Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > TÜSİAD ve TÜGİAD'dan önemli açıklamalar

TÜSİAD ve TÜGİAD'dan önemli açıklamalar

Soma maden faciası sonrasında işadamları derneklerinden önemli mesajlar geldi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen Soma faciasında payı olanların bunun bedelini ödemesi çağrısı yaptı. Yücelen, iş güvenliği konusunda muhasebe bürolarına ceza kesen bakanlığın, bu tür madenlere nasıl çalışma ruhsatı verdiğini sordu. TÜSİAD'dan yapılan açıklamada ise "Ölüm ne madencinin alın yazısıdır, ne de ölümle sonuçlanan bu felaket madencilik mesleğinin bir gereğidir. Türkiye’nin ölümcül iş kazalarında geldiği nokta kabul edilebilir bir durum değildir" ifadeleri dikkat çekti.

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği, Soma'da meydana gelen patlama sonrası kısa ama çok anlamlı bir açıklama yaptı.

TÜSİAD mesajında şöyle denildi:

"Tüm Türkiye’yi yasa boğan bu patlama sonunda hayatını kaybeden madencilerimize Allah’tan rahmet, kederli aile ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında yaşanan patlama ile Türkiye çok sayıda evladını kaybetmiş, yüzlerce ailenin ocağına ateş düşmüştür. Ölüm ne madencinin alın yazısıdır, ne de ölümle sonuçlanan bu felaket madencilik mesleğinin bir gereğidir. Türkiye’nin ölümcül iş kazalarında geldiği nokta kabul edilebilir bir durum değildir. Bu tür acıların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemler ivedilikle hayata geçirilmelidir. "

"BU MESLEĞİN KADERİNDE VAR"
Başbakan Erdoğan, 17 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye Taş Kömürü Kurumu'na ait Zonguldak Karadon Maden Ocağı'nda meydana gelen grizu faciasında 30 işçinin yaşamını yitirmesinin ardından yaptığı açıklamada "Bu mesleğin kaderinde var" demişti.

TÜGİAD: MUHASEBE BÜROSUNA CEZA KESENLER...
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen de Soma faciasında payı olanların bunun bedelini ödemesi çağrısı yaptı. Yücelen, iş güvenliği konusunda muhasebe bürolarına ceza kesen bakanlığın, bu tür madenlere nasıl çalışma ruhsatı verdiğini sordu.

Ali Yücelen yaptığı yazılı açıklamada, bu saatten sonra gidenleri geri getirmenin mümkün olmadığını ancak artık bazı şeyleri değiştirme zamanı geldiğini söyledi. "Bugün işçi sağlığı ve iş güvenliği için büyükşehirlerde ofisleri denetleyen, muhasebe bürolarında bile denetimlerle cezalar kesen ilgili bakanlık yetkilileri, bu tarz madenlere çalışma ruhsatı verirken aynı hassasiyeti gösteriyor mu? Kim işini nerede eksik yaptı" diye sordu.

İHMAL SORUŞTURMASINI BAKANLIK YAPMASIN!
Yücelen, TÜGİAD olarak bu maden faciasına neden olan ihmaller zincirindeki herkesin bunun bedelini ödemesini istedi. "Dünyanın her yerinde, her madende kazalar olabilir. Bu tip durumlar öngörülerek mümkün mertebe bu kazalarda can ve mal kaybının en az gerçekleşmesi için önlemler alınır. Burada ne gibi önlemler alınmıştır? Hangi önlemler alınmamıştır? Bu soruşturma, bizzat bu kazadan sorumlu tutulması söz konusu kişiler ve kurumlar tarafından yürütülmemelidir" dedi.
Yücelen, en katı önlemlerin alınarak sorumluların sonuçlarına katlanacağı bir soruşturma sürecinin tamamlanması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Bu soruşturma sürecinin sonunda bir daha böyle acı olayların yaşanmaması için ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılmasının sağlanması ve bu önlemlerin uygulanmaması durumunda ağır yaptırımlar getirilerek, denetlenmesi de elzemdir."

 

Hürriyet, 17.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.