Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Fed, aylık tahvil alım miktarını 45 milyar dolara düşürdü

Fed, aylık tahvil alım miktarını 45 milyar dolara düşürdü
WASHINGTON-- Fed'den yapılan açıklamada aylık tahvil alım miktarının 45 milyar dolara düşürüldüğü belirtilirken olumsuz hava koşullarının ardından büyümede hızlanma olduğuna işaret edildi. Kısa vadeli faiz görünümünde ise değişiklik yapılmadı.

Fed Başkanı Janet Yellen ile önceki başkan Ben Bernanke tarafından oluşturulan para politikası stratejisinin devamı niteliğindeki bu adımları yatırımcılar büyük oranda bekliyordu. Bugün açıklanan büyüme verisi, ABD ekonomisinin ilk çeyrekte çok düşük bir büyüme kaydedebildiğini göstermişti. Fed yetkilileri, aktivitenin 'sert şekilde yavaşladığını' söyleyerek ilk çeyrekte yavaşlamanın beklenenden kötü olduğunu kabul etmiş oldular.

Yine de yetkililer Mart ve Nisan aylarında kış aylarındaki yavaşlamanın kendilerini çok endişelendirmediğini ifade ederek ekonomik aktivitenin hızlandığına işaret etmişti. Fed açıklamasında, "Ekonomik aktivite, kısmen olumsuz hava koşullarına bağlı olarak yavaşlamasının ardından son dönemde toparlandı," ifadelerine yer verildi.

Fed, hane halkı harcaması için ise 'hızla yükseliyor' ifadesini kullandı. Açıklanan son perakende satış ve otomobil satışları verileri beklenenden güçlü gelmişti. Yetkililer Mart ayında kullandıkları 'konut sektöründeki toparlanma hala yavaş' ifadesini ise yineledi.

Tahvil alımlarının 10 milyar dolar daha düşürülmesi ile yılbaşından bu yana dördüncü kez 10 milyar dolarlık indirime gidilmiş olacak. Programın son haline göre ayda 25 milyar dolar değerinde Hazine tahvili, 20 milyar dolar değerinde de mortgage destekli menkul kıymet alımı yapılacak.

Yetkililer, ekonominin beklentilerle doğru orantılı olarak gelişme göstermesi halinde programı küçültmeyi beklediklerini de yineledi. Program harcama, istihdam ve büyümeyi destekleme umudu ile uzun vadeli borçlanma maliyetlerini düşük tutmayı amaçlıyor.

Açıklamada yer verilen değişikliklere oy kullanma hakkına sahip dokuz üyenin tamamı destek verdi. Normalde Fed'in oy kullanma hakkına sahip üye sayısı 12 ancak şimdilik üç kişilik pozisyon boş. Fed, bu yıl ikinci kez görüş birliği ile karar almış oldu. Bu durum finans krizinden bu yana sıklıkla farklı görüşlerin savunulduğu politika komitesi için alışılmadık derecede yüksek bir konsensüs anlamına geliyor. Yellen, görevi devraldığı Şubat ayından bu yana konsensüsü korumaya odaklanmıştı.

Bölgesel Fed başkanları komitede dönüşümlü olarak oy kullanıyor. Bu yıl Cleveland Fed Başkanı Sandra Pianalto, Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser ve Minneapolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota oy kullanıyor. Kocherlakota bir önceki toplantıda aleyhte oy kullanmıştı. New York Fed daimi olarak oy kullanma hakkına sahip.

Yetkililer bir önceki toplantıda değiştirdikleri faiz oranı rehberliğinde bu kez değişikliğe gitmedi. Politika yapıcılar, tahvil alımları sona erdikten sonra da kısa vadeli faiz oranlarını 'kayda değer bir süre daha' sıfıra yakın tutmayı beklediklerini ifade etti. Kısa vadeli faiz oranları Aralık 2008'den bu yana sıfır seviyesinde.

Fed, açıklamasında faiz oranlarının yükseltilmeye başlanması kararında aralarında istihdam piyasası, enflasyon ve finans sektörü göstergelerinin de olduğu daha geniş ölçekli indikatörlere bakılacağını belirtti.

Mart ayında yapılan değişiklikler öncesinde Fed yetkilileri, işsizlik oranı yüzde 6,5'e gerileyene dek faiz oranlarını değiştirmeyeceklerini söylemişti. İşsizlik oranı Mart ayında yüzde 6,7 olarak açıklanmıştı. ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ülke ekonomisinin ilk çeyrekte yalnızca yüzde 0,1 oranında büyüme kaydettiği belirtildi. ABD Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günü açıklayacağı Nisan ayı istihdam raporu beklentilere ilişkin bir sonraki önemli ipucunu sağlayacak.

Açıklamanın ardından TL FED kararına tepki vermedi. Dolar/TL FED kararının açıklanmasının ardından 2.1157'den işlem gördü.

wsj.com.tr, 30.04.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.