Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > OECD: Çok zenginler daha fazla vergi ödemeli

OECD: Çok zenginler daha fazla vergi ödemeli

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) gelişmiş ülkelere, çok zengin olanların gelirlerinin daha fazla kısmının vergisini ödemeleri için vergi sistemlerinde değişiklik yapmaları çağrısında bulundu. OECD, bu adımın son yıllarda gelir eşitsizliğinde yaşanan keskin artışı sınırlamaya veya azaltmaya yardımcı olacağını belirtti.

Paris merkezli örgüt yaptığı açıklamada hükümetlerin orantısız şekilde yüksek gelir sahiplerinin yararına olan vergi kesintilerini ve muafiyetlerini durdurması, maaşlarda alınan vergilerde olduğu gibi hisse senedi opsiyonlarına yapılan ödemelerde de benzer vergilendirmelerin getirilmesi ve gayrimenkulden alınan toplam vergi payının artırılması gerektiğini kaydetti.

Gelir eşitsizliği ile ilgili raporunda OECD, miraslara uygulanan vergilerin gözden geçirilmesi ve yapılan işten elde edilen gelirlerin incelendiği gibi sermayeden elde edilen gelire uygulanan vergi yöntemlerinin incelenmesi gerektiğine de yer verdi.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çok güçlü politika adımları olmaksızın zenginler ve fakirler arasındaki uçurum muhtemelen önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Bu nedenle üst düzeyde gelir sahibi olanların adil seviyede vergi vermesini sağlamak her şeyden önemli." dedi.

OECD, yüksek gelir sahibi kişilerden alının verginin artırılmasının ekonomik büyümeyi yavaşlatma ve inovasyonu finansal açıdan daha az karlı bir hale getirme ihtimali olsa da bunun "sosyoekonomik gruplar arasındaki gelir, servet ve güç farklılıklarının" azaltılmasından gelecek yararlarla dengeleneceğini de kaydetti.

Son yıllarda birçok gelişmiş ülkede gelir eşitsizliğinin artması hem ABD Başkanı Barack Obama hem de Papa Francis tarafından zamanımızın bir sorunu olarak tanımlanmıştı. OECD'nin vergi reformu çağrısı Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Mart ayında yaptığı benzer önerisi ardından geldi. IMF, vergi politikasının ve hedeflenen kamu harcamalarının zenginler ve yoksullar arasında artan uçurumu durdurmak için kullanılabileceğini belirtmişti.

OECD'nin görevleri arasında üye ülkelere vergi politikaları konusunda tavsiyelerde bulunmak ve bireyleri ve şirketleri vergilendirme konusunda global işbirliğini geliştirmekte öncü rol oynamak da bulunmuyor.

OECD raporunda yüksek gelir sahibi kişilere uygulanan vergi oranının düşürülmesinin eşitsizliği artırmaya neden olduğunun da altını çizdi. Raporda, üye ülkelerin yarısının 1970'li yılların ortasında yüksek gelirlere uyguladığı vergi oranının yüzde 70 ve üzerinde iken bu oranın 2000'li yılların ortasında birçok üye ülkede yarı yarıya düştüğü belirtildi.

OECD açıklamasının devamında, "Geçen son 30 yılda OECD üyelerinin hemen hemen hepsinde kişisel gelir vergisinin en üst diliminde yapılan indirimler üst kademe gelirler ile ilişkili oldu." dedi.

OECD'nin, yüksek gelir elde edenler ile ilgili analizi, Fransız ekonomist Thomas Piketty ve birkaç meslektaşının derlediği Dünya Üst Gelir Veritabanı dikkate alınarak hazırlandı.

wsj.com.tr, 30.04.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.