Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bilişimciler: Twitter yasağı, seçim güvenliğini de tehdit ediyor

Bilişimciler: Twitter yasağı, seçim güvenliğini de tehdit ediyor
 
Türkiye’de 12 milyon kullanıcısı bulunan Twitter’ın kapatılması, bilişim sektörü tarafından endişeyle karşılandı.

Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Ali Rıza Keleş, Twitter’ın seçim öncesi kapatılmasının doğurduğu olumsuz sonuçlara işaret etti. Keleş, “Çünkü Twitter her görüşten kullanıcının yer aldığı bir mecra yoluyla özellikle seçim arifesinde seçmenler ve adaylar bilgi alışverişinde bulunuyor, seçmenler adaylara dair şüphelerini onlara yönelttikleri sorularla gidermeye çalışıyordu. Fakat bu hakkımız elimizden alındı.” dedi.

 

Bu kararla demokratik ortamın kesildiğine vurgu yapan Keleş, “Bir şekilde seçme ve seçilme özgürlüğü engellendi.” ifadelerini kullandı. Ayrıca seçim günü de güncel oy oranlarını takip edebilmek adına Twitter’ın oldukça iyi bir denetim mekanizması olduğunu aktaran Keleş, “Bu şekilde seçimler de şüphe altında bırakılır. Hükümet ifade özgürlüğümüzü engelleyerek seçimin güvenliğini de tehdit ediyor.” dedi. Twitter’ın kapatılmasını sosyal medyayı kontrol altına alma çabası olarak değerlendiren bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Savaş Bozbel de, “Bu tamamen Türkiye’yi karartma çabasıdır. Hükümet bu şekilde ortaya çıkması muhtemel bilgileri engellemeye çalışıyor. Bir şeylerden korkuyor.” diye konuştu. Kapatma kararının anayasal bir suç olduğunu vurgulayan Bozbel, “Amaç yolsuzluğun üzerini örtmek için gündem değiştirmek ama bunu başaramayacaklar. Birkaç sene içinde Türkiye’nin daha farklı ve daha özgür bir ülke olacağına inanıyorum. Karartma kararı basın özgürlüğüne, ifade hürriyetine büyük bir darbedir.” şeklinde konuştu. Ortada büyük bir yolsuzluk olduğuna dikkat çeken Bozbel, bu son hamleyle halkın sokaklara dökülmek istendiği görüşünde. Twitter gibi sosyal ağların kapatılmasının teknik olarak mümkün olmadığını dile getiren Bozbel, “Aynısını Mısır’da Hüsnü Mübarek yapmaya çalışmıştı. Bugün hangi noktada olduğu ortada. Bu bir Don Kişotluktur. Hükümet bunun bedelini ağır öder.” ifadelerini kullandı.

Başkanlığını Faruk Eczacıbaşı’nın yaptığı Türkiye Bilişim Vakfı’ndan (TBV) yapılan açıklamada, hiçbir çağdaş demokratik hukuk devletinde mahkeme kararıyla veya idari bir kararla, sosyal medya veya internet erişiminin engellenmediğine dikkat çekildi. Twitter’a erişimin engellenmesinin yenilenen İnternet Kanunu’na aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu durum, Türkiye’yi uluslararası toplum nezdinde hak etmediği bir duruma düşürüyor; interneti, düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan antidemokratik ülkelerle aynı sınıfa sokuyor. Dünyada hiçbir demokratik ülke Twitter’ı yasaklamazken, AB üyeliğine adaylık görüşmeleri yapan, Avrupa Konseyi kurucu üyelerinden Türkiye’nin yasaklaması, ülkemizi hak etmediği bir konuma taşıyor.” Açıklamada, düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlamanın ve yasaklamanın, 20. yüzyılla beraber tarihe gömülmek zorunda olduğu ifade edildi.

İŞ DÜNYASI TEPKİLİ

Yasak, temelsiz korkuların göstergesi

Başkanlığını Muharrem Yılmaz’ın yaptığı Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) yapılan açıklamada Twitter’ın kapanmasının temelsiz korkuların göstergesi olduğu ve demokrasiye hizmet etmediği vurgulandı. Kararın orantısız ve özgürlüklere aykırı bir yasaklama olduğu vurgulanan açıklamada, “Gerçek demokrasinin ancak halkın daha fazla bilgiye özgürce ulaşması ve ifade özgürlüğünün teminat altına alınması ile mümkün olabileceğini tekrar hatırlatmak isteriz.” denildi.

Başı öne eğik işadamı olmak istemiyoruz

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, katılımcı demokrasiden uzaklaşan, bunun bir göstergesi olarak Twitter uygulamasını kapatan bir ülkenin başı öne eğik iş insanı olmak istemediklerini söyledi. Onatça, “Düşünce, ifade ve haberleşme özgürlüğüne darbe anlamına gelen bu karardan derhal vazgeçilmeli. Türkiye’nin orta gelişmiş bir demokrasi tuzağında olduğumuzun da farkına varmalı, düzenlemelerimizi bu çerçevede gerçekleştirmeliyiz.” dedi.

Bu yasağa derhal son verilmeli

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Twitter’ın kapatılmasının kabul edilemez olduğunu açıkladı. Ülkelerin ilerlemesinin etkin iletişimle mümkün olacağını belirten KAGİDER Başkanı Gülden Türktan, “Kişisel özgürlüklerin en değerlisi olan düşünce özgürlüğünün kısıtlanması anlamına gelen yasağa derhal son verilmesini diliyoruz.” dedi.

Üçüncü dünya ülkeleri sınıfına ineriz

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak, Twitter’ı yasaklamanın Türkiye’yi üçüncü dünya ülkeleri sınıfına indireceğine dikkat çekti. İletişim kanallarını engellemenin demokrasi ve özgürlük hedefleri ile örtüşmediğini vurgulayan Toprak, “Bilgi çağını yaşadığımız günümüzde yasaklar bizi sadece geriye götürür.” dedi.

Twitter’a nasıl erişilir?

Windows kullananlar için

1- Başlat’a tıklayın.

2- ‘Denetim Masası’nı açın.

3- Ağ ve İnternet bölümünden ‘Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle’ye tıklayın.

4- Ekranın sol tarafında bulunan ‘Bağdaştırıcı ayarlarını değiştirin’e tıklayın.

5- Açılacak yeni ekrandan ‘Ağ bağlantınıza’ sağ tıkladıktan sonra ‘Özellikler’e tıklayın.

6- Gelen sayfadan ‘İnternet Protokol sürüm 4 (TCP/IPv4)’ bölümüne bir kez tıklayın.

7- Ardından ‘Özellikler’ butonuna tıklayın.

8- Gelen sayfadan ‘Aşağıdaki DNS sunucularını kullan’ seçeneğini tıklayın.

9- ‘Tercih edilen DNS sunucusu’ kısmına 8.8.4.4, Diğer DNS sunucusu bölümüne de 8.8.8.8 yazın ve ‘Tamam’a tıkla, Twitter’a eriş (Aynı kısımlara sırasıyla 208.67.222.222 ve 208.67.220.220 yazarak da bu ayarı değiştirmeniz mümkün.)

Mobilde yasağı aşmak için

Akıllı telefon ve tabletlerde mobil olarak Twitter’a girebilmek için Google Play ya da Apple Store’dan ‘Hotspot Shield’ ya da ‘onavo protect’ programını indirmelisiniz.

Zaman, 22.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.