Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > CHP dört eski bakan hakkında Meclis soruşturma önergesi verdi

CHP dört eski bakan hakkında Meclis soruşturma önergesi verdi
CHP, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler hakkında soruşturma önergesi hazırladı
CHP, TBMM’de fezleke başlıkları okunan dört eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında ayrı ayrı hazırlanan soruşturma önergelerini TBMM Başkanlığı’na verdi. 
Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan hakkında verilen soruşturma önergesinin gerekçesi şöyle: 
"Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan'ın; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2012/120653 sayılı soruşturma dosyasında şüpheli olan Rıza Sarraf'ın sahte belgelerle ihracat karşılığı Halk Bankası'ndan çektiği paralarla altın alıp İran'a ihracat işlemlerinde kolaylık sağlamak, Gana'dan Dubai'ye transit ihracat gibi gösterilen; ancak, İstanbul Atatürk Havalimanı'na inen bir uçakta bulunan 1.5 ton altınla ilgili kaçakçılık eyleminin adli ve idari soruşturulmasını engellemek, ithalat ve ihracat işlemlerine aracılık eden Halk Bankası'nın bu işlerden alınan komisyon oranının düşürülmesine böylelikle Halk Bankası'nın zararına yol açmak amacıyla toplamda 28 seferde 52 milyon dolara varan miktarda rüşvet aldığına ilişkin iddiaları 17 Aralık 2013 tarihinden bugüne kadar kamuoyunun gündemini meşgul etmektedir.
AB eski Bakanı Egemen Bağış hakkında "rüşvet almak" iddiasıyla Meclis soruşturması istenen önerge gerekçesi şöyle: 
"Söz konusu rüşvetlerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2012/120653 sayılı soruşturma dosyasında şüpheli olan Rıza Sarraf'ın bürokratik işlerini takip etmek, babasına İtalyan vizesi ve oturma izni alınması konusunda aracı olmak, yine Sarraf hakkında ulusal bir gazetede yayınlanması planlanan yolsuzluklarla ilgili bir haberin yayını durdurmak için tavassutta bulunmak ve Sarraf'ın yürüttüğü otel projesi ile ilgili yardımcı olmak amacıyla alındığı ileri sürülmektedir.
Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında "Türk Ceza Kanununun 252. maddesinde düzenlenen birden çok kere rüşvet almak ve imar mevzuatına aykırı uygulamaları nedeniyle Türk Ceza Kanununun 257. maddesinde yer alan görevi kötüye kullanmak suçu" iddiasıyla Meclis soruşturması açılmasını istedi.
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkında da şöyle dendi: 
"17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun başlamasından sonra Hükümet sözcüsünün; “oğlunun evine yapılan baskını televizyondan izlemesi bir baba için ne acı” denilerek, yolsuzluk ve rüşvetin neredeyse mağduriyete dönüştürüleceği durumun da kendisini kurtaramadığının anlaşılması üzerine İçişleri Bakanlığı yapan Muammer Güler, rüşvet ve yolsuzluk soruşturması başladıktan yaklaşık 10 gün sonra istifa etmek zorunda kalarak, iddiaların gerçekliği konusunda kamuoyunda oluşan kanaati güçlendirmiştir.
Hakkında defalarca kez rüşvet vermek, kaçakçılık, sahtecilik gibi suçlardan şüpheli olan Rıza Sarraf’ın trafikte durdurulmaması için araçlarına trafikte geçiş üstünlüğü kartı ve koruma polisi verilmesi, Sarraf’ın yakınlarının Türk vatandaşlığına geçirilmesinin sağlanması, bu kişinin Çin'deki paravan firmalarının bankalarla sıkıntıların giderilmesi için İçişleri Bakanı sıfatıyla referans mektubu yazılması, Rıza Sarraf'ı MASAK'ın takip etmesine yol açan ihbarı yapan Emniyet Müdürü’nün İstanbul'dan tayininin çıkarılması, Rıza Sarraf'ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi karşılığında her bir iş için ayrı ayrı olmak üzere toplamda 10 milyon dolar civarında rüşvet aldığına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanarak TBMM Başkanlığı’na gönderilen fezlekeye konu iddialarla ilgili tartışılmalar halen devam etmektedir."
 
