Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Dünya kadınları ‘BM Kalkınma Gündemi’ için İstanbul’da

Dünya kadınları ‘BM Kalkınma Gündemi’ için İstanbul’da

Yoksulluk, kadın, çocuk, eğitim, çevre ve sağlık konularında çalışmalar yürüten dünyanın 42 farklı ülkesinden kadınlar ‘İstanbul’da bir araya geldi.

 

Sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri, kadın parlamenterler, liderler, akademisyenler, aktivistler ve gazetecilerin bir araya gelme sebebi ‘İstanbul Summit’ zirvesiydi. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın (GYV) Abant ve Kadın Platformu tarafından organize edilen zirve, Fatih Koleji Kongre Merkezi’nde düzenlendi. ‘Kadınların Perspektifinden 2015 Sonrası Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Gündemi’ başlığı ile iki gün sürecek programda sivil toplum ve kalkınma hedefleri ile çevre ve ekonomik boyutları masaya yatırılacak.

Dünya Vatandaşlığı Ödülü sahibi BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Dr. Nafis Sadık, 20 yıl Ruanda’da çalışan Avustralya’nın ‘En Etkili 100 Kadını’ndan biri seçilen Prof. Dr. Shirley Randell, çalışan kadınların hakları ile ilgili görüşleri ile bilinen Norveç’in en güçlü kadını, sendika başkanı Gerd Kristiansen de dikkat çeken konuşmacıları arasında. ‘İstanbul Summit’ zirvesinin açılış konuşmasını yapan GYV Kadın Platformu Genel Sekreteri Müşerref Özer, “Amacımız; ortak çalışma zeminleri bulunmasını sağlamak ve mesajın çok boyutlu bir ses içerebilmesidir.” ifadelerini kullandı. Dünyanın bir yerlerinde kız çocuklarının eğitim haklarından yararlandığı için terör örgütleri tarafından kaçırıldığını dile getiren Özer, “Burnumuzun dibinde Soma’da, gerekli önlemler alınmadığı ve sağlıklı iş şartları oluşturulamadığı için işçiler ölüyor. Bizler, kadınları bütün bu sorunlara karşı sunulacak çözümün etkin bir parçası haline getirmek istiyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.

‘Çocuk evlilikleri ve kadın kaçakçılığı küresel anlamda ele alınmalı’

Program yapımcısı ve sunucu Suna Vidinli’nin moderatörlüğünü yaptığı zirvenin ilk oturumunda “Sivil Toplum ve Kalkınma Hedefleri” masaya yatırıldı. BM Genel Sekreteri Özel Danışmanı, HIV/AIDS Asya Özel Elçisi, eski BM Nüfus Fonu Başkanı Dr. Nafis Sadık, STK’ların kadınların güçlenmesi konusunda önemli çalışmalar yaptığını söyledi. Çocuk evlilikleri ve kadın kaçakçılığının küresel anlamda dikkate alınması gereken sorunlar olduğuna dikkat çeken Sadık, “Bu alanda yapacağımız baskılar ve çalışmalar problemlerin giderilmesinde hız kazandıracaktır. Örneğin öncelikli çocuk evliliğinin ortadan kaldırılması için çalışmalar yapmalıyız.” dedi. Sivil toplumda kadın sağlığı ve eğitim konularının hâlâ az gelişmiş düzeyde olduğunu belirten BM Ekonomik ve Sosyal Konsey STK Branş Şefi Andrei Abromov ise şu önerilerde bulundu: “Sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının hükümet ve BM Konseyi ile eşgüdümlü olarak yürütülmesi gerekiyor. Kalkınma için 18 trilyonluk bir miktardan bahsediyoruz ve az gelişmiş ülkeler için resmi destekler çok önemli. Belirlediğimiz bu hedefler için özel sektörün temsiliyeti ve hükümetin desteğine ihtiyacımız var.”

‘Hükümetler aktif çözüm üretmeli’

Çocuk ve insan hakları konusunda çalışmalar yapan CIVICUS Cenevre BM Temsilcisi Renate Bloem, kadınların hâlâ yerel ve uluslararası düzeyde kimliklerini açıklamakta zorlandıklarını söyledi. Özellikle Müslüman kadınların inançlarının masumiyetini kanıtlamak için ekstra çaba göstermek zorunda kaldıklarını belirten Bloem, insan odaklı bir yaklaşımın sürdürülebilir çalışmaları arasında olduğunu kaydetti. Hükümetlerin sadece çalışmaları imzalayan konumunda değil, aktif olarak çözüm üreten kısmında da yer almaları gerektiğine değindi. Zirvenin ikinci oturumunda Çevresel Boyutlar başlığı altında ‘İklim değişikliği ve enerji’, ‘Su yetersizliği ve hijyen’ ile ‘Gıda güvenliği’ konuları tartışıldı. Enerji üzerine konuşan Güney Kore Green Start Network Başkanı Jai-Ok Kim, iklim değişikliği tehlikesine karşılık 17 eylem planı geliştirdiklerini dile getirdi. Kim, “Sera gazı azaltımı ile ilgili bir planlama yapılmalı. Bu anlamda kadınlar önem teşkil ediyor. İklim değişikliği ve enerji etkenliği süreklilik göstermeli ve kadın organizasyonları da aktif görev almalı.” teklifinde bulundu. Yunan Parlamentosu Milletvekili ve Küresel Su Ortaklığı Akdeniz Bölge Ofis Temsilcisi Dr. Dionysia-Theodora Avgerinopolou, su kaynağı yönetiminde yapılan çalışmaların yetersiz kaldığını söyledi. Avgerinopolou, “Akdeniz bölgesi, dünyanın yüzde 3 temiz su kaynağını elinde bulunduruyor. 80 milyon kişi doğrudan ve yeterli miktarda temiz suya ulaşamıyor.” dedi. Slow Food International Konsey Üyesi Defne Koryürek de gıda güvenliği konusunda risk faktörünün her geçen gün arttığına dikkat çekti. Japonya Temel İnsan İhtiyaçları Derneği’nden katılan Anna Toma Kee ise Japonya’da yaşanan deprem ve tsunaminin verdiği zarardan yola çıkarak afet yönetiminin önemini vurguladı.

 

Zaman, 01.06.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.