ila 50 metre derinlikte olması gerekirken yığma toprak üzerine sadece 1 metre çelik kazıklar kullanıldığı, pist eğiminin de yanlış olduğu; aktif olmamasına karşın fay hattının göz ardı edildiği ortaya çıktı.

Erzurum’da 25’inci Dünya Üniversiteler Kış oyunları için 5 Nisan 2009 günü ihale edilen, 2 Mayıs 2009’da yapımına başlanılan, 1 Ekim 2010’da inşaatı tamamlanan ve 94 milyon liraya mal olan Türkiye’nin ilk ve tek Kayakla Atlama Kuleleri’nde 15 Temmuz günü saat 15:00’de meydana gelen göçük nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. “Edimin ifasına fesat karıştırmak, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması ve kuleleri teslim alan kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanmak” suçlarından başlatılan soruşturma kapmasında, göçüğün büyük ihmal sonucu meydana geldiğine dikkat çekildi.
Cumhuriyet Savcısı, Atatürk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde görevli 4 öğretim üyesi ile birlikte önceki gün Kiremitliktepe’ye giderek keşif yaptı. Heyelanın meydana geldiği 20, 40, 60 metre yüksekliğinde kuleler ile 95 ve 125 metre yükseklikteki kuleler arasındaki bölgeye dolgu yapıldığını belirten bilirkişiler, kulelerin yapıldığı alanın heyelanlı bölge olduğuna dikkat çekti.

Uzmanlar, iniş rampaları olarak nitelendirilen pistlerin zeminde analiz etüdü yapılmadan pistlerin yapıldığına işaret etti. Pistleri ayakta tutan beton içindeki çelik konstrüksiyon kazıkların 25 ile 50 metre derinlikte olması gerekirken, yığma toprak üzerine sadece 1 metre konstrüksiyon kazık kullanıldığına dikkat çeken bilirkişiler, pist eğiminin de yanlış olduğunu vurguladı. Uzmanlar ayrıca, aktif olmamasına karşın fay hattının göz ardı edildiğini, buradaki enerjinin boşaltılmadan inşa edilmesinin yanlış olduğuna dikkat çekti. Heyet, olay anında kulelerden atlayış olmamasını, tesislerin boşaltılmış olmasını büyük şans olarak değerlendirdi.

Taraf, 20.07.2014

“Firmanın diğer işleri de şaibe altında”
CHP, Erzurum’da yaptığı kayak pisti çöken AKP’nin gözde müteahhidi Sarıdağlar’ın durumunu Meclis’e taşıdı

CHP, Erzurum’da yaptığı kayak pisti çöken AKP’nin gözde müteahhidi Sarıdağlar’ın durumunu Meclis’e taşıdı. Firmanın diğer işlerinin de şaibe altında olduğunu söyleyen CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, “Önümüzdeki yıllarda benzeri tehlikelerin yaşanmaması için, firmanın teslim ettiği bina ve tesisler ile halen inşaatı süren bina ve diğer tesislerin, yetkili birimler tarafından, yapı güvenliği açısından yeniden incelenmesi zorunlu hale gelmiştir” dedi.

CHP’li Yalçınkaya, firmanın devam eden inşa işleri arasında “Ankara Eryaman FSM İnşaatı, Erzurum Kabul Tarama Gönderme Merkezi İnşaatı, Konya Stadyumu inşaatı, Hakkâri Havalimanı altyapı ve Müteferrik İnşaat işi, Bingöl Havalimanı, Afyon Kadın Doğum Hastanesi, Karabük Üniversitesi Merkezi Derslikler İnşaatı, Samsun Çarşamba Konut ve Sosyal Donatı İnşaatı, Trabzon Stadyum inşaatı, Bingöl 1500 Seyircili Spor Salon İkmal Projesi inşaatı” olduğunu hatırlatarak, yaşanan kazadan sonra firmanın bu işlerinin de “şaibe” altında kaldığını kaydetti. Rıza Yalçınkaya, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması için Meclis’e verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

“Kayak pistinin atlama kulelerinin çökmesinin ardından, kamunun uğradığı maddi zarar ne kadardır? Erzurum’da atlama kulelerinin çökmesi sonucu oluşan milyonlarca lira zararın, inşaatı yapan firmadan tahsil edilmesi düşünülmekte midir? Tesisin mühendislik, kontrol ve teslim alma onayını hangi kurum ve yetkililer yapmıştır. Bu yetkililer hakkında her hangi bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?

Taraf, 20.07.2014

Kuleyi ihmal zinciri çökertti

ERZURUM’daki Kayakla Atlama Kuleleri pistinde meydana gelen göçük nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, bilirkişi heyeti inceleme yaptı.

İlk belirlemelere göre, çöken pistlerin zemin etüdü yapılmadan inşa edildiği, pistleri ayakta tutan beton zeminin içindeki çelik kazıkların 25 ila 50 metre derinlikte olması gerekirken yığma toprak üzerine sadece 1 metre çelik kazıklar kullanıldığı, pist eğiminin de yanlış olduğunu; aktif olmamasına karşın fay hattının göz ardı edildiği ortaya çıktı. 94 milyon liraya mal olan Türkiye’nin ilk ve tek Kayakla Atlama Kuleleri’nde 15 Temmuz günü saat 15.00’te meydana gelen göçük nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. ‘Edimin ifasına fesat karıştırmak, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması ve kuleleri teslim alan kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanmak’ suçlarından başlatılan soruşturma kapmasında, göçüğün büyük ihmal sonucu meydana geldiğine dikkat çekildi. Ayrıca Cumhuriyet Savcılığı, Kayakla Atlama Kuleleri atlama kulelerini yapan firma Sarıdağlar A.Ş.’nin projeye uyup uymadığını, kullanılan malzemenin standartlara uygun olup olmadığını da araştıracak.