 
 
 
 

t24.com.tr, 19.03.2014

TBMM'de olağanüstü fezleke gündemi

Meclis Genel Kurulu CHP'nin başvurusu üzerine olağanüstü toplanıyor. Gündem, 4 eski bakan hakkındaki fezlekeler. AK Parti'den istifa eden 4 bakanla ilgili meclis soruşturma komisyonu kurulması önerisi geldi. CNN Türk muhabirleri Melek Erhan, Ünal Kaya, Murat Pazarbaşı ve Kenan Şener Meclis'ten dakika dakika bildiriyor.

15.29
Toplantı yeter sayısı sağlandı.

15.27
Bazı oyların mükerer kullanıldığı bilgisi geldi

15.20
Yoklama sona erdi, sayım yapılıyor

15.16
Yoklama yapılıyor. Muhalefet sıraları dolu. AK Partili milletvekilleri ise yoklamaya katılmıyor.

15.10
Vekiller toplanmaya başladı. Kurul'un açılabilmesi için 184 vekilin toplanması gerekiyor. Meclis'te hem elektronik oylama yapılıyor hem de yoklama kağıdı imzalanıyor. 

14.56
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin dört eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulması yönündeki girişimine ilişkin, "Olması gerekeni yapmışlar. Doğru yapmışlar. Ama geç kaldıklarını biliyoruz. Keşke 17 Aralık'ta böyle bir talepte bulunsalardı çok daha şık olurdu. Ama yine de olumlu" dedi.

14:55
AK Parti vekilleri kuliste bekliyorlar. Henüz salona gelmediler.

14.52
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli: "Soruşturma komisyonu öngeleri bugün verilse bile okunmasının bugüne yetişmesi mümkün değil"

14.51
Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay da salondaki yerini aldı

14.50
CHP lideri Kılıçdaroğlu Meclis'e geldi

AK Parti istifa eden 4 bakanla ilgili meclis soruşturma komisyonu kurulmasını önerecek. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş: "Arkadaşlarımızın talepleri doğrultusunda Soruşturma Komisyonu kurulması için 55 imza topluyoruz" dedi. 

Komisyon talebi 4 bakandan geldi

Komisyon talebinin, haklarında fezleke hazırlanan 4 eski bakan, Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar'dan geldiği açıklandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Bakanların kirli kampanya karşısında Meclis'i harekete geçirmesi doğaldır" dedi.

Bozdağ, "17 Aralık'tan bu yana üç ay geçti. Meclis'in açık olmasına gerek yoktu. Neden bekledi. Soruşturma komisyonu istemedi" diyerek de CHP'yi eleştirdi.

Edinilen bilgilere göre, Bayraktar'ın fezlekesi Meclis'e ayrı gönderildiği için onunla ilgili ayrı bir komisyon Bağış, Çağlayan ve Güler ile ilgili de tek komisyon toplanması önerilecek.

Hasip Kaplan: "Taviz vermeyiz, üstüne gideriz" 

CNN Türk Muhabiri Kenan Şener'in sorularını yanıtlayan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, BDP ile ilgili fezlekelerin jet hızıyla geldiğini hatırlatarak, "Benim 30'ün üstünde fezlekem var, partimin de toplamda 45 fezlekesi var, bu 45 dosya arasında yolsuzluk gibi yüz kızartıcı tek bir iddia yok" dedi.

Anayasaya göre bir bakan ile ilgili yolsuzluk varsa soruşturma açılması gerektiğini vurgulayan Kaplan, "Ben Genel Kurul'da kavga olmaması gerektiği düşünüyorum, böyle bir kavga içinde olmak istemeyiz. Bize yapılan haksızlıklarda susanların doğru yolda olmadığını ve bağımszız bir yargı gerektiğini anlatacağız. Bunlar ciddi ekonomik suçlar, dünya na yapmış, istifa erdemliliği nedir bunu anlatacağız. Bu konuda BDP ve HDP olarak net bir duruşumuz var, taviz vermeyiz, üstüne gideriz" görüşünü dile getirdi.

Yeter sayı bulunmazsa...

Meclis kulislerine göre, eğer görüşmeler 19.00'a kadar tamamlanmazsa, yarın 15.00'te toplantı yeter sayısı bulunursa kaldığı yerden devam edilecek. 

CHP'nin çağrısıyla toplanıyor

CHP'nin, "Meclis'e intikal etmiş olan bakanlar ile ilgili fezlekelerin okunarak Genel Kurul'un bilgisine sunulması" amacıyla yaptığı olağanüstü toplantı çağrısı üzerine TBMM Genel Kurulu, 15.00'te toplanacak.

cnnturk.com,19.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.