Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye'nin yumuşak karnı: Cari açık

Türkiye'nin yumuşak karnı: Cari açık
 
 
Mehmet Şimşek, cari açığın Türkiye'nin yumuşak karnı olduğunu söyledi.

"İstanbul Uluslararası Yatırım Zirvesi"nin açılışında Şimşek, Türkiye'nin bazı yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, bu sorunların başında büyük cari açığın geldiğini ve bunun Türkiye'nin yumuşak karnı olduğunu anlattı.

Şimşek, siyasi istikrarın Türkiye için büyük önem taşıdığına vurgu yaparak, siyasi istikrar olmadan reformların yapılamayacağını, büyümeden ve refahtan bahsedilemeyeceğini kaydetti. Türkiye'de son 10 yılda elde edilen kazanımların kaynağının siyasi istikrar olduğuna işaret eden Şimşek, siyasi istikrar sayesinde faiz oranlarının 10 yıl önceki rakamlara göre 6-7 kat daha düşük seviyede olduğunu dile getirdi. Şimşek, siyasi istikrarın son 10 yıllık başarıların temelini oluşturduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bir seçim geçirdik. Bu yerel bir seçimdi ama ulusal meseleler etrafında gerçekleştirildi. Dolayısıyla bir tür referandumdu bu. Yalnızca İktidar partisi ile ilgili değil aynı zamanda siyasi istikrarın riskle karşı karşıya olup olmadığının seçimiydi. Sandıktan çıkan 3 sonuç var. Birincisi siyasi istikrar sürmeye devam edecek. Siyasi istikrar tehdit altında değil ve bir riskle karşı karşıya değil. İkinci kilit mesaj şu; Tüm bu yolsuzluk iddiaları aslında siyasi olarak ortaya atılmış iddialardır. Çünkü iktidardaki parti ve hükümete yönelik destek önceki yerel seçime göre çok belirgin bir şekilde artmış durumda. Bu da şunu gösteriyor ki Cumhurbaşkanlığı seçimleri esnek geçecek. Yerel seçimlerdeki desteğe bakarak görüyoruz ki, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda gerçekleşmesi muhtemel."

"Tek haneli enflasyon Türkiye'de iş yapmaya engel değil"

Şimşek, Türkiye'nin orta ve uzun vadeli temellerinin çok güçlü olduğuna dikkati çekerek, "Küresel ekonomi iyileşinceye kadar orta vadeli büyümeyi devam ettirmemiz lazım. Yakın ortağımız AB küresel ekonomik krizden çıkmaya çalışıyor. Arap Baharı'ndan sonra Suriye dışında bu bölgede durum daha iyileşmiş durumda. Herşeye rağmen çok önemli istihdam yarattık ve 4,8 milyonluk bir istihdam oluşturduk. Bu da orta vadeli büyümeyi destekleyecek durumda" dedi.

Enflasyonda bir artış olduğunu vurgulayan Şimşek, "Ancak, hükümetimiz döneminde biz enflasyonu tek haneli rakamlara düşürdük. Tabii ki bu konuda yapılacak daha çok şey var. Daha küçük rakamlara inmeliyiz. Herşeye rağmen bu tek haneli enflasyon Türkiye'de iş yapmaya engel değil. Hala iş planlamanızı yapabilir ve işletmenizi oldukça rahat bir şekilde işletebilirsiniz" dedi.

Şimşek, Türkiye'ye girmek için doğru zaman olduğuna vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Para biriminin zayıflığı sürekli olmayacaktır. Çünkü Türkiye ana ticaret partnerlerinden daha hızlı büyüyor. Böyle bir durumda paranızı tabii ki hızlı büyüyen ülkeye yatırırsınız. Türkiye sadece gelecek 3 yıl değil, gelecek 30-50 yıl için de daha iyi getiriler sağlıyor. Yapısal sorunlardan bağımsız olan bir ekonomi yok. Bizim de yapısal sorunlarımız var. Mükemmel değiliz. Yükselen bir ekonomiyiz. Ve yüksek bir cari açığımız var. Türkiye'nin sermayeye ihtiyacı var çünkü Türkiye komşuları gibi doğal kaynakların bahşedildiği bir ülke değil. Kilit sermayemiz aslında insan, yatırımın da gerçekleştiği bağlam bu. Ancak kısa vadede uluslararası mevduatları cezbetmemiz gerekiyor. Türkiye ekonomisinin ana kırılganlıklardan biri olan cari açığı kapatmamız lazım."

Mehmet Şimşek, Türkiye'nin en büyük partneri olan avro bölgesinde yaşanan krizinin Türkiye'yi olumsuz etkilediğini ve cari açığı artırdığını dile getirerek, bu durumun Türkiye'nin Avrupa'ya ihracatını düşürdüğünü kaydetti. Ancak bu olumsuz durumun sürekli olmadığını anlatan Şimşek, bunun döngüsel ve geçici bir durum olduğunu avro bölgesinin iyileştiğini ve bu sürecin Türkiye'ye de olumlu yansıdığını söyledi.

Şimşek, son 15 yılda emtia fiyatlarının çok arttığını bunun nedeninin de Çin gibi büyüyen ekonomiler olduğunu belirterek, emtiada bu artışın devam etmeyeceğini kaydetti. Yükselen emtia fiyatlarından Türkiye'nin çok olumsuz etkilendiğine işaret eden Şimşek, "Gelecek 10 yılda fiyatların daha yumuşak hale geleceğini tahmin ediyoruz. Bunu sadece ben söylemiyorum, uluslararası çalışmalar da ortaya koyuyor" ifadesini kullandı.

Milliyet, 10.04.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.