Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 2 yılın en yüksek enflasyonu

2 yılın en yüksek enflasyonu

Enflasyon nisanda giyim ve gıda fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle aylık bazda yüzde 1,34 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 9,38 ile iki yıl aradan sonra ilk kez çift haneye yaklaştı. Ekonomistler, bu sonuçların, Merkez Bankası’nın faiz indirimi erteleme ihtimalini güçlendirdiğini belirtiyor.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ait enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 9,38 ile son iki yılın en yüksek seviyesine çıkarken, tüketici fiyatları nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,34 arttı. Tüketici fiyatlarında bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 4,96 artış olurken, 12 aylık ortalamalara bakıldığında ise enflasyonda yüzde 7,97 yükseliş yaşandı. Enerji, gıda ve altın gibi kalemleri dışlayan çekirdek enflasyon yıllık yüzde 9,3’ten yüzde 9,7’ye yükselerek Mart 2007’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bir önceki yılın aynı ayına göre bakıldığında geçen nisanda ortaya çıkan 9,38’lik enflasyon son 24 ayın en yükseği oldu. Fiyatlardaki yükselişlerin daha çok düşük gelir grubunu etkileyecek ürünlerde yaşanması dikkat çekti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın geçtiğimiz günlerde sene sonu enflasyon tahminini bir puan artırarak 7,6’ya çıkarılmasının sonrasında TÜİK, nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,34, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 4,96, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,38 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,97 artış gerçekleşti. Aylık bazdaki enflasyona giyimin katkısı 0,86 puan olurken, gıda 0,32 puanlık katkı sağladı. Ulaştırma kalemi ise negatif katkı yaptı.

Yıllık en yüksek artış yüzde 13,84 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 13,15, lokanta ve oteller yüzde 12,48, eğitim yüzde 10,37, ev eşyası yüzde 8,84 artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu. Kurumun açıkladığı verilere göre aylık bazda en yüksek artış ise giyim ve ayakkabı grubunda yaşandı. Bu grubu ev eşyası, gıda ve alkolsüz içecekler, eğitim ve sağlık grupları takip etti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0,54 ile ulaştırmada oldu. Ana harcama grupları itibarıyla nisan ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,10 ile çeşitli mal ve hizmetler kategorisinde yaşandı. Bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 10,56 ile Balıkesir, Çanakkale bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9,46 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis bölgesinde gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre; Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,09, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 5,61, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,98 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,89 artış gösterdi. Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 0,59 düşüş, imalat sanayii sektöründe yüzde 0,18 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,63 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,83 artış olarak gerçekleşti. En yüksek aylık artış deri ve ilgili ürünler sektöründe gözlendi. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; deri ve ilgili ürünler (yüzde 4,40), ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (yüzde 2,84), gıda ürünleri (yüzde 2,72) olarak sıralandı. Buna karşılık diğer mamul eşyalar (yüzde-4,01), metal cevherleri (yüzde-3,94) ve kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -3,39) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Nisan ayında en yüksek aylık ve yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.

‘Mayısta çift haneye çıkabilir’

Bankacılar Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın da belirttiği üzere enflasyonun önümüzdeki ay da yükseleceğini; yıllık enflasyonun mayıs ayında çift haneyi test etme ihtimali olduğunu söyledi. Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, mayıs ayında çift haneli enflasyonun görülebileceğini belirterek, “22 Mayıs’ta yapılacak olan Para Politikası Kurulu’nda bir faiz indirimi olup olmayacağı sorgulanıyordu. Beklentimiz bir faiz indirimi yönündeydi. Fakat son gelen enflasyon verisinin ardından mayıs ayı atlanarak haziran ayında bir indirimin gelmesini daha olası görüyoruz.” dedi. Merkez Bankası Başkanı Başçı, yılın ikinci enflasyon raporunda, yıl sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü revize ederken, para politikasında ilave sıkılaştırma ihtiyacı görmediklerini, gerektiğinde ise sıkılaştırmayı likidite politikası ile yapacaklarını söyleyerek, bundan sonraki adımın faizlerde ölçülü ve kademeli indirim olabileceğini belirtmişti. Başçı, Türkiye’nin risk primindeki düşüş sebebiyle faiz indirimi için yer olduğunu, halihazırda yüzde 10 seviyesinde olan bir hafta vadeli fonlama seviyesinde indirim olup olmayacağını konuşacaklarını söyleyerek, temel belirleyicinin enflasyon olacağını belirtmişti.

 

Zaman, 06.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.