Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Twitter ödüyor, ya havuz kuşları?

Twitter ödüyor, ya havuz kuşları?
Hükümet’in 15 milyon liralık vergiyi ödemediği için yasak getirmeye çalıştığı sosyal medya sitesi Twitter, dün vergi ödemeye hazır olduğunu açıkladı. Ancak kayıtdışı toplanan 630 milyon dolarlık Sabah-atv havuzu için Maliye hala inceleme başlatmadı. Söz konusu havuz, vergi kaçırma suçuna giriyor

Hükümet dünyaca ünlü sosyal paylaşım sitesi Twitter’ı kapatma gerekçesi olarak yıllık 15 milyon lira vergi kaybını gösterirken, Ankara’ya gelen şirket yetkilileri vergi ödeme konusunda üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getireceklerinin sinyalini verdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de dün yaptığı açıklamada Twitter yetkililerinin kendisinden randevu istediklerini doğruladı. Böylece Twitter için vergi konusundaki kapatma gerekçesi geçerliliğini yitirirken, gözler Hükümete yakın medya kuruluşlarının ödemesi gereken vergiler konusuna çevrildi.

Taraf dün, Sabah-atv havuzunun finansörleri arasında yer alan Mehmet Cengiz ile Yenişafak ve Kanal A televizyonlarının sahiplerine ait şirketlerin, 2011 yılında 608 milyon liralık vergi cezasının affedildiğini yazdı. Ancak, Twitter’dan alacağı 15 milyon liralık verginin peşine düşen Hükümetin yandaş medyaya vergi kıyakları bununla da sınırlı kalmadı. Maliye Bakanlığı, Sabah ve ATV’nin havuzu için oluşturulan 630 milyon dolarlık havuzdan vergi almadı. Maliye Bakanlığı’nın 2014 yılı vergi denetim programında, “havuza” yönelik bir vergi incelemesi yer almazken, havuza destek veren firmaların da  gelir vergisi beyanlarında gerilerde kalması dikkat  çekti.

ÖRTÜLÜ KAYNAK TRANSFERİ SUÇ DEĞİL Mİ?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun TBMM’de açıkladığı Sabah ve atv yolsuzluk fezlekesinde yer alan 630 milyon dolarlık havuz, Maliye Bakanlığı içinde “vergi” çatlağının oluşmasına yol açtı. Mahkeme kararı ile elde edilen delillere göre, şirketler Sabah ve atv için oluşturulan havuza kaynak aktarırken büyük zorluk çektiler. Hatta Mehmet Cengiz ile Hayrettin Özaltın arasında geçen konuşma kayıtlarında patronlar, kaynak aktarımının mevzuata uydurulması için yoğun çaba sarf ettiklerini itiraf ettiler. Yine aynı konuşmada, kaynak aktarımın, “muvazalı hisse” satışı için gerçekleştirileceğini açıkladılar. Maliye Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre, havuza “fiktif hisse” satışı ile yapılan kaynak aktarımları, vergi kanunlarında “örtülü sermaye aktarımı” ve “muvazalı işlem” suçlarına karşılık geliyor. Ayrıca, kasıtlı olarak vergi kaçırma işlemi olduğu gerekçesiyle de müfettişlerin, havuza kaynak aktaran tüm şirketler hakkında resen soruşturma başlatması gerekiyor.

İNCELEME DE YOK VERGİ DE YOK

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, 2014 yılında yapılacak vergi denetimleri ile ilgili konuları ve şirketleri tek tek belirledi. Bu konular arasında, “kamuoyunda günlerce tartışılan Sabah ve atv havuzu” yer almadı. Koç Grubu ve cemaate yakın şirketler hakkında, bir sayfalık ihbar mektubu ile “aramalı inceleme” kararı çıkartan Maliye Bakanlığı, Sabah ve atv satışı için hazırlanan fezlekeyi “ihbar” için yeterli görmedi. Bu nedenle, havuzla ilgili olarak bir inceleme başlatılmadı. Ayrıca,  havuza kaynak aktaran şirketlerle ilgili de herhangi bir “özel” inceleme bulunmuyor.

VERGİ  ŞAMPİYONLARI LİSTESİNDE DE YOKLAR

Bu arada, 2013 yılı gelir vergisi beyannameleri geçtiğimiz ay itibariyle alındı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın talimatı üzerine, Türkiye genelinde verilen tüm gelir vergisi beyannameleri bir araya getirildi. İdare, gelir vergisi şampiyonları listesini hazırladı. Listedeki şampiyonlarda çok büyük sürpriz yaşanmadı. İlk sırayı yine geçtiğimiz yıllarda şampiyon olan şirketler aldı. Havuza destek sağlayan firmaların isimleri ise, listede geri planlara düştü. Yani havuza destek veren firmalar, gelir vergisi şampiyonlar listesinin ilk sırasında yine yer almadı.

Doğan Grubu’na ceza kesmişlerdi

Sabah ve atv’nin havuzuna inceleme yapmak için, “delilleri” yeterli bulmayan Maliye Bakanlığı, yaklaşık dört yıl önce Doğan Grubu’nun yüzde 25’lik hisse satışından dolayı 826 milyon liralık vergi cezası kesmişti. Söz konusu dönemde, “satış işleminin muvazalı” olduğundan yola çıkan Maliye denetim elemanlarının Doğan Grubu’na kestiği ceza tutarı 6 milyar liraya ulaşmıştı. Maliye Bakanlığı, Gezi Parkı Eylemleri’nin ardından gelen bir ihbar üzerine, Koç Grubu’nun üç enerji şirketi hakkında “aramalı inceleme” kararı aldı. Yine, cemaate yakın olarak bilinen şirketler hakkında da birçok vergi incelemesi başlatıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya kuruluşlarının Türkiye’de daimi temsilcilik açmaları gerektiğini söyledi. Şimşek, Twitter’ın kendisinden randevu talebinde bulunduğunu söyledi.

Bakanlıkta basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya şirketlerinin arizi değil, süreklilik arz eden ekonomik ve ticari faaliyetlerde bulunduklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Sosyal medya şirketleri, iyi niyete sahiplerse, kazançları söz konusu. Kendi itibarları ile de paralel olarak, süreklilik arz eden faaliyetlerinden dolayı temsilcilik açmaları veya bir iş yeri açmaları gerekiyor. Türk şirketleri bu vergiyi ödüyor. Hem KDV hem Kurumlar hem de Gelir Vergisi veriyorlar. Peki uluslararası şirketler neden haksız rekabete yol açsın? Bu kabul edilebilir bir durum değil. Reklamın önemli bir kısmı bu platformlara kayacak. Sosyal medya ciddi reklam payına sahip olacak. Reklam da ticari faaliyettir. Sosyal medya şirketleri, Türkiye’de ya daimi temsilcilik ya da işyeri açmak zorundadırlar. Haksız bir kazanç ve rekabet içindeler. Burada, şimdi iyi niyet içerisindelerse bunu yapacaklar. Bütün sosyal medya şirketlerini töhmet altında bırakmamak gerekiyor. Bizim yaptığımız incelemeler sonucunda, Türkiye’ye gelip temsilcilik açanlar var. Güçlü ülkelerde temsilcilik açıp, vergi verip ama kendinizce farklı gördüğünüz ülkelere temsilcilik açmamanız olmaz.”

Taraf, 16.04.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.