Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kamu bankalarına kıyak

Kamu bankalarına kıyak
İşsizlik sigortası ve DASK primi artık sadece Ziraat, Vakıflar ve Halk Bankası’na yatacak
İşsizlik Sigortası Fonu ve DASK için yatırılan primlere kamu bankası zorunluluğu getirildi. 9.5 milyar liraya yaklaşan mevduatın serbest piyasa koşullarına aykırı biçimde kamu bankalarına yatırılmasının yaklaşık 190 milyon liralık bir kayıp yaratacağı belirtiliyor. Konuyu Meclis’e taşıyan CHP’li Umut Oran, değişikliğin rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarının merkezindeki kamu bankalarının kârlılığını arttırmak, kamu bankalarının daha fazla kredi verebilmesi ve kritik seviyedeki rasyolarını düzeltmeleri için olabileceğine dikkat çekti.
 
Kamu Haznedarlığı Tebliği’nde yapılan değişiklikle İşsizlik Sigortası Fonu ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) primlerinin yalnızca üç kamu bankası; Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’a yatırılması zorunluluğu getirildi. İşsizlik Sigortası Fonu’nun 7 milyarlık, DASK’ın 2.5 milyar liralık mevduatının serbest piyasa koşullarından çıkarılması kamu adına zarar anlamına geliyor. 
 
 
190 milyonluk kayıp
 
Vatandaşların primleriyle toplanan İşsizlik Sigortası Fonu’nda yıllık 140 milyon, DASK’ta ise 50 milyon liralık kayıp bekleniyor. Tebliğde yapılan değişiklik öncesinde söz konusu mevduat, Türkiye’nin en büyük 10 bankası içinden en yüksek faizi veren bankada tutuluyordu. Dolayısıyla, bankalar arasındaki rekabet 9.5 milyarlık mevduat için yüksek faiz getiriyordu. Yeni düzenlemeyle, faiz oranlarında 2 puanlık düşüş bekleniyor.
 
 
Bedelini halk ödeyecek
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, konuyu TBMM’ye taşırken 17 Aralık sürecindeki kamu bankalarının rolüne dikkat çekti. Umut Oran’ın, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a yönelttiği konuyla ilgili soru önergesi şöyle:
 
» Hazine Müsteşarlığı ile Maliye Bakanlığı’nın Kamu Haznedarları Tebliği’nde değişiklik yaparak, İşsizlik Sigortası Fonu (İSF) ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) mevduatlarının üç kamu bankasında tutulması zorunluluğu mu getirildi? Bu değişikliği neden yaptınız?
» Bu değişiklik, çeşitli suistimallere açık olduğu 17 Aralık süreciyle ortaya çıkan kamu bankalarının kârlılığını artırmak, kamu bankalarının daha fazla kredi verebilmesi ve kritik seviyedeki rasyolarını düzeltmeleri için mi yapıldı? 
» Değişiklik talimatı Recep Tayyip Erdoğan’dan mı geldi? Siz de bu değişikliğe olumlu baktınız mı? 
» İSF’nin bugün itibariyle mevduat büyüklüğünün 7 milyar TL, DASK’ın ise 2.5 milyar TL olduğu doğru mudur? İSF ve DASK’ın toplam 9.5 milyar TL’yi bulan mevduatlarının Türkiye’nin en büyük 10 bankası (İş Bankası, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Ak Bank, Yapı ve Kredi Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Finansbank, Denizbank, Türkiye Ekonomi Bankası) içerisinden en yüksek faizi veren bankada tutulması uygulamasından neden vazgeçildi?
»  Bu müdahaleniz serbest piyasa ekonomisi kurallarına aykırı değil midir?
»Mevduatın, en yüksek faizi veren banka yerine üç kamu bankasından birisine yatırılacak olması nedeniyle, İşsizlik Sigortası Fonu’nda yıllık 140 milyon, DASK’ta ise 50 milyon TL’lik kayıp yaşanacağı bilgisi doğru mudur? Yıllık olarak toplamda 190 milyon TL’lik kamu zararına yol açacak bu düzenlemenin sorumlusu kimdir? Doğacak bu kamu zararı kimden, nasıl karşılanacaktır? Bankalar, toplamda 9.5 milyar TL’yi bulan bu iki büyük mevduatı kapmak için yarışıp, piyasa faizinin de 2 puan üzerinde, çıkılabilecek en yüksek faize çıkarak bu parayı bünyelerine katmaya çalışmasının sakıncası ne idi, eski sistemden neden vazgeçildi?
» İşsizlik Sigortası  Fonu’nun, milyonlarca çalışandan kesilen primlerle oluşturulması karşısında, 
yıllık 140 milyon TL kaybı yol açacak bu değişiklik öncesinde herhangi bir işçi-işveren sendikası, konfederasyonun-dan görüş aldınız mı, aldıysanız hangi görüşler tarafınıza ulaştırıldı? 
 
Taraf, 24.04.2014

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.