Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Son 200 yılda dünya nasıl değişti

Son 200 yılda dünya nasıl değişti

Günümüzden tam 50 yıl önce Amerikan ekonomisinde 25-54 yaş arasındaki 20 erkekten bir tanesi işsiz kalıyordu. Oysa şimdi aynı yaş grubunda altı erkekten biri işsiz kalıyor.

 

Peki, bu ne anlama geliyor?

 

Ekonomide verimliliğin artması, makinelerin kullanımı ve yazılımların artık her soruya cevap vermesi emek kullanımını azaltıyor. Hatta son 200 yılda tarımda istihdam oranının yüzde 85’ten yüzde 33,5 düzeyine gerilemesi işçilerin tarımdan sanayi ve hizmet sektörüne geçtiğini bize gösteriyor. Bir de ortalama yaşam süresinin son 200 yılda 27’den 67’ye yıla yükselmesi emeğin çalışma süresini uzatıyor.

 

İşte bu veriler önümüzdeki dönemde dünyanın en önemli sorununun istihdam olduğunu bize gösteriyor. Çünkü artık yazılımlar (software) finansal analizleri bile yapabilecek, tek bir öğretmen binlerce öğrencinin öğretimini yazılım yardımıyla yaparak, yine binlerce öğrencinin ev ödevleri yazılımla kontrol edilebilecek. İşte bütün bu gelişmeler beraberinde yeni işsizleri yaratıyor. Bugün bu yeni teknolojik gelişmeler nedeniyle pek çok sektör istihdam azaltırken yeni istihdam yaratamıyor.

 

İşte olaylar böyle gelişince, dünyanın son 200 yılda ekonomik dönüşümü konusunu inceleyen Harvard Üniversitesi’nden eski Amerikan Hazine Bakanı Lawrence H.Summers; bundan böyle yeni ekonomi politikalarının istihdam yaratmak üzerine kurulması gerektiğini söylüyor. Ve önümüzdeki dönemde yeterli yeni istihdam yaratılamadığı takdirde ya da ekonominin mevcut politikalarla yönetilmeye devam etmesi hâlinde 25-54 yaş arasındaki erkeklerin yarısından fazlasının işsiz kalacağını ileri sürüyor. Tabii bu türden gelişmelerin satın alma gücünü azaltıp, ekonomiyi durgunlaştıracağını söylemek herhalde yanlış bir tespit olmaz.

 

Peki, niye anlattık bütün bunları?

 

Şundan anlattık; işsizlik bizim için de büyük sorun. Bir türlü yüzde 9’un altına gerilemiyor bu ülkede işsizlik oranı. İşte Lawrence H. Summers önümüzde dönemde ekonomik başarının istihdam yaratıp işsizliği azaltmak olduğunu söylüyor. O hâlde Türkiye’nin de artık ekonomide birinci önceliği istihdam olmalı.

 

 

Dünyanın dönüşümü

 

Yıllar                                                                  1800                       2010

 

Dünya nüfusu                                                  978 milyon           6,9 milyar

Şehir nüfusunun toplam nüfusa oranı         \% 3                         \% 49

Ortalama yaşam süresi                                   29 yıl                     67 yıl

Başlıca çalışma alanı                                       Toprak                  Toplum

Çalışma şekli                                                    El emeği               Mekanize

Tarımda çalışma oranı                                    \% 85                       \% 33,5

Dünya ticaretinin global hasıladaki payı    \% 3                         \% 27

 

Kaynak: Lawrence H.Summers, The Wall Street Journal, 8 Temmuz 2014

Süleyman Yaşar, Taraf

09.07.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.