Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Haşim Kılıç: Hukukun gayrı millisi olmaz

Hukukun gayrı millisi olmaz
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, hükümetin "Bu karar milli değil" eleştirisini yanıtladı: "Kararın millisi olmaz, evrenseldir."

 

Twitter’ın açılması kararıyla ilgili “Saygı duymuyorum” diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’a, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’tan yanıt geldi. Kılıç, “Biz ifade özgürlüğünün şok edici, rahatsız edici ve bizleri huzursuz edici boyutlarını her zaman hesap ederiz. Bunları normal karşılarız. Bu tür duygusal birtakım refleksler olabilir. Biz bunları anlayışla karşılıyoruz” dedi.
Askeri Yargıtay’ın 100’üncü kuruluş yılı dolayısıyla düzenlenen Uluslararası Askeri Yargı Sempozyumu’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıç, şunları söyledi:
TELAFİSİ İMKâNSIZ: Bazı özel durumlarda gerek AYM gerek AİHM iç hukuk yollarının bitmesini beklemeyebilir. Örnek vermek gerekirse, sınır dışı edilmekte olan bir insanın sınırdayken idare mahkemesine başvurup buradan bir karar istihsal etmesi ve bunun gereğinin yerine getirilmesi takdir edersiniz ki uzun bir süreci gerektirir. İşte böyle bir durumda, sonradan telafisi imkânsız olan bir durumda AYM’ye veya AİHM’ye bu tür başvurular yapılır ve bu süreç beklenmeden, işin önemi, niteliği ve bu konudaki duyarlılık zaman zaman kanun yollarının tüketilmeden bu davaların görüşülmesi yapılır. İfade özgürlüğünü, haber alma özgürlüğünü ve haber verme özgürlüğünü de ilgilendiren böyle bir konuda telafisi imkânsız zararların doğmasını engellemek için AYM şüphesiz kanun yolları tüketilmeden böyle bir uygulama yapabilir.
KARAR EVRENSEL: Anayasa Mahkemesi Başkanı haşim Kılıç, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere AK Partililerin Twitter kararını ‘gayri milli’ bulmalarına da şu yanıtı verdi: Anayasa 90’ıncı madde temel hak ve özgürlüklerle ilgili konularda, eğer ulusal yasalarımızla uluslararası anlaşma ve sözleşmelerdeki hükümler arasında bir çatışma olursa, uluslararası anlaşma ve sözleşmelerin esas alınması gerektiğini söyler. Biz bu çerçevede, eğer böyle bir çatışma varsa evrensel hukukun ilkelerini uygulama gayreti içinde olan bir kurumuz. Verilen kararların hiçbir zaman milliyetinin, dininin, mezhebinin olmadığı kanaatini taşıyorum. Kararları böyle değerlendiremezsiniz. Bu kararlar evrensel kararlardır.
GÖKÇEK GEÇERKEN UĞRADI: Sanıyorum geçen hafta, Sayın (Melih) Gökçek, mahkemenin yakınından bir yerden geçtiğini telefonla bana bildirdi. “Uygunsanız sizi ziyaret etmek isterim” diye.
Biz de ‘Buyurun’ dedik, geldi.
Bizim Sayın Başkan ile çok eski bir hukukumuz, tanışıklığımız var. Zaman zaman bu tür uygun zamanlarda bu ziyaretler olur, gelir. Sayın Gökçek geldiği gibi devletimizin, kamu idaresinin çeşitli kurum başkanları her zaman gelir, görüşürüz. Onda herhangi bir mahzur görmüyorum.
SEÇİM İTİRAZLARI: Bir ülkede sistem çalışıyorsa bundan endişe etmemek lazım. Çeşitli itirazlar, yanlışlıklar olabilir ancak görünen o ki sistem çalışıyor, bununla ilgili kurumlar, kurullar görevini ve gereğini yerine getiriyor. Böyle bir durumda herhangi bir endişeye kapılmamak gerekir. Ülkemizde sistemler çalışıyor, bu çalıştığı sürece de ben herhangi bir endişe duymuyorum.
OLASI CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI: Altını çizerek ifade etmek isterim, gerek görsel gerek yazılı basında çıkan bu haberler ve değerlendirmelerle ilgili benim hiçbir düşüncem, görüşüm ve katkım yoktur. Bu olaylar tamamen benim dışımda benim haberim olmadan yapılan değerlendirmelerdir. Ben şu anda Anayasa Mahkemesi Başkanıyım ve bu görevimi yürütüyorum.”

Twitter kararını 25 Mart’ta verdik ama açıklamadık

AYM, 25 Mart yani seçimden 5 gün önce toplandı, enine boyuna görüştü ve karar çıktı. Öğleyin ara verip dışarıya çıktığımızda 15. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini öğrendik. Bunun üzerine AYM kararı açıklamadı ve biz 15. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı uygulamasını bekledik. 15. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın uygulanmaması sonucunda AYM aldığı bu kararı açıklamak durumunda kaldı. Dolayısıyla AYM’nin oybirliğiyle verilmiş ve bütün üyelerin katkılarıyla istihsal edilmiş olan bir karardır.

Radikal, 08.04.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.