Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Spor ihalelerini kaydırmış

Spor ihalelerini kaydırmış

Erzurum’da çöken kayakla atlama pistini yapan Sarıdağlar, AKP’nin ihale rekortmeni çıktı. Şirket, konuttan radar üssüne varıncaya kadar 10 milyar liralık 40 ihale almış

Erzurum’un “kış oyunları merkezi” olma hayalinin de yıkılmasına yol açan çöken pisti inşa eden Sarıdağlar şirketinin, AKP döneminde “ihale kapma yarışında” adeta rekor üzerine rekor kırdığı ortaya çıktı. 100 milyon liralık pisttin çökmesi ile birlikte Türkiye’nin bir numaralı gündem maddesi haline gelen Sarıdağlar İnşaat şirketi, sektörde kamu ihalelerindeki başarısı ile tanınıyor. 1980’de kurulan şirketin, son 12 yılda aldı kamu ihalesi sayısının ise 40’ı geçtiği belirlendi. Özellikle, spor tesisleri alanında şirketin neredeyse kazanmadık ihale bırakmadığı görüldü.

TAŞERONLUKTAN YILDIZ FİRMAYA

Erzurum’da 600 milyon liralık kış olimpiyatları tesisinin yaklaşık 100 milyon liraya mal olan pistin çökmesi ile birlikte gözler bu pisti yapan inşaat firmasına çevrildi. Söz konusu pisti, yönetim kurulu başkanlığını Ahmet Sarıdağ’ın yaptığı Sarıdağlar İnşaat şirketinin yaptığı belirledi. Sarıdağlar inşaat şirketi, 1980 yılında kuruldu. Şirket, 1980-1990 yılları arasında büyük firmalara taşeronluk yaptı. 1990 ve 2000 yılları arasında ise yine büyük kısmı alt işveren olmak üzere kamu ihalelerinden küçük paylar almaya başladı. AKP döneminde ise, şirket, başta spor tesisleri olmak üzere birçok ihalenin bir numaralı şirketi oldu. 

Sarıdağlar İnşaat’ın, tamamlanan ve devam işler olarak son 12 yıllık dönemde 40’ı aşkın büyük projenin yapımını üstlendiği belirlendi. Bu projeler arasında, stadyumlar, hastaneler, askeri tesisler, TOKİ konutları bulunuyor. Örneğin, Bingöl Havalimanı, Konya Stadyumu, Trabzon Stadyumu şirketin üstlendiği büyük projeler arasında yer alıyor. Şirketin halen devam eden işlerinin projelerin tutarın 10 milyar lirayı aştığı hesaplandı. İnşaat sektöründe pek fazla tanınmayan şirket, kamu kurumlarında ise yakinen biliniyor. Birçok kamu ihalesini kazanmasında da bu ilişkilerin etkili olduğu konuşuluyor.

DEVAM EDEN İNŞAAT İŞLERİ

-Ankara Eryaman FSM İnşaatı
-Erzurum Kabul Tarama Gönderme Merkezi İnşaatı
-Konya Stadyumu inşaatı
-Hakkâri Havalimanı altyapı ve Müfeferrik İnşaat işi
-Bingöl Havalimanı
-Afyon Kadın Doğum Hastanesi
-Karabük Üniversitesi Merkezi Derslikler İnşaatı
-Samsun Çarşamba Konut ve Sosyal Donatı İnşaatı
-Trabzon Stadyum inşaatı
-Bingöl 1500 Seyircili Spor Salon İkmal Projesi inşaatı

