Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Borsa İstanbul'dan çıkan şirketlerle ilgili açıklama

Borsa İstanbul'dan çıkan şirketlerle ilgili açıklama

SPK Tebliği'nde halka açıklık oranı yüzde 5'in altında olan şirkete borsadan çıkmalarının kolaylaştırılması üzerine özellikle yabancı hakim ortağı bulunan köklü sanayi şirketleri borsadan çıkmaya başlamıştı.

Borsa İstanbul'dan konuyla ilgili bir açıklama geldi. Açıklamada bu uygulamanın halka arzları caydrımadığı aksine teşvik ettiği belirtildi.

SPK Tebliği'nde halka açıklık oranı yüzde 5'in altında olan şirkete borsadan çıkmalarının kolaylaştırılması üzerine özellikle yabancı hakim ortağı bulunan köklü sanayi şirketleri borsadan çıkmaya başlamıştı. Borsa İstanbul'dan konuyla ilgili bir açıklama geldi. Açıklamada bu uygulamanın halka arzları caydrımadığı aksine teşvik ettiği belirtildi.

Son günlerde Borsa İstanbul'dan çıkmak için başvuru yapan şirket sayısının artması üzerine Borsa İstanbul'dan açıklama geldi.

 

Borsa İstanbul'dan hurriyet.com.tr'den yapılan açıklamada borsa kotundan çıkma başvurusu yapan şirketlerin köklü şirketler olduğu ancak bu hakkın verilmesinin halka arz için caydırıcı olmadığı belirtildi. Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada "Tam tersine halka arzın önündeki bir engeli kaldırdığından teşvik edici bir uygulamadır. Bunun halka arzlar konusunda olumlu etkileri olacağını düşünüyoruz. Gerçekleştirilen düzenleme aynı zamanda benzeri uluslararası uygulamalara da uygun olan bir düzenlemedir. Dünyanın gelişmiş borsalarına baktığımızda tüm borsaların kota alma prosedürlerinin yanı sıra Borsa kotundan da çıkış mekanizmalarının bulunduğunu, diğer bir ifade ile girişin ve çıkışın aynı ölçüde kolay ve serbest olduğunu görmekteyiz. Aslında bu yapı çift taraflı işleyiş mekanizması ile sağlıklı bir süreç olarak değerlendirilmektedir. Ayrılma niyetini açıklayan şirketlerin piyasa değerinin, Borsanın toplam piyasa değeri içindeki payı yüzde 0,9, halka açık kısmın piyasa değeri içindeki payı ise yüzde 0,1’dir. Bu şirketlerin Borsadaki toplam işlem hacmindeki payı yaklaşık binde 2’dir." denildi.

Bu şirketlerin Borsadan çıkmak için en önemli gerekçesi hakim ortaklarının değişmesi olarak gören açıklamada "yeni gelen ve genellikle yabancı olan hakim ortağın, şirketleri yeniden yapılandırma sürecine almak istemesi, bu süreci SPK mevzuatının dışında fazla yatırımcı ile muhatap olmadan daha kolay gerçekleştirebileceklerini düşünmeleri çoğu zaman ana ortağın kendi ülkesinin borsasına da kote olmasıdır" denildi.

"BORSA HALKA ARZDA TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL"
Son dönemde iyice durgunlaşan halka arzlar için ise Borsa İstanbul "Büyük şirketlerin Borsaya gelmesi için her şeyden önce global piyasalarda halka arza olan ilgide beklenen artışın gelmesi gerekmektedir. Halka açılma konusunu planlayan pek çok şirket var, ancak bu halka arzlar büyük çaplı olacağından ve iç talep yetersiz kalacağından şirketlerimiz global piyasaların düzelmesini bekliyorlar. Biz Borsa olarak Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerini halka arz konusunda bilgilendiriyoruz, ancak Borsamız tarafından ihraççılar nezdinde yoğun şekilde yürütülen bu çabalar tek başına yeterli olmamaktadır. Düzgün işleyen bir bankacılık sisteminde birbiri ile rekabet eden pek çok bankanın kredi vermek için yarıştığı bir ortamda, şirketlerin hakim hissedarlarının bu banka kredilerini bilançolarında belli bir ölçüde taşıyabileceklerini ve en nihayetinde büyüme ve yatırımlarını eğer özsermaye ile gerçekleştirirlerse finansal durumlarının daha uzun ömürlü ve sağlıklı olacağını ekonomimiz içinde yer olan tüm tarafların daha çok gündemlerine ve söylemlerine almaları gerekmektedir" vurgusunu yaptı.

 

Hürriyet, 17.07.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.