Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Moody's: Irak krizi Türkiye'nin notu için olumsuz

Moody's: Irak krizi Türkiye'nin notu için olumsuz
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's MCO +1.05%Irak krizinin Türkiye'nin ihracatına etkileri üzerine bir rapor yayınladı. Moody's raporunda şu ifadelere yer verildi:

"Irak ordusu ve IŞİD güçleri Pazar günü kuzeydeki Tikrit şehrinin kontrolünü ele geçirmek için çarpıştı. Irak krizi Türkiye'nin cari açığı üzerinde baskı yaratması ve ekonomik büyümesini olumsuz etkilemesi ve enflasyon baskılarını artırması açısından ülkenin Baa3 olan kredi notu için olumsuz bir gelişme.

Türkiye'nin ikinci büyük ihracat pazarı olan Irak'a, 2013'te yapılan ihracat faaliyetlerinin yüzde 8'i gerçekleştirildi. Başka bir deyişle Irak'a 12 milyar dolar değerinde ihracat yapılmıştı.

Türkiye'nin Irak'a ihracatının büyük bölümü, şimdilik çatışmadan etkilenmiyor gibi görünen Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin kontrolü altındaki bölgelere yapılıyor. Ancak Türkiye'nin Körfez Arap Ülkelerinin İşbirliği Konseyi'ne dahil olan ülkeler ile Ürdün'e yaptığı 10 milyar dolarlık ihracatın büyük bölümünün sevkiyatı Irak üzerinden gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 30 kamyon sürücüsünün kaçırılması ve kamyonların güney Irak'ta çatışmaların yaşandığı bölgelerden geçmek zorunda olması nedeniyle sevkiyatlar günlerdir erteleniyor. Süveyş Kanalı'nın kullanılması ya da Körfez ülkelerine Iran üzerinden geçilmesi gibi alternatif yolların tercih edilmesi çok daha pahalı ve ayrıca ihracatçıların masraflarını da artırıyor.

Irak sorunu uzun sürer ve KRG bölgesine yayılırsa Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkileyerek ülkenin ekonomik büyümesini yavaşlatıp ihracatın yaklaşık yüzde 15'ini etkileyebilir. Bu yılın ilk çeyreğinde reel ihracat performansı yüzde 11 artarak yıllık yüzde 4,3'lük büyümeye katkı sağladı.

Küresel petrol fiyatının tepkisinin görece ılımlı olmasına rağmen petrol fiyatı şokunun daimi bir hale gelmesi yılın ilk döneminde başlayan cari dengenin düzelmesi üzerinde de baskı yaratabilir. Brent petrol Musul'un düştüğü 10 Haziran tarihinin ardından 115 dolar ile zirve yapmış 25 Haziran'da ise 113 dolara gerilemişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, petrol fiyatında görülecek her 10 dolarlık artışın cari açığı 4-5 milyar dolar (GSYH'nin yüzde 0,5'i) düzeyinde artıracağını tahmin ediyor.

Avrupa'da ekonomik toparlanmanın ardından ihracatın iyileşmesi ile yerel tüketimin azalması ve dolayısıyla ithalata olan talebin düşmesi ile Aralık 2013'te 65.1 milyar dolar gelen cari açık Nisan'da 56.8 milyar dolara gerilemişti. Cari açığın yılın geri kalanında da azalmaya devam etmesini ve yıl sonunda 46 milyar dolara (GSYH'nin yüzde 5,8'ine) gerilemesini bekliyoruz.

Petrol fiyatlarının yükselmesi Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 9,7 gelerek TCMB'nin yüzde 5 olan hedefini hali hazırda aşan enflasyonu da artırabilir. Merkez Bankası'nın son dönemde yaptığı faiz indirimleri enflasyonun gerileyeceği beklentisine dayandırılmıştı."

wsj.com.tr, 30.06.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.