TAMAMLANAN PROJELERİ 

-Libya Surt Sahil Projesi
-Azerbaycan üst geçit inşaatı
-Afyon Toki İnşaatı
-İstanbul Yol ve Tretuvar İnşaatı
-Eskişehir Mihalıkçık Devlet Hastanesi İnşaatı
-Bingöl Anadolu Lisesi İnşaatı
-Bingöl Merkez Vali ilköğretim Okulu inşaatı
-Erzurum Merkez Buz Pateni 2000 kişilik Spor Salonu İnşaatı
-İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnşaatı
-İzmir 2005 Universiade Tenis kompleksi
-Sabiha Gökçen inşaatı
-İzmir Stadyum İnşaatı
-Bursa Uludağ Kayak ve Eğitim Mrk.
-Aski Su Deposu İnşaatı
-Bingöl Genç Yibo Yatakhane Dershane İnşaatı
-Bingöl Sancak Jandarma Karakol Binası İnşaatı
-Radar İnşaatı
-Bursa Merkez 2500 kişilik yüzme havuzu inşaatı
-TOKİ Çorum Merkez birinci bölge altyapı inşatı
-Çanakkale Merkez 1500 kişilik Spor Salonu İnşaatı
-Azerbaycan Gençlik ve Köroğlu Meydan Kavşağı İnşaatı
-Çorum Toki İnşaatı
-İzmir Halkapınar Stadı Çevre Düzenlemesi
-Çorum oğuzlar hastane inşaatı
-Bingöl Solhan Jan. Komutanlığı hizmet binası inşaatı
-Bingöl Merkez özgürlük ilköğretim okulu inşaatı
-Erzurum Kiremitliktepe 5 adet atlama kulesi inaşatı
-Ankara Eryuman Ferdi Sporlar Atletizm Merkezi inşaatı
-TOKİ Afyon Dinar projesi inşaatı
-Giresun Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu inşaatı

Taraf, 18.07.2014

Pistin garantisi ne olacak sayın bakan

15 yıl garanti süresi olduğu söylenen Erzurum’daki piste ilişkin Spor Bakanı, “Tekrar yapılsın, ne olursa olsun kullanılsın.” gibi bir şey yok dedi

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Erzurum’da, 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları için yaptırılan atlama kuleleri pistindeki çökmeyle ilgili olarak, bir heyetin olayın yaşandığı yerde incelemelerde bulunduğunu ifade etti. Daha önce müteaahhit firmanın 15 yıl garanti süresinin olduğu belirtilen pistle ilgili Bakan Çağatay, pistin tekrar yapılıp ne olursa olsun kullanılması gibi bir durumun sözkonusu olmadığını söyledi.

İNCELEME ÇOK YÖNLÜ

Bakan Çağatay Kılıç, heyetin, çok yönlü bir inceleme yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

“İlk görünen şey çok ciddi bir heyelan yaşandığı yönünde. Çünkü toprağın kayması söz konusu. Alanda bulunan iki ana kulede herhangi bir sıkıntı olmadığı yönünde bilgiler geldi” Tesisin şu anda güvenlik çemberi altında olduğunu ve görevliler dışında kimsenin alınmadığını vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Bana ilk olarak söylenen, kaydıktan sonra çelik konstrüksiyonda ciddi bir arıza olduğu yönünde. İmalatı esnasındaki süreç gözden geçirilecek. Zaten projeyle alakalı her şey elimizde mevcut. Bunun herhangi bir şekilde önlenebilir olup olmadığı yönünde çalışma yapıyor arkadaşlarımız. Yani yapımda bir hata var mı, mühendisliğinde bir hata var mı, müteahhitliğinde bir hata var mı? Her açıdan incelenecek. Projesinde bir hata var mı, ona da bakılacak. Tüm bu sürecin ardından elde edilen bilgilerin hepsi kamuoyuyla paylaşılacak” diye konuştu.

“ADLİ SORUŞTURMA DA OLACAK”

Konuya ilişkin ne kadar ufak olursa olsun her şüpheyi en derin şekilde araştıracaklarını ifade eden Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:

“Orası şu anda kapalı. Bilimsel veriler ve heyetlerin ortaya koyacağı raporlara göre hareket edeceğiz. Bizim yapacağımız şey, tesisin şu andaki durumunun tam olarak ne olduğunu ortaya çıkarmak. Ardından da gerekli adımları süratle atacağız. Konunun adli bir tarafı da var. Adli soruşturma da olacak. Soruşturma gerekirse onu da açacağız. Gerekiyor gibi görünüyor. Bunların hepsi her açıdan incelenecek. Kesinlikle hiçbir şekilde şu olmayacak; ‘bu kuleler oraya yapılsın, pist tekrar yapılsın ne olursa olsun kullanılsın.’ Böyle bir şey yok. Bizim açımızdan güvenliyse, kullanılabilecek duruma gelebilecekse o zaman orayı tekrardan inşa ederiz. Bu bilimsel raporların doğrultusunda olacak bir şey” 

Taraf, 18.07.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.