Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kılıçdaroğlu'nun TOBB ve STK'larla gergin toplantısı

Kılıçdaroğlu'nun TOBB ve STK'larla gergin toplantısı
CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile TOBB ve sendikalar arasında dün yapılan gergin toplantının arka planını o toplantıya katılanlar anlattı

Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile TOBB'un ilişkileri giderek geriliyor. 14 Nisan'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcileri ile ziyaret ettiği Kılıçdaroğlu ziyarette gündeme gelen "Siyasette üslup biraz yumuşasa" eleştirisine sert cevap verdi. Cevabını bugünkü grup toplantısında da gündeme getiren Kılıçdaroğlu TOBB'u olaylara tepki vermemekle suçladı.

Dün makamında kendisini ziyaret eden Hisarcıklıoğlu'na ve STK Başkanlarına TÜSİAD'ı kastederek "Başbakanlık koltuğunda oturan kişi "Bunlar vatan hainidir" dedi sizden bir ses çıktı mı?" diye sordu. CHP'nin TOBB'a olan kızgınlığı 2013 yılında gerçekleştirilen TOBB Genel Kurulu'na muhalefet partilerinin davet edilmemesi kriziyle başlamıştı.

Palandöken: Daha çok diyalog istiyoruz
 

Seçimlerin sona erdiğini, bundan sonra ülkede karşılıklı anlayış ve diyaloğa dayalı daha uzlaşmacı bir dil kullanılmasını talep ettiklerini belirten Palandöken gün görüşmenin ardından CHP Genel Merkezinde şu açıklamayı yapmıştı: "Bundan sonraki süreç çok önemli. Bir taraftan AB süreci, bir taraftan Türkiye'nin kendi iç meseleleri, bir taraftan da ekonominin güçlendirilerek devam etmesi. Neredeyse 76 milyonu kapsayan Türkiye'nin sivil toplum kuruluşları bir arada. Birbirimizle menfaatlerimiz çatışsa da ülkenin ve toplumun menfaatlerin korunması için ortak dili kullanıyoruz. Ne diyoruz, daha çok diyalog diyoruz, ülkeyi ekonomik alanda taşıyacak söylemlerin getirilmesini talep ediyoruz."

Palandöken, daha sonra TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşeceklerini aktardı. Palandöken, "Önümüzde yoğun bir gündem var. Cumhurbaşkanlığı seçimi, akabinde tekrar genel seçimler. Bu süreçte ortamı yumuşatıcı ve ülkenin dirliği, birliği, bir arada, güven duygusu içinde bu sürecin tamamlanmasını arzu ediyoruz. Bu ülke bizim. Hepimiz bu ülkede birliğin, dirliğin var olması için bir aradayız" demişti. Palandöken, görüşmelerin ardından bir bildiri hazırlayacaklarını ve bunu vatandaşlarla paylaşacaklarını sözlerine eklemişti.

Toplantıya katılan kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre Kılıçdaroğlu ile meslek örgütlerinin ziyareti sırasında konuyu ilk açan ziyaretçiler oldu. Siyasetteki gergin ortamın ve üslubun ekonomiye zarar verdiği savunan ekonomi temsilcileri kamuoyuna açıklayacakları bildiriyi CHP liderine okudu ve daha yumuşak bir üslup kullanılmasını rica etti. Kılıçdaroğlu da ziyaretçilerden gelen bu ricaya yanıt verdi. Bu ve bunun gibi durumlarda üslubun yumuşaması konusundaki talebin kendisine değil Başbakana iletilmesi gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu ardından bugün grup toplantısında da açıkladığı şu konuşmayı yaptı:

"Dün bir meslek örgütü beni ziyaret etti. Neymiş siyasette gerginlik düşecekmiş. Kendilerine şunu söyledim: Siz vergi veriyorsunuz TBMM'ye Sayıştay raporu gelmiyor. İçinizden biri çıkıp konuştu mu? İşverenlere ait bir sivil toplum kuruluşu çıkıp "hukukun üstünlüğünün olmadığı bir ülkeye yabancı sermaye gelmez. Dün yine sordum, Başbakanlık koltuğunda oturan kişi "Bunlar vatan hainidir" dedi sizden bir ses çıktı mı. Çıkmadı."

"BAŞBAKAN'A DA AYNI BİLDİRİYİ OKUDUK"

Yine konuya yakın kaynakların verdiği bilgilere göre Kılıçdaroğlu'nun bu cevabının ardından ziyaretçiler Kılıçdaroğlu'na "Aynı bildiriyi Başbakan'a da okuduk" dediler ve ardından konu kapandı. Toplantının devamında bir gerginlik göze çarpmadı.

Görüşmeye TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun yanısıra TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler de katıldı.

CHP basınla ilişkiler bölümü yetkilileri WSJ Türkiye'ye toplantının beklenenden daha kısa da sürmediğini ifade etti..

TOBB ile Kılıçdaroğlu'nun gerilen ilişkileri 2013 yılında TOBB'un ilk kez muhalefet liderlerini genel kuruluna davet etmemesiyle alevlenmişti. 2011 yılında Kılıçdaroğlu TOBB Genel Kurulu'nda konuşmuş ve o konuşması basına "Başbakandan daha fazla alkışlandı" diye yansımıştı. Konuyu gündeme getiren de Hisarcıklıoğlu'nun Twitterhesabından atılan bir tweet olmuştu.

TOBB-CHP İLİŞKİLERİ NASIL GERİLDİ?

Tweette "Başbakan TOBB Genel Kurulunda 45 dakika konuştu 24 kez alkış aldı, Kemal Kılıçdaroğlu 35 dakika konuştu 27 kez alkışlandı." yazıyordu. TOBB bu tweetlerin ardından Rifat Hisarcıklıoğlu'nun twitter hesabına dışarıdan müdahalede bulunulduğunu, şifresi kırılarak kendi bilgisi dışında gerçeği yansıtmayan bir takım Twittler yayınlandığını belirten bir açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu 2013 yılında TOBB'da Genel Kurul'unda muhalefet liderlerine davet yapılmamış olmasına CHP'li birçok yöneticiden çok sayıda tepki geldi. Kılıçdaroğlu veridği bir röportajda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu için "Ağzına fermuar çekmiş konuşamıyor. Korkudan kongrelerine muhalefeti bile çağıramıyor. Böyle şey olabilir mi? Gelecek kongrede ben ne yapacağımı biliyorum" ifadeleri kullandı. Hisarcıklıoğlu genel olarak Başbakan'a biat ediyor olmakla suçlandı.

2014 yılı genel kuruluna TOBB'un bu kez muhalefeti davet edip etmeyeceği henüz bilinmiyor. TOBB'a yakın kaynaklar toplantı tarihinin bile henüz belli olmadığını, bu nedenle davet konusunun netleşmediğini ifade ediyorlar. WSJ Türkiye TOBB yetkililerine kısa sürede ulaşamadı. Buna karşın CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztırak The Wall Street Journal Türkiye'ye "Bu konu bildiğim kadarıyla görüşmede gündeme gelmedi. Sayın Kılıçdaroğlu genel kurula katılıp katılmamak konusunda nasıl bir karar alır bilemem. Kendisi değerlendirir" diye konuştu.

wsj.com.tr, 15.04.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.