Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > MİT yasası böyle geçerse özgürlükler rafa kalkar

MİT yasası böyle geçerse özgürlükler rafa kalkar
Temel hak ve özgürlükleri tehdit ettiği gerekçesiyle eleştirilen MİT Yasası dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı.

MİT’in, bütün örgütlerle doğrudan ilişki kurabilmesini, her türlü bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilmesini ve iletişim altyapısından yararlanabilmesini öngören tasarı yasalaşırsa CHP Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak. Tasarıyı, hükümetin kendi derin devletini, gladyosunu oluşturmaya çalıştığını söyleyerek eleştiren CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, “Hükümet kendisi için çizilmiş hukuk sınırlarının dışına çıkıyor. MİT de Erdoğan ailesine hizmet eden örgüte dönüşüyor.” dedi.

CHP’li Engin Altay, Genel Kurul’da görüşmelerine başlanan düzenlemeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Düzenlemeyi, “Bu düzenlemeyle Hakan Fidan, Polat Alemdar oluyor. Hükümet kendisi için çizilmiş hukuk sınırlarının dışına çıkıyor. Bu olmaz. Yani kendi derin devletini yaratıyor, kendi gladyosunu yaratıyor. Ama o gladyo bir gün bu hükümetin Başbakanı’na da bumerang gibi dönecektir.” ifadeleriyle eleştirdi. MİT Yasa Teklifi’nin Genel Kurul’da kabul edilmesi halinde Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini belirten Altay, “Anayasa Mahkemesi’nin çok çabuk bozacağı bir kanun olur, çok açık. MİT, dış istihbaratı bırakmış, Erdoğan’ın ikbalini kurtarmakla meşgul hale gelmiş. Hükümetin, AKP’nin siyasi geleceğini sağlam temellere oturtmakla meşgul hale gelmiş. Şu anda MİT’in işi bu. MİT dış tehditlere karşı kurulmuş bir istihbarat teşkilatıdır. Ama MİT bu işle meşgul değil. MİT’in bir terör örgütü gibi çalışması kabul edilemez. Yani El Muhaberat gibi çalışması... El Muhaberat Esed ailesine hizmet eden bir örgüt. MİT de şimdi Erdoğan ailesine hizmet eden bir örgüte dönüşüyor.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Genel Kurul’da MİT teklifinin tümü üzerinde hükümet adına yaptığı konuşmada teklif hakkında bilgi verdi. Mevcut MİT kanununun çağın gerçeklerini karşılamaktan uzak olduğunu savundu. Olayı çözüm sürecine bağladı, “Kim ne derse desin biz çözüm sürecinde kararlıyız. Ve MİT de burada çok önemli bir görev görüyor. Bunu yürüteceğiz.” dedi. MİT’in yasal olarak 2 bin 473 kişiyi dinlediğini açıkladı.

Oslo, yasal zemine oturtuluyor

TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, İstihbarat Teşkilatı’na geniş imkân ve yetkiler tanıyor. Teklife göre, başbakanın başkanlığında Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu (MİKK) kuruluyor. MİKK, başbakan tarafından belirlenen bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerinden oluşacak ve kararları tüm kurumlar için bağlayıcı olacak. MGK kararları tavsiye niteliğindeyken MİKK kararlarının bağlayıcı olması, kurulun başbakana bağlı özel ve süper yetkili bir yapı olacağı anlamına geliyor. Düzenlemede, MİT’in uzun süredir devam ettirdiği bilinen PKK ile müzakereleri yasal zemine oturtuluyor. Buna göre, MİT, yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş ile tüm örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurabilecek. MİT’e, bankalar da dahil tüm kuruluşlardan her türlü belge, bilgi, veri ve kayıt alabilme yetkisi tanınıyor.

Zaman, 10.04.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.