Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Enflasyon iki yılın zirvesinde

Nisan 2014 enflasyon rakamları açıklandı
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Nisan'da giyim grubundaki çift haneli artış öncülüğünde yüzde 1.34 ile yüzde 0.8 olan beklentilerin üzerinde arttı.

Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) Nisan'da giyim grubundaki çift haneli artış ve gıda fiyatları öncülüğünde yüzde 1.34 yükselmesiyle TCMB'nin kısa bir süre içinde faiz indirimi yapabileceği yönündeki beklentilerini bir miktar daha öteledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Nisan ayı verilerine göre, TÜFE yıllık bazda yüzde 8.39'dan yüzde 9.38'e yükseldi. Yıllık bazda enflasyon iki yıl aradan sonra ilk kez çift haneye yaklaştı. Enflasyon son olarak Nisan 2012'de çift haneyi test etmişti.

Reuters anketine göre, enflasyondaki artışın yüzde 0.8'de kalması bekleniyordu.

Bankacılar TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın da belirttiği üzere enflasyonun önümüzdeki ay da yükseleceğini; yıllık enflasyonun Mayıs ayında çift haneyi test etme ihtimali olduğunu söylediler.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Giyim kalemindeki mevsimsel artış belirgin şekilde etkilemiş durumda. Mayıs ayında yüzde 10 civarında-çift hane enflasyon görebiliriz" dedi ve ekledi:

"22 Mayıs'da yapılacak olan PPK'da bir faiz indirimi olup olmayacağı sorgulanıyordu. Beklentimiz bir faiz indirimi yönündeydi. Fakat son gelen enflasyon verisinin ardından Mayıs ayı atlanarak Haziran ayında bir indirimin gelmesini daha olası görüyoruz."

Öte yandan gelişmekte olan piyasalara devam eden girişler ve beklentilerin üzerinde Nisan ayı enflasyonun verisinin TCMB'nin erken faiz indirimine kısa sürede gitmeyeceği beklentileri oluşturmasıyla dolar/TL geriledi. Veri öncesi 2.0997 seviyesinde olan dolar/TL, 2.0953 seviyesine kadar geriledi.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, yılın ikinci enflasyon raporunda, yılsonu enflasyon tahminini yukarı yönlü revize ederken, para politikasında ilave sıkılaştırma ihtiyacı görmediklerini, gerektiğinde ise sıkılaştırmayı likidite politikası ile yapacaklarını söyleyerek, bundan sonraki adımın faizlerde ölçülü ve kademeli indirim olabileceğini belirtti.

Başçı, Türkiye'nin risk primindeki düşüş nedeniyle faiz indirimi için yer olduğunu, hali hazırda yüzde 10 seviyesinde olan bir hafta vadeli fonlama seviyesinde indirim olup olmayacağını konuşacaklarını söyleyerek, temel belirleyicinin enflasyon olacağını belirtmişti.

Verilere göre Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise Nisan'da yüzde 0.09 arttı yıllık bazda artış ise yüzde 12.98 oldu.

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Nisan'da yıllık olarak yüzde 10.05, "I" yüzde 9.74 arttı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, enflasyonun Nisan ayında beklentilerine uygun gerçekleştiğini belirterek, "Enflasyona etki eden konular Nisan ayı ile beraber bitmiş olmalı. Faizlerin beklentilerin üzerinde olmasının da enflasyonda etkisi olmuştur" dedi.

Zeybekci, öngörülerinin yıl sonunda enflasyonun TCMB'nin yüzde 7.6'dan tahmininden biraz daha iyi olabileceği yönünde olduğunu da söyledi.

Kurun gecikmeli etkisi enflasyonda hissediliyor

TÜİK verilerine göre aylık en yüksek artış yüzde 13.1 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Nisan ayında endekste yer alan gruplardan ev eşyasında yüzde 1.57, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.42, eğitimde yüzde 0.97, sağlıkta yüzde 0.93 artış yaşandı.

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, "Yüksek Nisan enflasyonunda, gıda fiyatlarında devam eden yükselişin yanısıra, gecikmiş kur etkisinin ev eşyası, giyim, sağlık ve eğlence-kültür sektörleri başta olmak üzere gözlenmesinin etkili olduğunu görüyoruz" dedi.

Bankacılar ayrıca giyim fiyatlarındaki yükselişte mevsimsel faktörlerinde etkili olduğunu söylediler.

Verilere göre yıllık bazda ise en yüksek artış yüzde 13.84 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 13.15, lokanta ve oteller yüzde 12.48, eğitim yüzde 10.37, ev eşyası yüzde 8.84 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

cnnturk.com, 05.05.2014

Enflasyon iki yılın zirvesinde
Enflasyon Nisan'da TÜFE'de yüzde 1,34 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 9,38'le son iki yılın zirvesine yükseldi.

Enflasyon Nisan ayında yükselişini sürdürdü ve yıllık bazda iki yılın zirvesine çıktı.

Nisan'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,34, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,09 arttı. CNBC-e anketinde TÜFE'nin yüzde 0,88 artması bekleniyordu. 

Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,38, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 12,98 oldu. Nisan ayı enflasyonu yıllık bazda Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 

ÇEKİRDEK ENFLASYON ÇİFT HANEYE YAKIN

Çekirdek enflasyon yerine açıklanan özel kapsamlı TÜFE Nisan'da yıllık bazda yüzde 9,74 arttı.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ GİYİM VE AYAKKABIDA

Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Nisan ayında aylık en yüksek artış yüzde 13,10 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Endekste yer alan gruplardan ev eşyasında yüzde 1,57, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,42, eğitimde yüzde 0,97, sağlıkta yüzde 0,93 artış gerçekleşti.

EN FAZLA DÜŞÜŞ ULAŞTIRMADA

Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0,54 ile ulaştırma oldu. 2014 yılı Nisan ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,10 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu.

ZAM ŞAMPİYONU KADIN GÖMLEĞİ

En fazla fiyat artışı yaşayan ürün yüzde 25,82 ile kadın gömleği olurken, onu yüzde 23,49 ile kadın ceketi, yüzde 18,41 ile kadın eteği takip etti.

Nisan ayında fiyatı en çok düşen ürün, yüzde 35,45 düşüşle patlıcan oldu.

cnbce.com, 05.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.