Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İstanbul'da perakende fiyatlar arttı

İstanbul'da perakende fiyatlar arttı
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) İstanbul için hazırladığı 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksine göre; İstanbul'da perakende fiyatlar Mart'ta yüzde 0.99, toptan fiyatlar yüzde 1.42 arttı.

İTO verilerine göre, perakende fiyatlar Mart'ta; giyimde yüzde 3.61, ev eşyasında yüzde 1.67, gıdada yüzde 1.57, kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 0.32, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 0.22 yükseldi. Ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 0.14, konut harcamalarında yüzde 0.11 azalış görülürken, diğer harcamalar grubunda fiyat değişimi izlenmedi.

İTO açıklamasında perakende fiyatlarda görülen aylık bazdaki artışın Mart ayları itibariyle son dört yılın en yüksek enflasyon oranı olduğuna dikkate çekilerek, "Mart ayında, gıda harcamaları yaş-kuru sebze ve meyve grubunda bazı ürünlerde yaşanan arz eksikliğine dayalı fiyat artışlarının yanı sıra, ekmek ve tahıllar, yağlar, süt ve süt mamulleri, çesitli hazır yiyecekler ile ev eşyası harcamaları grubunda yer alan bazı ürünlerdeki maliyet kaynaklı yukarı yönlü fiyat hareketleri indeksi artırıcı yönde etki yapmıştır" denildi.

Mart itibariyle toptan fiyatlarda ise aylık bazda; gıda maddelerinde yüzde 2.87, işlenmemiş maddelerde yüzde 1.49, kimyevi maddelerde yüzde 1.44, inşaat malzemelerinde yüzde 0.48, mensucatta yüzde 0.41 oranında artış oldu. Yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 0.30, madenlerde ise yüzde 0.47 oranlarında azalışlar izlendi.

Açıklamada işlenmemiş maddeler, kimyevi maddeler ile gıda maddeleri gruplarında yer alan ve dış borsalarda işlem gören maddelerin yukarı yönlü fiyat hareketlerinin yanı sıra, bazı ürünlerdeki maliyet kaynaklı fiyat artışlarının Mart'ta enflasyon artışının ana belirleyicileri olduğu belirtildi.

İstanbul'da perakende fiyatlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.2, toptan fiyatlar ise yüzde 12.68 artış kaydetti.

TÜİK Mart ayı enflasyon verilerini 3 Nisan'da saat 1000'da açıklayacak.

Reuters'ın 16 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Mart ayında medyan bazında yüzde 0.88 artış beklenirken; 2014 sonu TÜFE beklentisi bir önceki anketteki yüzde 7.75'ten yüzde 8'e yükseldi.

Merkez Bankası, baz etkisinin de katkısıyla enflasyonun Haziran ayına kadar yükselişini sürdüreceğini, parasal sıkılaştırmanın ise enflasyon üzerindeki etkilerinin gecikmeli görüleceği öngörüyor.

cnnturk.com, 01.04.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.