Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > BDDK'da 'sınırsız vekalet' önem başladı

BDDK'da 'sınırsız vekalet' önem başladı
17 aralık operasyonundan sonra Ocak ayında görevden alınan BDDK yetkililerinin yerine vekaleten atanan isimlerin 3 aylık görev süreleri dolmak üzereyken, yeni bir düzenlemeyle bu süre 'sınırsız' olarak değiştirildi.

 

BDDK Teşkilat Yönetmeliği yenilendi. Resmi Gazete ’de dün çıkan yönetmelikle BDDK Başkanı’nın görevlerinde bazı değişiklikler yapıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanına sınırsız süre vekalet verme yetkisi geldi.

Hürriyet gazetesinden Neşe Karanfil’in haberine göre 17 Aralık operasyonundan sonra BDDK’da görevden almalar olmuştu. Son yönetmelik değişikliği ile BDDK başkanının vekaleten görevlendirme yapma yetkisindeki 3 aylık sınır kaldırıldı.

BDDK’nın Teşkilat yönetmeliği 2005 yılında çıkarılmıştı. Bu yönetmelikte BDDK başkanının görevleri sıralanırken, vekaleten görevlendirme yetkisi, “İzin, hastalık, yurtiçi veya yurtdışı görevlendirmeler nedeniyle görevde bulunulamadığı hâllerde ya da görevden alınma durumunda Başkan yardımcılarına ve daire başkanlıklarına üç ayı geçmemek üzere vekaleten görevlendirme yapmak” şeklinde düzenlenmişti.

Dün çıkan Resmi Gazete’de bu düzenleme, “Kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma gibi nedenlerle geçici olarak görevden ayrılma durumlarında ya da herhangi bir nedenle kadronun münhal (boş) bulunması halinde Başkan yardımcılıklarına ve daire başkanlıklarına vekaleten görevlendirme yapmak” olarak değiştirildi. Geçtiğimiz ocak ayında BDDK’da görevden almalar yaşanmıştı. BDDK Başkan Yardımcısı Ozan Cangürel ile 2 daire başkanı görevden alınmıştı. Ozan Cangürel’in yanı sıra BDDK’da görevli Denetim Daire Başkanları Faik Atay ile Mutlu Tosun da görevden alınmıştı. Cangürel’in yerine vekaleten Fatih Öztürk getirilmişti.

MERKEZ ARTIK İSTANBUL
BDDK’nın İstanbul’a taşınmasına ilişkin yasal değişiklik 2011 yılında 6111 sayılı torba yasa ile yapılmıştı. Şimdi teşkilat yönetmeliğine de bu değişiklik eklendi. Buna göre, Kurumun merkezi artık İstanbul oldu ancak merkezin İstanbul’a taşınmasına ilişkin iş ve işlemler tamamlanıncaya kadar kurumun merkezi Ankara olmaya devam edecek. Kurum ayrıca, düzenlemekle görevli olduğu alanın yoğun olduğu illerde sayısı ikiyi geçmemek kaydıyla Bakanlar Kurulu kararıyla temsilcilik açabilecek.

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.