Hürriyet, 20.07.2014

Türkiye facianın eşiğinden dönmüş
Erzurum Cumhuriyet Savcılığı, kayakla atlama kuleleriyle ilgili soruşturma başlattı. Cumhuriyet savcısının nezaretinde inceleme yapan bilirkişi, atlama kulelerinin inşasında birden çok ihmal belirledi. Söz konusu ihmaller arasında çöken pistlerin zemin etüdü yapılmadan inşa edildiği, pistleri ayakta tutan beton zeminin içindeki çelik kazıkların 25 ila 50 metre derinlikte olması gerekirken, yığma toprak üzerine 1 metre çelik kazıklar kullanıldığı belirtildi.

Erzurum'daki Kayakla Atlama Kuleleri pistinde meydana gelen göçük nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, bilirkişi heyeti inceleme yaptı. İlk belirlemelere göre, çöken pistlerin zemin etüdü yapılmadan inşa edildiği, pistleri ayakta tutan beton zeminin içindeki çelik kazıkların 25 ila 50 metre derinlikte olması gerekirken yığma toprak üzerine sadece 1 metre çelik kazıklar kullanıldığı, pist eğiminin de yanlış olduğunu; aktif olmamasına karşın fay hattının göz ardı edildiği ortaya çıktı. Erzurum'da 25'inci Dünya Üniversiteler Kış oyunları için 5 Nisan 2009 günü ihale edilen, 2 Mayıs 2009'da yapımına başlanılan, 1 Ekim 2010'da inşaatı tamamlanan ve 94 milyon liraya mal olan Türkiye'nin ilk ve tek Kayakla Atlama Kuleleri'nde 15 Temmuz günü saat 15.00'de meydana gelen göçük nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. 'Edimin ifasına fesat karıştırmak, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması ve kuleleri teslim alan kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanmak' suçlarından başlatılan soruşturma kapmasında, göçüğün büyük ihmal sonucu meydana geldiğine dikkat çekildi.

SAVCI, UZMANLARLA TESPİT YAPTI
Cumhuriyet Savcısı, Atatürk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nde görevli 4 öğretim üyesi ile birlikte dün Kiremitliktepe'ye giderek keşif yaptı. İlk olarak kulelerde savcı ile birlikte inceleme yapan Jeoloji Mühendisliği'nde görevli Doç. Dr. Ekrem Kalkan, İnşaat Mühendisliği Geoteknik Anabilim Dalı'nda görevli Yrd. Doç. Semet Çelik, Makine Mühendisliği Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı'nda görevli Yrd. Doç. Dr. Ruhi Yeşildal ve Mimarlık Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Fatma Zehra Çakıcı, dağdan aşağıya keşif yaparak indi. Heyelanın meydana geldiği 20, 40, 60 metre yüksekliğinde kuleler ile 95 ve 125 metre yükseklikteki kuleler arasındaki bölgeye dolgu yapıldığını belirten bilirkişiler, kulelerin yapıldığı alanın heyelanlı bölge olduğuna dikkat çekti. Keşif yaparken bölgeyi fotoğraflayan uzmanlar, ön incelemelerinde kulelerde hiçbir sorun görülmediğini aktardı.

HEYELANA RAFTİNG

Uzmanlar, iniş rampaları olarak nitelendirilen pistlerin zeminde analiz etüdü yapılmadan pistlerin yapıldığına işaret edildi. Pistleri ayakta tutan beton içindeki çelik konstrüksiyon kazıkların 25 ile 50 metre derinlikte olması gerekirken, yığma toprak üzerine sadece 1 metre konstrüksiyon kazık kullanıldığına dikkati çeken bilirkişiler, pist eğiminin de yanlış olduğunu vurguladı. Uzmanlar ayrıca, aktif olmamasına karşın fay hattının göz ardı edildiğini, buradaki enerjinin boşaltılmadan inşa edilmesinin yanlış olduğuna dikkat çekti. Heyet, olay anında kulelerden atlayış olmamasını, tesislerin boşaltılmış olmasını büyük şans olarak değerlendirdi.

TESLİM ALAN KAMU GÖREVLİLERİNE SORUŞTURMA
Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 'edimin ifasına fesat karıştırmak, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması' nedeniyle kuleleri teslim alan kamu görevlileri hakkında 'görevi kötüye kullanmaktan' soruşturma başlattı. Ayrıca Cumhuriyet Savcılığı, Kayakla Atlama Kuleleri atlama kulelerini yapan firma Sarıdağlar A.Ş.'nin projeye uyup uymadığını, beton kalitesi ile kullanılan malzemenin standartlara uygun olup olmadığını da araştıracak. Raporlarını hazırlaması için bilirkişilere 2 ay süre veren Cumhuriyet Savcılığı soruşturma sonucunda kimlerin ihmali olduğunu belirleyecek ve dava açacak.

KAR MAKİNELERİ İLE SKORBOARDLAR ORTADA KALDI
Bu arada Kayakla Atlama Kuleleri'nin göçen pistlerine suni kar yağdırmak için kurulan yüksek maliyetli kar makineleri ve skorboardları ortada kaldı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nden bazı yetkililer, soruşturma sürdüğü için hiç bir şeye dokunamadıklarını ve kar yağdırma makineleri ile skorboardların bu süreçte zarar görmesinden endişe duyduklarını söylediler.

Hürriyet, 19.07.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.