Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > MGK sonrası açıklama

MGK sonrası açıklama
Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrasında yayımlanan bildiride 'ulusal güvenlik' vurgusu yapıldı ve "Ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanlamalar ve bunlara yönelik olarak alınan tedbirler değerlendirilmiştir" denildi.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı.

Saat 14.25'te başlayan nisan ayı olağan toplantısı, yaklaşık 6 saat sürdü.

Toplantı sonrası yayımlanan 6 maddelik bildiride "paralel yapı" ifadesine yer verilmeden alınan tedbirlere dikkat çekildi.

Halkın huzurunu ve ülkenin güvenliğini ilgilendiren hususların ayrıntılı olarak görüşüldüğü belirtilen bildiride, "Ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanlamalar ve bunlara yönelik olarak alınan tedbirler değerlendirilmiştir" denildi.

Toplantıda Suriye'deki gelişmeler de ele alındı. Ülkede süren çatışma ortamının 'ulusal güvenliği' tehdit edecek boyuta ulaştığı belirtilerek "Barış ve istikrara yönelik oluşturduğu tehdit kapsamlı olarak masaya yatırılmıştır" ifadesi kullanıldı.

Irak'ta meydana gelen olayları da tüm boyutlarıyla değerlendirildiği belirtilen bildiride ülkedeki seçimlerin barışa yapacağı katkıya vurgu yapıldı.

İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinde gelinen aşamanın da toplantıda değerlendirildiği kaydedilerek, "Bölgede kalıcı ve yaşanılabilir bir barış için elzem olan Filistinliler arasındaki birliğin sağlanması doğrultusunda El Fetih ile Hamas arasında varılan mutabakattan duyulan memnuniyet vurgulanmıştır" denildi.

Bildiride Mısır'daki idam kararlarına yönelik ifadeler de yer aldı. Son zamanlarda yaşanılan olayların gözden geçirildiği ve idam kararlarından duyulan kaygının ifade edildiği bildiride, "Bu kararların dost ve kardeş Mısır halkının geleceği bakımından düzeltileceği yönündeki beklenti dile getirilmiştir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Toplantıda ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından başlatılan, savunma reformu çalışmaları da değerlendirildi. Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kuvvet yapılanması ve personel konularını da içeren çalışmanın sonuçlarını kurul üyelerine sundu.

Milli Savunma Bakanlığı da Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yapısını yeniden düzenleyen çalışma konusunda bilgi sundu.

Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay yurt dışında bulunduğu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ise vefat eden kayınpederi Mehmet Özkarahan'ın cenazesi nedeniyle katılamadı.


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.